12 must do’s om je vagina gezond en happy te houden

door Lotte

Trucjes voor glanzend haar en een perfect huidje kennen we allemaal, maar ehm… Denk je wel eens aan de verzorging van je poes?

Wassen met zeep, te lang een tampon dragen of een te strakke broek. Dingen die we vrouwen allemaal wel eens schuldig aan maken. Ach, kan gebeuren denk je. Maar de gevolgen zijn geen pretje. Schimmelinfecties, SOA’s, geurende afscheiding om een paar te noemen.

1. Water, fruit en yoghurt

Je bent wat je eet: wat je binnen krijgt heeft invloed op je lichaam. Gauw denk je dan aan je lever, hart en huid, maar vergeet je BFF niet. Bespeur jij af en toe een wat aparte lucht down under? Een 100% gezonde vagina hoort geurloos te zijn. Bier, koffie en vet voedsel beïnvloeden de geur van je poes. Drink veel water en eet voldoende fruit om je vagina weer au naturel te laten ruiken.

2. Eet regelmatig knoflook

Een knoflook ademt trekt geen potentiële lovers aan, maar een schimmelinfectie ook niet…  Knoflook heeft eigenschappen die schimmel kunnen voorkomen en (zo nodig) killen.

3. Stop er geen rare objecten in

Komkommers, waterflessen, knakworsten en dergelijke fallusvormige voorwerpen. Come on, de groenteafdeling is geen sekshop. Koop gewoon een seksspeeltje! Ze komen in alle soorten, maten en kleuren (dus als je per se groen wil…). En het allerbelangrijkste: ze zijn veilig voor je poes.

4. Gebruik veilige seksspeeltjes

Koop NOOIT speeltjes met weekmakers erin. Dat zijn schadelijke stoffen die in veel goedkope toys zitten. Dat wil je echt niet in je lievelingsorgaan stoppen. Geloof ons. Zorg ook dat je je speeltjes altijd schoonmaakt met een toycleaner.

We schreven eerder een uitgebreid artikel over weekmakers.

vagina gezond ondergoed

5. Gebruik een condoom

Ook als je geen SOA hebt, kan het gebruiken van een condoom nog voordelen opleveren. Door een rubbertje te gebruiken komen er minder bacteriën in je vagina. Dus de kans op infecties wordt verlaagd. De andere reden kan als een verrassing aankomen: omdat sperma een andere pH-waarde heeft dan je vagina kan het je balans ook in de war brengen.

6. Draag katoenen ondergoed overdag

Katoen is de beste stof voor een blije doos. Het lucht lekker door. Draag ook niet te strakke broeken. Anders krijg je 1, 2 schimmelfeestjes in je skinny jeans. Geen ondergoed is zelfs beter dan ondergoed: slaap daarom ’s nachts het liefst zonder slipje. Kan de boel lekker luchten.

7. Was NIET met zeep

Je poes is zo goed uitgevonden dat ze zichzelf schoonmaakt van binnen. Ook niet met wasemulsies. Je vulva (de buitenkant) kun je wel met een beetje pH-neutrale zeep wassen. Je vagina (de binnenkant) hoef je niet te spoelen. Sterker nog: je moét het niet doen. Pas op dat er geen zeep naar binnen gaat en verwijder zeep altijd van je handen voordat je vagina aanraakt (of dat je vriend dat doet). Droog dempend af met een zachte schone handdoek.

8. Plas & was (met water!) na de seks

Je wil er niet aan denken, maar het is waar. Tijdens seks wissel je allerlei bacteriën met elkaar uit. SOA’s terzijde, vooral voor vrouwen kan dat gezondheidsproblemen opleveren. Daarom is het wijs om altijd na de seks te plassen en je vulva het liefst ook te spoelen met lauwwarm water en droog te deppen. Veeg na je toiletbezoek altijd van voor naar achter. Plus: gebruik geen vochtig toiletpapier.

vagina gezond fris 3

9. Ga niet van anaal naar vaginaal

Eerst via de achterdeur en daarna op de voordeur kloppen? Wa, wa, waaa… Je ziet ze gelukkig niet, maar bacteriën uit je achterste reizen mee op zijn penis. Tip: draag een condoom voor anale seks en doe die deze af (of gebruik een andere) voor vaginale seks. Problem solved.

10. Draag menstruatie producten liever nooit langer dan drie uur

Lees je ooit wel eens de gebruiksaanwijzing van tampons en maandverband. Na al die jaren van vrouw-zijn waarschijnlijk niet meer… Er staan bijvoorbeeld dezelfde geweldige tip die wij je nu vertellen. Namelijk dat je de producten nooit langer dan een aantal uur kan in houden. Ten eerste voor je hygiëne, ten tweede vanwege Toxic Shock Syndrome.

Er geldt een uitzondering voor menstruatie ondergoed. Dit is speciaal ondergoed dat je draagt als je ongesteld bent. Het vangt het bloed moeiteloos op en je lekt niet door! Een menstruatie slip van Lotties kan tot wel drie tampons vervangen. Bij een gemiddelde flow kun je de Lotties menstruatie slip dus de hele dag dragen. Check lottiesperiod.com voor meer info.

11. Check tampons en maandverband op schadelijke stoffen

De laatste maanden lees je er steeds meer over. In je vertrouwde tampon- of maandverbandmerk blijken bleekmiddelen, pesticiden en zelfs kankerverwekkende stoffen te zitten. Ieh! Maar geen paniek. Er zijn diverse merken die deze schadelijke stoffen niet bevatten, zoals Yoni en Gentle Day.

12. Voorspel en glijmiddel

Zorg dat je nat genoeg bent voordat je van start gaat met de ‘seks-seks’. Gebruik glijmiddel en/of zorg voor lang voorspel. Als je droog bent, kunnen er door wrijving wondjes ontstaan in je wanden en bij de opening van je vagina. Op dat moment voel je dat misschien niet eens, maar pas als het ‘high-gevoel’ van de seks is uitgewerkt. De wondjes kunnen pijn gaan doen bij het plassen en als er bacteriën in komen (wat geheid gebeurt) is het feestje compleet.

Meer tips:

– Zo houd je je vagina fris

– Wordt je vagina strakker als je droog staat?

– Stoppen met de pil

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy