De invloed van social media op je relatie

door Maaike

Het is tegenwoordig makkelijker than ever om een (nieuwe) liefde te vinden. Tinder, Bumble, Happn: allemaal dating apps waarmee je jouw prins(es) op het witte paard kunt vinden. Ook als je deze eenmaal gevonden hebt, blijft social media invloed hebben op je relatie. Maar of dit ook zo positief is als het online vinden van de liefde?

In een wereld waarin we opstaan en naar bed gaan met onze telefoon, is het niet zo raar dat social media onze relaties beïnvloed. Hierdoor hebben we minder face-to-face contact dan ooit in de geschiedenis, wat weer kan zorgen voor problemen binnen je relatie. Heb jij weleens naar de schermtijd van je telefoon gekeken? Gemiddeld ligt het tussen de twee uur en drie uur per dag. Dat betekent dat we omgerekend meer dan een maand per jaar op onze telefoon zitten! Grote kans dat je vaker checkt hoeveel likes je foto heeft op Instagram, dan hoe het met je lover gaat.

Slechte communicatie

Energie steken in je online life, betekent dat dit je offline relaties kan beïnvloeden. Dit geldt niet alleen voor je partner, maar ook voor vriendschappen en familie. Kijk maar eens om je heen wanneer je in een restaurant zit; bijna iedereen zit op zijn telefoon. Doordat we alleen nog maar online communiceren, verslechterd de communicatie in real life. Wanneer we minder ervaring hebben met het ‘lezen’ van mensen, gaat de sociale intelligentie van deze generatie achteruit, waardoor het steeds moeilijker zal worden om echte, diepe, sterke relaties op te bouwen, maar ook om deze te onderhouden.

Perfecte plaatje

Dat iemand op zijn/haar social media alleen maar happy kiekjes deelt van zijn of haar relatie, betekent niet dat dit ook zo is. Vaak delen mensen online het 'perfecte plaatje', waardoor je aan je eigen relatie kan gaan twijfelen. Want jullie hebben wél zo nu en dan ruzie. Toch is de relatie die jij hebt – die met ruzies – de realiteit. Wees daarom niet verbaasd als een van je collega's eens klaagt over haar relatie terwijl ze diezelfde ochtend nog een kleffe selfie heeft gepost op haar socials.

social media

Lees hier redenen waarom je relatie nog een tweede kans verdient

Jaloezie

Social media maakt onze wereld groter, maar ook kleiner. Het in contact komen met nieuwe mensen is in een paar tellen gedaan. Net zoals het liken van een foto of een vriendschapsverzoek op Facebook. Het is daarom niet zo gek dat we snel jaloers en wantrouwig zijn wanneer je lover alleen maar knappe mensen volgt op Instagram en de hele tijd een vriendin tagt op Facebook. We krijgen continu prikkels – waar we, heel logisch – op ingaan. We geven om reacties en likes en voelen ons gevleid, maar vergeet ook niet om in je relatie elkaar complimenten te geven.

Oplossing

Om ruzie over social media – of überhaupt telefoongebruik – te voorkomen, kunnen jullie het beste afspraken maken. Bijvoorbeeld om binnen een bepaalde tijd niet op je telefoon te kijken, of een ‘mobielloze’ dag te houden en écht even tijd voor elkaar te hebben. Of probeer eens om elke avond een half uurtje de telefoon weg te leggen en met elkaar een gesprek aan te gaan. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ons telefoongebruik is zo normaal geworden, dat we niet altijd doorhebben hoe snel en makkelijk we onze aandacht verliezen.

Meer over social media:

Social media don't bij een break-up

3 Tips voor spannendere chats in een dating app

Sexting dossier: de do's & dont's

Beeld: Pinterest | Bron: Hart van Nederland, Bedrock

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy