Slaapkamerproblemen? Dit moet je weten over sextherapie

door Madelief

Sex is altijd een hot topic in een relatie, maar als het te wensen overlaat is praten erover heel moeilijk. Het negeren van seksuele problemen kan een domper voor je relaties zijn. Op tijd hulp zoeken is écht belangrijk. Heb jij problemen op het gebied van sex en kom je er samen of alleen niet uit? Overweeg dan eens om te gaan praten met een sextherapeut. We vertellen je alle ins and outs van sextherapie.

Wat is sextherapie?

Sextherapie is een vorm van psychotherapie. Een algemene term voor de behandeling van seksuele problemen door te praten met een psycholoog. Je kunt alleen of samen met je partner in therapie gaan. Dat houdt in: praten over je gevoelens, ervaringen, verwachtingen en verlangens die te maken hebben met het slaapkamerprobleem.

Wanneer sextherapie?

Als moeilijkheden in de slaapkamer een negatieve invloed hebben op je relatie (met je partner of met jezelf) en je zelf of samen geen oplossing kunt vinden, kan sextherapie de uitkomst zijn.

Seksuele problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, het kan lichamelijk zijn (vaginisme), relationeel (geen vertrouwen) of seksueel (erectiestoornis). Vaak is het een combinatie van meerdere factoren.

De meeste voorkomende slaapkamerproblemen zijn:

  • Geen zin in sex
  • Verschil in seksueel verlangen
  • Erectie- of orgasmeproblemen
  • Ontrouw
  • Seksverslaving
  • Negatieve seksuele ervaringen in het verleden
  • Problemen met sex na ongeval of ziekte
  • Vragen over seksuele voorkeur etc.

Hoe verloopt sextherapie?

Hoeveel sessies er nodig zijn, hangt af van de zwaarte van het seksuele probleem en of jij (en je partner) snel voortgang maken. Sommige problemen kunnen door alleen een sessie met voorlichting al worden opgelost, maar meestal zijn er voor ingewikkeldere problemen meerdere sessies nodig. Als je een relatie hebt en de seksuele problemen relationeel zijn, is het aan te raden om met zijn tweeën in therapie te gaan. Als je dit niet durft, of als je partner niet wil, kan het ook nuttig zijn om alleen te gaan.

In een intakegesprek zal de therapeut kennis maken met jou (of jullie) en het probleem en kijken wat de beste manier van begeleiding voor het probleem zal zijn.

Meestal begint de sextherapie met psycho-educatie. Dit wil zeggen dat er uitleg gegeven kan worden over de lichamelijke, psychologische en relationele aspecten van seksualiteit. Daarnaast kunnen er vaardigheden bijgebracht worden. Er wordt vaak gewerkt met opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Deze oefeningen worden dan weer besproken bij de volgende therapiesessies. Struikelblokken worden in kaart gebracht en worden besproken en verholpen. Afhankelijk van het probleem en de lichamelijke gezondheid kan de therapeut medicijnen voorschrijven (via een psychiater) of doorverwijzen naar een arts, psycholoog of fysiotherapeut.

Waar kun je terecht voor sextherapie?

Met seksuele problemen kun je in eerste instantie terecht bij je huisarts. Wanneer medisch onderzoek nodig is, kan een huisarts je doorverwijzen naar een medisch specialist, zoals een gynaecoloog. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar een sextherapeut. Sextherapie wordt meestal verstrekt door psychologen, maatschappelijk werkers, artsen of gecertificeerde therapeuten. De kosten voor de therapie worden niet door zorgverzekeraars vergoed, behalve als er medische gronden zijn en je in het ziekenhuis behandeld wordt. Neem hierover contact op met je zorgverzekeraar.

Ervaring van een lezeres:

De 25 jarige Florine is twee jaar geleden met haar vriend in sextherapie gegaan, omdat hij tijdens de penetratie geen erectie kon behouden. “Hij kreeg telkens een slappe piemel tijdens de sex en ik was van mening dat dit niet normaal was voor een jonge man”, zegt Florine. “Het maakte ons onzeker en we wilden er graag iets aan doen. Na licht aandringen is mijn vriend naar de huisarts gegaan, waar hij een doorverwijzing kreeg voor een seksuologe.”

“Tijdens de eerste afspraak hebben we kennis gemaakt met de therapeute en het probleem aan haar voorgelegd. Door allerlei vragen te stellen probeerde ze de oorzaak te ontdekken. Bij de tweede afspraak kwam ze met een plan waarmee we stapsgewijs weer sex zouden gaan hebben. Elke week kregen we opdrachten mee naar huis die we de week daarop met haar besproken en evalueerden.”

“Ik vond de sextherapie erg fijn omdat ik eindelijk met iemand over het probleem kon praten zonder dat het ongemakkelijk werd. De therapeute stelde ons gerust en dankzij haar konden we de situatie beter relativeren. Daarnaast is het ook een goeie manier om een reset in je sexleven te krijgen.”

We begrijpen dat het hulp zoeken bij een sextherapeut een forse stap is. Het kan natuurlijk best onwennig zijn je sexproblemen met een onbekende te bespreken. Toch kan je relatie een boost krijgen als je hier voor deskundige hulp zoekt in de vorm van sextherapie. Resultaat: sterke verbondenheid, intimiteit en vooral een beter sexleven!

Meer over sex:

10 manieren om makkelijker te praten over sex

Nieuw: Zelfhulp-app bij relatiebreuk

13 voorspel tips voor de beste sex van je leven

Bron: ON Gezondheid, Seksualiteit.be, PsyQ, RelatiePsychologen, Psychologen Breda /Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy