Terug van weggeweest: wij testten het pessarium

door Redactie

Ook al pilmoe? Het lijkt alsof steeds meer vrouwen willen gaan voor hormoonvrije anticonceptiemiddelen. Gelukkig zijn er nog alternatieven. Ben je bijvoorbeeld al bekend met het pessarium?

Wat is een pessarium?

Een anticonceptiemiddel dat al langer dan een eeuw meegaat is het pessarium occlusivum. De eerste versies werden gemaakt van guttapercha, een materiaal dat stugger is dan rubber en ook gebruikt werd in golfballen. Tegenwoordig is deze helemaal vernieuwd. Het Caya pessarium is een lichtgewicht hormoonvrij anticonceptiemiddel. Door de ovale vorm en siliconen membraan is het gebruik een stuk makkelijker dan haar voorgangster.

Zonder hormonen

We gaan tegenwoordig steeds bewuster met ons lichaam om en nemen niet ‘zomaar’ meer iets aan als het gaat om een advies of weetje. Hormonen in je anticonceptiemiddel kunnen voor een somber gevoel zorgen, je sex drive verminderen en een reeks vage klachten veroorzaken. Het meest bekende hormoonvrije anticonceptiemiddel – die overigens ook beschermd tegen SOA’s -, is het condoom. Verkrijgbaar in een mannen en vrouwen variant voor als je eens wilt afwisselen.

Betrouwbaar

Het Caya pessarium is 99 procent betrouwbaar bij goed gebruik. Bijna net zo betrouwbaar als de pil en het spiraaltje dus. De voordelen zijn dat je het pessarium van te voren kunt inbrengen zodat je ‘vrij spel’ hebt en zorgeloos kunt genieten in bed. Dit hoef je niet al uren van te voren te doen. Het werkt zodra het op haar plaats zit. Belangrijk: een pessarium beschermt niet tegen SOA’s. Dus als jullie exclusief zijn voor elkaar en dit bezegeld hebben met een SOA-test zou het pessarium een onderdeel kunnen worden in het behoeden van een zwangerschap. Is dit niet het geval; gebruik dan altijd een condoom. In combinatie met het pessarium zorgt dit voor optimale bescherming. Don’t worry, het siliconen materiaal deint gewoon mee dus het zit elkaar niet in weg.

De voordelen op een rijtje:

  • Geen toegevoegde hormonen
  • Meervoudig gebruik
  • Past bijna altijd (90% van de vrouwen)

Vorm

Hoe ziet ze eruit en wat doet ze eigenlijk? Het pessarium komt in een paarse uitvoering. Het is een flexibel rond vormpje wat je samen knijpt om het in te brengen. De Caya sluit de baarmoedermond af zodat bij een zaadlozing van een man geen zwemmers richting de baarmoeder kunnen. Om er zeker van te zijn dat de eigenwijze gevallen geen doorgang vinden gebruik je de Caya Gel. Dit is een zaaddodend middel.

Zo breng je de Caya in:

Ervaringen met de Caya

Drie vrouwen geven hun mening over de Caya: Josien (41), Lisette (32) Karin (24).

Wat is je eerste indruk?

J: “Het pessarium zit een handig opbergdoosje. Vind dat echt fijn omdat je de Caya na gebruik hygiënisch kunt opbrengen. Het is gemaakt van flexibel siliconen dus het is makkelijk vast te pakken.”

L: “De kleur paars spreekt me wel aan. Niet te klinisch, het opbergdoosje lijkt eerder op een soort beugeldoosje. Dus je kunt het ook makkelijk ergens in huis leggen zonder dat er rare vragen komen.”

K: “Ik vind het stiekem een beetje eng als ik de Caya voor het eerst zie. Het is best een groot ding. Ik weet niet of het wel gaat passen bij mij.”

Hoe ervaar je het gebruik?

J: “Ik heb er echt even de tijd voor genomen omdat ik absoluut wilde dat het pessarium goed zat. Met wat glijmiddel ging het uiteindelijk makkelijker. Je kunt ook de Caya Gel gebruiken, dan heb je meteen de extra bescherming te pakken.”

L:  Het vergt wat tijd en handigheid om het goed in te brengen. Toen ik het eenmaal door had ging het vrij makkelijk en had ik mijn handen ‘vrij’ in bed. Dat was voor mij en mijn partner een fijne ervaring omdat we altijd condooms gebruiken.”

K: “Het was een beetje stoeien. Gelukkig had ik de badkamer voor mezelf die avond zodat ik verschillende standjes kon uitproberen om het in te brengen.”

Zou je het aanraden?

J: “Voor mij is dit wel een ideaal anticonceptiemiddel, omdat ik echt klaar was met de hormonen. Ik reageer daar extreem heftig op dus ik was al een tijdje op zoek naar een alternatief. Na wat oefenen heb ik de handigheid te pakken en gaat het inbrengen soepeler.”

L: “Jazeker. Wat een verademing in bed. Ons sexleven wordt er meteen beter van omdat we ons niet meer druk hoeven te maken over anticonceptie.”

K: “Omdat ik verschillende bedpartners heb is de Caya alleen niet voldoende om te gebruiken. Het beschermt immers niet tegen geslachtsziekten. Wellicht als ik een vaste partner heb is dit wel een middel dat ik opnieuw ga gebruiken.”

Wat zijn de voordelen?

J: “Geen hormonen meer in mijn lijf die de boel verstoren. Het zit in een handig doosje en is dus vaker te gebruiken. Voor spontane sexcapades is het minder handig maar dan kan ik altijd nog kiezen voor een condoom.”

L: “Het pessarium is meerdere keren te gebruiken, dat is  wel zo handig en beter voor het milieu. Geen gedoe meer met condooms.”

K: “Voor mij op dit moment niet zoveel omdat ik een andere behoefte heb qua anticonceptie.”

Nieuwsgierig geworden naar de Caya. Bestel het pessarium via Caya-anticonceptie.nl.

Meer over anticonceptie:

Dit is de invloed van drugs en medicijnen op de anticonceptiepil

Anticonceptiepil beïnvloed het algehele welzijn van vrouwen

7 oorzaken waardoor je anticonceptiepil onbetrouwbaar wordt 

Beeld: Caya, Unsplash
Dit artikel is tot stond gekomen in samenwerking met Caya.

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy