Signalen dat je relatie gedoemd is te mislukken, volgens een relatietherapeut

door Lotte

Ieder koppel heeft wel zijn ups and downs, zijn discussies en irritaties. Geen enkele relatie is perfect en wat zou dat boring zijn, zeg. Wel zijn er bepaalde signalen die je zo over het hoofd kan zien die wel een teken zijn dat je er beter een punt achter kan zetten.

Weet je niet meer zeker of jouw vriend wel het beste met je voorheeft? Een relatietherapeut geeft inzicht in de signalen die je vertellen dat happily ever after niet voor jullie is weggelegd.

Twee gezichten

“Eén teken die je gelijk opmerkt is dat een partner de ander kleineert en respectloos behandelt: thuis of in het openbaar”, aldus Barbara Bloomfield, therapeute en auteur van het boek Couple Therapy: Dramas of Love and Sex. “Een ander teken van emotioneel misbruik is wanneer een partner in het openbaar heel aardig en charmant is, maar achter gesloten deuren compleet verandert.”

Huiselijk geweld

Als je in een lange relatie zit, is het verstandig om je ogen open te houden voor de eerste tekenen van huiselijk geweld. Dat hoeven niet gelijk fysieke klappen te zijn, zo vertelt de therapeute: “Een van de eerste signalen is dat hij of zij de ander niet langer toestaat om met familie of vrienden af te spreken. Dit soort gedrag verergert meestal geleidelijk.” Voldoet jouw vriend aan deze omschrijving? Wees hem dan direct naar het gat van deur.

Geen intimiteit

Struggelen om een geschikt gespreksonderwerp te verzinnen waar jullie over kunnen praten, is ook een teken dat het niet zo snor zit tussen jullie. Het is niet zo heftig als emotionele mishandeling, maar echt een leukere relatie wordt het niet. Ook wanneer de ene meer lichamelijk contact wil zoals knuffelen, strelen of kussen dan de ander, maakt het lastig om gelukkig te blijven samen. Het kan zo zijn dat de een wat hulp nodig heeft met communicatie. Een andere oorzaak kan zijn dat hij of hij gewoon minder afhankelijk is van aanrakingen vanwege zijn of haar jeugd.

Wat als-denken

Nu en dan fantaseren over ‘wat als’ is onschuldig, maar zodra je te vaak droomt over een leven zonder jouw vriend is het verstandig om je relatie eens goed te evalueren. “Ik vraag mijn cliënten die in de knoop zit altijd: ‘Kan je bereiken wat je wil in je leven én in deze relatie blijven’?”

Dezelfde ruzies

Ruzie je bijvoorbeeld continu over hetzelfde? De alarmbellen moeten dan echt wel gaan rinkelen. Misschien communiceren jullie niet goed of weet je niet ‘hoe’ je moet ruziën (daarover lees je hier). Een ruzietje hier en daar is gezond, maar wanneer dezelfde issue altijd bovendrijft is het overduidelijk iets waar je allebei nooit over heen kan stappen. “Er is meestal een onbewust element die bepaalt welke partners we kiezen. Soms zijn die redenen niet zo gezond en is het belangrijk om je bewust te worden waarom je steeds hetzelfde patroon volgt”, legt Barbara uit. Dus: compenseer en accepteer of move on.

Meer over relaties:

20 vragen om te stellen voor een sterkere relatie

Dit zijn de 4 geheimen van een gelukkige relatie

Op déze plekken kom je de liefde tegen

Bron: Independent / Beeld: Tumblr

1 reactie

Bianca 12 april 2019 - 19:04

Waarom word er altijd over een vrouw gesproken bij huiselijk geweld? Want ik ken er een “stel” waar hij juist degene is die last heeft van huiselijk geweld en mentale mishandeling… of hoe je dat in het Nederlands noemt. Ergste is misschien wel dat diegene ergens anders alles kan krijgen wat ie wilt omdat hij al een tijdje van iemand anders is gaan houden maar hij durft gewoon niet weg bij die ander vanwege de mishandeling en het in de tang hebben van!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy