Is tijdelijk twijfelen over je seksuele geaardheid normaal? – VrijVraag #78

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel wordt twijfelen over je geaardheid besproken.

Is tijdelijk twijfelen over je seksuele geaardheid normaal? – Aniek (23)

Tijden veranderen

Anno 2020 is het hokjes denken over seksualiteit, of het nu over geaardheid of identiteit betreft, zich niet meer zo tweeledig of binair als vroeger als in homo/hetero of man/vrouw. Het is voor veel mensen herkenbaar dat er een of meer periodes in het leven zijn waarin er getwijfeld of meer wordt nagedacht over de seksuele geaardheid. Of het nu is om er achter te komen wat die geaardheid precies is, uit nieuwsgierigheid of om experimenteren, uit angst om een bepaalde geaardheid te hebben.

Twijfel over geaardheid

De puberteit is met name de fase waarin mensen dit ervaren. Dit is ook de levensfase waarin er kennisgemaakt wordt met seksueel gedrag en seksuele aantrekking en opwinding. Gestuurd door hormonen worden lichaam en geest verder ontwikkeld, zo ook de seksuele identiteit. Onzekerheden over het lichaam, aantrekkelijkheid en persoonlijkheid komen in deze fase meer op voorgrond. We zijn op dit moment veel met onze eigen ontwikkeling bezig. En ook veel met het ontdekken van sex. Mensen die vallen op hetzelfde geslacht merken in deze fase steeds vaker dat zij meer worden aangetrokken door hun eigen geslacht. Sommigen geven aan dat dit al op jongere leeftijd voor hen duidelijk was, anderen beginnen dit vanaf een jaar of 10 te merken en een ander deel ontdekt dit pas veel later. Voor mannen gaat dit vaak geleidelijk, vrouwen komen hier vaker plotseling achter.


Vrouwen zijn vaker flexiseksueel

De leeftijdsfase van 18 tot en met 30 staat bekend als de emerging adulthood. Hierin wordt verder geëxperimenteerd met de seksuele identiteit en met verschillende (seksuele en relationele) levensstijlen. Uit onderzoek is gebleken dat seksuele oriëntatie veel minder vast staat bij vrouwen dan bij mannen (Diamond, 2008). Hun oriëntatie is meer fluïde. Dat wil zeggen dat veel vrouwen, met name in hun twintiger jaren, wisselen, twijfelen of een meer diverse seksuele oriëntatie hebben dan mannen. Een groep vrouwen noemden zich in een eerste interview lesbisch, biseksueel of labelloos, tweederde van de vrouwen wisselden na tien jaar van label en 50 procent meerdere keren. De verklaring is dat omgevingsfactoren voor vrouwen een grotere rol spelen in een keuze of gevoel en voor mannen biologische factoren meer van invloed zijn op hun geaardheid. Vrouwen twijfelen misschien wel meer door de omgeving en zijn dus meer flexibel in hun geaardheid. Eventueel speelt het ook een rol dat twee zoenende of vrijende vrouwen in de maatschappij eerder wordt geaccepteerd (en aangemoedigd). Liefde tussen twee vrouwen zit minder in de taboesfeer en dat kan voor een meer openminded houding bij vrouwen zorgen. Ga maar eens na: hoe vaak zie je twee heteroseksuele mannen zoenen 'voor de lol' in het nachtleven?

Hetero met gay benefits

Mannen of vrouwen die hun geaardheid duidelijk identificeren als bijvoorbeeld hetero kunnen alsnog sex hebben met hetzelfde geslacht voor het plezier. Zonder dat zij als gay identiciferen. Veel mensen zullen zeggen: 'je bent toch homo als je sex hebt als man met een man'. Maar nee, het gaat er om wat iemand zelf voelt en niet wat een ander zijn referentiekader of beeld van de wereld is. Alles kan zolang jij je er maar goed bij voelt, je niet zo vergelijkt of druk maakt over anderen en anderen vooral meer met zichzelf bemoeien.

[gravityform id="6" description="true"]

Meer VrijVragen:

Hoe houd ik het spannend in een lange relatie?

Wat is het verschil tussen vaginaal vocht en vaginale afscheiding?

Heeft elke vrouw een G-spot?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy