“Mijn vriend krijgt soms een slappe tijdens de sex, is mijn vagina te wijd?” VrijVraag #12

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, sexualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag. 

 

“Mijn vriend krijgt soms een slappe tijdens de penetratie, is mijn vagina misschien te wijd?”

– Puck

 

In principe is het antwoord op deze vraag ‘nee’: jouw vagina kan niet te wijd zijn. Dat deze fabel bestaat onder zowel vrouwen als mannen ligt volgens mij vooral aan de ontbrekende kennis over wat de vagina en de andere geslachtsdelen zijn en hoe deze werken. Het kan namelijk zijn dat er andere dingen spelen die er voor zorgen dat dit gevoel van ‘verwijding’ door jou wordt ervaren. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je vriend een slappe krijgt omdat hij tijdens de penetratie zelf niet opgewonden of ontspannen genoeg is. Of dat er bij hem sprake is van seksuele problematiek zoals een erectiestoornis of snel klaarkomen.

Wat is de vagina precies?

Er heerst discussie of de vagina nou een uitwendig of inwendig geslachtsorgaan is. Aangezien er sprake is van een opening met de buitenwereld kun je het zien als een uitwendig orgaan. Andere vrouwelijke geslachtsorganen zijn bijvoorbeeld de schaamlippen, de clitoris of baarmoeder. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat de huid het grootste geslachtsorgaan is die er is! Het bijzondere aan de vagina is dat de huid van de vagina hetzelfde is als de gewone huid, maar zonder hoornlaag, zoals je mond. De vaginale opening bevindt zich onder de plasbuisopening tussen de binnenste schaamlippen en eindigt bij ‘de vork’ – de fourchette – boven het perineum. De vagina is een elastische buis, een ruimte, een actief en flexibel orgaan waarbij de voor- en achterkant in rust toestand tegen elkaar aan liggen.

Zo werkt een erectie

Hormonen bepalen de vochtigheid van de vagina en de dikte van de vaginahuid die een stelsel van veel kleine bloedvaten bedekt. Bij opwinding zwelt de wand op en wordt vochtiger door het bloed dat door de bloedvaten wordt gepompt. Dit is precies hetzelfde als wat er bij de man gebeurt. Alleen kan het bloed bij de man geen kant op, omdat de zwellichamen in een koker zitten. Hij krijgt dan een erectie. Bij seksuele opwinding verandert de vagina van vorm, positie en afmeting. Er ontstaat verlenging en verbreding, ook wel ‘tent-effect’ genoemd.

Te strak of te slap

De vaginawand beweegt mee waardoor verschillende maten penissen – XXL wordt lastiger – er zonder probleem in moeten passen. Eigenlijk is het gevoel van een wijde vagina een heel positief en goed teken! Het betekent dat je seksuele responssysteem goed werkt en je ontzettend ontspannen en geil bent tijdens penetratie Chapeau dus, er zullen namelijk ook vrouwen zijn die juist het probleem ervaren van een ‘te krappe vagina’ waardoor sex niet plezierig is. Klaarkomen kan dan een probleem worden en seksen kan zelfs pijn gaan doen.

Hoe komt dit? Rondom de relatief nauwe opening, het eerste gedeelte vanaf de buitenkant, wordt de vagina omsloten door de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem maakt het mogelijk om te poepen, plassen en sex te hebben wanneer de spieren ontspannen. Ook zorgt het voor steun van de ingewanden en het ophouden van plas en ontlasting. De bekkenbodem is wel meer dan dat. Spanningen voel je terug in de bekkenbodem. Spieren trekken zich samen bij spanningen zodat we klaar zijn om te vluchten, bevriezen en vechten bij gevaar. De keerzijde is dat te veel spanning voor overactieve bekkenbodemspieren zorgt.

Overactieve bekkenbodemspieren

Dit orgaan heb je ook nodig voor sexual pleasure! Bij opwinding trekken de bekkenbodemspieren samen en ontspannen zij ook waardoor zij helpen het bloed te pompen naar de geslachtsdelen. Ook bij een orgasme kan de bekkenbodem zorgen voor de plezierige samentrekkingen. Een overactieve gespannen bekkenbodem kan zorgen voor bekkenbodempijn, poep-, plas- en sexproblemen. De spanning zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen en vagina(wand) wordt afgeknepen waardoor die zwelling en het nat worden niet ontstaat.

De vagina kan zo strak aanvoelen dat er niets in past. Het hoort soepel en meegaand te zijn. Uiteindelijk kan dit er voor zorgen dat je nog meer gespannen raakt, waardoor de bekkenbodem nog meer samentrekt en je in een vicieuze pijncirkel terecht komt. Er is dus dan geen sprake van een strakke vagina, maar van een te gespannen of ‘strakke’ bekkenbodem. Het beruchte verzoek om een extra hechting na een bevalling om zo de vagina weer strakker te krijgen is daarom ook klinkklare onzin. Het enige wat je dan doet is de opening versmallen wat alleen maar voor problemen kan geven wanneer dit te klein is en niet soepel genoeg meer is.

‘Wijd’ is goed!

Nogmaals: het ‘wijde’ gevoel is alleen maar een goed teken. Je kunt de bekkenbodemspieren trainen met bijvoorbeeld bekkenbodemtherapie, maar kijk hiermee uit! Het gevaar van het creëren van een overactieve gespannen bekkenbodem en daarbij bekkenbodemproblematiek ligt op de loer. Leren ontspannen is even – zo niet belangrijker – dan aanspannen. Een beweeglijke bekkenbodem is nodig om ontspannen en plezierige sex te kunnen hebben!

 

Meer over de vagina:

Vaginale afscheiding: 5 vragen die je niet durft te stellen

Fascinerende feiten over je vagina die je nog niet kende

De 5 soorten vagina’s volgens een bikini-waxer

Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy