Gestalkt worden, steeds gekwetst worden of geghost worden? In het dagelijks leven weten we maar al te goed rode vlaggen te herkennen. Of je nou zelf iemand tegenkomt of verhalen van vriendinnen hoort. Maar waarom voelen we ons vaak toch aangetrokken tot toxic relaties in series of films? En hoe toxic zijn relaties uit bepaalde series nou echt?
Toxic relaties in media
Toxic relaties bekijken in films of series doen we massaal als een soort ramptoeristen. Denk maar aan de manipulatieve Damon in The Vampire Diaries, de jaloerse Ross in Friends of de overprotective Christian in Fifty Shades. We weten dat het toxic is, maar toch smullen we ervan. Bij het kijken van dit soort films kunnen we daarna bedenken hoe goed bijvoorbeeld onze eigen relatie eigenlijk is. Zwijmel je helemaal weg? Er is in principe niks mis met je. Zolang je kunt onderscheiden tussen wat echt en niet echt is. Je geniet gewoon van de smeuïgheid. Dramatische relaties halen ons uit de dagelijkse sleur. Het staat ver van ons vandaag en geeft opwinding net zoals een horrorfilm dat bijvoorbeeld doet.
Onbereikbaar
Wij, mensen, zijn geneigd om te gaan voor het onbereikbare. Je herkent het vast wel. Je wilt heel graag die ene tas of die merkschoenen die iedereen heeft, maar je hebt er geen geld voor. Je blijft er maar aan denken. Hoe minder groot de kans dat je het kan krijgen, hoe meer je iets wilt. Zo is dat ook bij relaties. Het is spannend en vaak een uitdaging. Die spanning zorgt ervoor dat er in je brein stoffen vrijkomen die ons een goed gevoel geven. Als we na een tijdje toch afgewezen worden, worden bepaalde delen in de hersenen gestimuleerd die verbonden zijn met motivatie, beloning en verslaving.
Opletten
In principe is er dus niets mis met het wegzwijmelen bij toxic relaties. Zolang je er zelf niet in belandt. Heb je in het verleden te maken gehad met ongezonde relaties waar bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag is geweest? Dan kan een film of serie met een toxic relatie je ideeën over je liefdesrelatie weldegelijk beïnvloeden. Dan ben je hier vatbaarder voor. Dit komt omdat er dan vaak niet duidelijk is wat gezond en ongezond.
Twijfels
Hoe weet je dan of iets toxic is of dat je gewoon beter moet communiceren in je relatie? Ga bij jezelf na hoe je in de relatie staat. Hoe gaat het met jou en hoe voel je je? Doe je dingen die je leuk vindt of loop je tegen problemen aan? Probeer je irritaties bespreekbaar te maken en kijk hoe jouw lover hierop reageert. Zorgt dit voor verandering dan misten jullie waarschijnlijk de communicatie. Wil je lover er niks van weten en verandert er niks? Dan is het misschien slim om bij jezelf na te gaan of je door wilt gaan met de relatie of dat die toch toxic is.
Meer over ongezonde relaties
Signalen dat je gevangen zit in je relatie
12 bullshit redenen om in een slechte relatie te blijven hangen