Beïnvloedt je menstruatie je sportprestaties?

door Redactie

Je maandelijkse periode is voor iedereen anders. Sommigen hebben nauwelijks ergens last van terwijl andere vergaan van de pijn of het gevoel hebben dat ze bijna doodbloeden. De tip om tijdens je menstruatie te gaan sporten, klinkt dan ook niet voor iedereen heel aanlokkelijk. Toch zijn er mensen, zoals je oude gymleraar, die beweren dat je stofjes aan zou maken tijdens een workout die ervoor zorgen dat je minder last hebt van de krampen en de andere ellende die je menstruatie met zich meebrengt.

Endorfines maken je gelukkig

Sporten stimuleert de bloedsomloop, waardoor het bloed in en rondom je baarmoeder sneller gaat stromen. Dit kan ervoor zorgen dat buikkrampen en rugklachten minder heftig worden. Daarnaast zorgt een sweatsesh voor de aanmaak van endorfines. Endorfines zijn stofjes die je lichaam aanmaakt tijdens het sporten, maar ook tijdens een orgasme. Je voelt je hierdoor beter, lekkerder en gelukkiger.

Invloed van je cyclus op sportprestaties

Helaas is er nog niet heel veel onderzoek naar gedaan maar er zijn een aantal wetenschappers en topsporters die beweren dat je cyclus invloed heeft op je sportprestaties. Als je veel traint, kan het daarom interessant zijn om je cyclus bij te houden en de intensiteit van je work-outs hierop aan te passen. Door de wisselingen in je hormoonwaardes, kan het ook nuttig zijn om je voeding aan te passen. Tijdens een yogales heb je wellicht wel eens gehoord dat het onverstandig is om op je hoofd te gaan staan tijdens je menstruatie, maar wat moet je dan wel doen? Waar kun je op letten als je besluit om tijdens je rode feestweek te trainen?

Pas je training en voeding aan

Testosteron, ook wel het mannelijke hormoon, zorgt voor meer spieraanmaak. Hoge spiegels oestrogeen en progesteron doen het tegenovergestelde, ze zitten de aanmaak van spieren juist in de weg. Vooral in de vijf dagen voor je menstruatie zijn je hormoonspiegels torenhoog. Wees tijdens deze dagen dan ook niet te streng voor jezelf, het is volkomen normaal dat je prestaties wat lager liggen dan je van jezelf gewend bent. Om ervoor te zorgen dat je lichaam je spieren niet afbreekt, kun je overwegen een licht verteerbare maaltijd met relatief veel koolhydraten te eten voordat je gaat trainen zodat je lichaam voldoende brandstof heeft. Na de training is het belangrijk om extra eiwitten te eten. Ook zou je kunnen merken dat je een hogere lichaamstemperatuur hebt en dus wat meer zweet. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, of kies tijdens deze periode voor een sportdrankje dat bijdraagt aan de vochtopname.

Menstruatiecoach voor profvoetballers

Bij de Belgische Club Brugge is er voor voetballers die menstrueren zelfs een zogeheten menstruatie coach. De trainingen worden aangepast aan de hand van de cycli van de voetballers. In Nederland zijn er nog geen clubs die een menstruatie coach hebben aangenomen, maar onder andere Excelsior zegt wel rekening te houden met de menstruatie periodes van de spelers. Bij de Rotterdamse club viel het op dat veel blessures opgelopen worden tijdens de menstruatie periode. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat oestrogeen het bindweefsel in je lichaam hypermobieler maakt. Je lijf kan hierdoor korte explosies, zoals een snelle sprint, minder goed opvangen. Je hebt er dus baat bij om vlakvoor en tijdens de menstruatie een training te doen zonder extreem zware of onverwachtse elementen. Zo zorg je ervoor dat je minder kans hebt op blessures.

Luister naar je lichaam

Deze tips zijn voornamelijk bedoeld voor topsporters en anderen die zeer fanatiek bezig zijn met hun sportprestaties. Ben jij iemand die gewoon voor vermaak en ontspanning af en toe een lesje meedoet in de sportschool, dan is het vooral belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam. Als jij zin hebt om te sporten, lekker doen! En zo niet, dan niet. Doe waar jij je op het moment het lekkerst bij voelt. Mocht je ervoor kiezen om wel in beweging te komen, kijk dan eens op Lotties Period voor een Comfy string die perfect zit onder je sportlegging.

Meer over menstruatie

De beste menstruatie tips

Hoe veel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

Wat zijn de vier seizoenen van je cyclus?

Beeld: Pexels

Bron: Wattworks

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy