Rubber, kapotje, vangkous: 18 synoniemen voor condoom

door Saar

Het condoom is wereldwijd het meest gebruikte middel om SOA’s te voorkomen. Wat gebruikten onze voorouders als voorbehoedsmiddelen? En wist jij van al van deze originele, hilarische benamingen om je lover te zeggen dat hij een rubbertje om moet doen? 

Synoniemen voor het condoom

Nu blijkt dat het condoom al eeuwenoud is, zijn er in de loop van de jaren natuurlijk veel verschillende namen bedacht voor het condoom. We zochten de leukste variaties voor je op:

Rubbertje

Kapotje (fun fact: het kapotje was oorspronkelijk een mini condoom dat alleen de eikel van de penis bedekte en is wellicht afgeleid van het Franse capote; een dophoedje)

Pippi Vangkous

Muts (“moet je ook een muts op in de zomer?”)

Wikkel om de snikkel

Feestmuts

Kinderopvangcentrum

Kwakvanger

Wipballon

Ongemakje

Regenjas

Penispanty

Pipetje

Pikkie Vangkous

Vingerhoedje

Penishoes

Piemelmuts

Sneeuwvanger

condoom

Geschiedenislesje over het condoom

Het condoom bestaat al sinds mensenheugenis. In de oudheid bestond het anticonceptiemiddel ook al, maar niet zoals wij ‘m kennen. De Egyptenaren gebruikten al een condoom-achtig linnen zakje om zichzelf te beschermen tegen tropische ziektes.

condoom

In Europa werd in de 16e eeuw een soortgelijk zakje gebruikt om de toen veelvoorkomende geslachtsziekte syfilis te voorkomen. ‘Condooms’ werden toen gemaakt van materialen zoals linnen en zijde, maar ook werden visblaas en de blindedarm van lammetjes en geiten gebruikt als voorbehoedsmiddel. Deze dierlijke vliezen van blaas en darm werden zelfs meerdere keren gebruikt. Bekijk maar eens schilderijen uit de 16e eeuw, waar je de ‘middeleeuwse condooms’ aan en haakje of waslijn ziet hangen om te drogen.

Het condoom van latex, zoals wij het tegenwoordig kennen, is in 1839 ontdekt. Dit rubbertje was, in tegenstelling tot de dierlijke voorlopers, te bewerken dat het elastisch en rekbaar werd. Alhoewel, de eerste rubbers bestonden uit een naad en waren zo dik als de binnenband van een fiets (wie zei er hier iets over comfortabel?). Met de jaren is het condoom natuurlijk aangepast, waardoor we anno 2018 een zeer dun, betrouwbaar en lang houdbaar condoom kunnen vinden in de schappen van de drogist.

Welke synoniemen voor condoom ken jij nog meer?

Meer over het condoom:

Onveilige sex gehad? 4 dingen die je gelijk moet doen

Het condoom – anticonceptie

Maak van een condoom omdoen een feestje

Bron: Condomerie.nl / Beeld: GIPHY

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy