Signalen dat je gevangen zit in je relatie

door Lissa

Relaties zijn ingewikkeld en een toxic relatie is soms moeilijk te herkennen. Je hebt het gevoel dat je gevangen zit, maar je kan moeilijk plaatsen waardoor dit komt. Als je deze signalen herkent is het misschien een goed idee om eens na te denken of je relatie, goed voor je is!

Je bent jezelf kwijt

Merk je dat je jezelf niet kan zijn of dat je steeds op je tenen moet lopen om je partner heen? Dat is niet de bedoeling! Het is namelijk juist superbelangrijk dat je volledig jezelf kan zijn bij je partner. Heb je het gevoel dat je dit niet kan doen, maar je zit wel in die relatie dan is het tijd om hier wat aan te doen.

Je voelt je geïsoleerd en alleen

In een toxic relatie zul je door je partner het gevoel krijgen dat je alleen en geïsoleerd bent. Dit kan je partner bewust doen of onbewust. Diegene zal je laten geloven dat je niemand hebt, zodat je niet om hulp kan vragen. Je partner kan bijvoorbeeld vragen of je niet naar dat feestje wil gaan en thuis wil blijven.


Je voelt je minderwaardig en waardeloos

In een toxische relatie zul je niet positief gestimuleerd worden. Je hebt niet het gevoel dat je geliefd wordt en dat dat je gesteund wordt. Dit is apart want een relatie moet juist bestaan uit twee (of meer) mensen die intens van elkaar houden en het beste voor elkaar willen. Ook is het belangrijk dat jullie equal aan elkaar zijn! Je mag altijd jezelf zijn en je partner zou ook verliefd op die persoon moeten zijn. Je zou dus nooit het gevoel moeten hebben dat je gedwongen wordt om verborgen te houden wie je bent.

Er is veel ruzie

Ruzie maken is niet meteen iets slechts, maar wel de manier waarop. Deze manieren zijn toxic en geven je een gevangen gevoel:

 • Felle en agressieve ruzie
 • Je partner wijst altijd naar jou “jij doet altijd dit, jij doet dat fout”
 • Je krijgt altijd de schuld en moet in verdediging gaan
 • Je partner doet aan aan ‘stone walling’, niet luisteren en geen reactie geven.
 • Doelloze en cyclische ruzies
 • Je partner gebruikt fysiek geweld of dreigt hiermee

Je partner doet jaloers

Een jaloerse partner is niet per se slecht en als we eerlijk naar ons zelf kijken zijn we het allemaal weleens! Maar wanneer een partner jaloers is op een obsessieve manier, zonder dat er reden voor is, is dit ongezond. Hij of zij moet hier iets aan veranderen, want jij bent niet een bezit en moet je eigen weg kunnen gaan. Je moet elkaar vertrouwen en respecteren voor een gezonde relatie, girl!

Je wil je partner veranderen

Als je gevangen in je relatie zit denk je vaak dat je het wel kan oplossen en dat het wel goed komt. Dat is voor veel mensen moeilijk te begrijpen, maar eigenlijk is het logisch. Jij bent verliefd op je partner en hebt vaak niet door hoe gevangen je zit, dit komt door manipulatie. Soms doet je partner dit bewust, maar het kan ook onbewust gebeuren. Je herkent als je je partner wil veranderen waarschijnlijk de volgende gedachtes:

 • ‘Ik kan helpen’
 • ‘Dit is gewoon hoe hij/zij is’
 • ‘Ik word niet geslagen, dus het is geen huiselijk geweld’
 • ‘Het was maar één keer’
 • ‘Hij/zij verandert wel’
 • ‘Er zijn ook goede kanten’

Dit zijn geen gezonde gedachtes die je in een relatie zou moeten hebben. En onthoud: als iemand vandaag niet verandert, verandert die morgen ook niet.


Er is geen (leuke) seks meer

Wanneer er even geen seks is is dit niet meteen reden tot paniek, maar het kan wel meespelen. Zo is er volgens relatietherapeut Kathleen Vael altijd een achterliggende oorzaak. Het kan namelijk dat jij (en/of je partner) je terugtrekt omdat je je niet gesteund voelt door de andere partner. Ook kan het zijn dat je doordat je relatie niet soepel loopt je minder zin hebt in seks of dat het minder leuk is. Dit is jammer, want seks zou het gevoel van verbondenheid en hechting moeten versterken.

Je hebt heimwee naar het verleden of droomt van een ander leven

Denk je regelmatig na over hoe je leven zonder je partner zou zijn, dan is dit een groot teken dat je je gevangen voelt en niet happy met je rela. Het kan ook zijn dat je veel terug denkt aan de tijd dat je nog niet in deze relatie zit. Dit kan ook een teken zijn dat je bang bent voor de toekomst. Stel jezelf de vraag: of je je leven voor de relatie leuker vond en hoe je een gelukkige toekomst voor je ziet.


Je partner toont slechte communicatie

(Passief) agressief gedrag in een relatie is toxic, omdat er een gebrek is aan echte communicatie. Dit is een ongezonde manier om met problemen om te gaan. Het kan ook zijn dat je partner je alleen bekritiseert om je pijn te kunnen doen. Kritiek is altijd welkom, maar als je partner het alleen maar doet om je een rotgevoel te bezorgen, dan is het gewoon emotionele mishandeling.

Je geeft jezelf de schuld en zit in ontkenning

Denk je weleens dat de relatie door jou niet zo lekker loopt en dat jij alles moet veranderen? Deze negatieve gedachtes helpen je niet. En het is niet waar, je ontwijkt de waarheid, omdat je bang bent voor de consequenties. De ontwijking kan je ook ontkenning noemen. Je wilt het niet geloven dat je gevangen zit in een ongezonde relatie.


Je vergelijkt

Vergelijken is nooit een goed idee en als je relatie helemaal in orde zou zijn zou je dit niet continu doen. Wanneer je wel vergelijkt, doe je dit waarschijnlijk om jezelf ervan te overtuigen dat het ‘nog helemaal niet zo slecht’ gaat. Je weet dat je ongelukkig in je relatie bent, maar toch overtuig jij jezelf er elke keer weer van dat er ergere relaties zijn. Stel jezelf eens duidelijk de vraag of je gelukkig bent…

Meer over relaties:

Zo stop je een friends with benefits-relatie zonder drama

Het verschil tussen polymorfe en een open relatie

Zo houd je je langeafstandrelatie spannend

Beeld: Unsplash, Giphy.com

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy