Vaginale afscheiding: 5 vragen die je niet durft te stellen

door Lotte

Flats, een plakkerige goedje in je ondergoed. Het voelt wel eens dat je de enige bent die hier last van heeft, maar niks is minder waar. Elke vrouw heeft vaginale afscheiding, de een meer dan de ander, maar we hebben het allemaal. Omdat afscheiding nog een behoorlijk taboe is, hebben wij de meest belangrijke vragen op een rijtje gezet. The more you know…

1. Wat is vaginale afscheiding?

De vagina is bijzonderder dan je denkt. ‘Ze’ maakt zichzelf namelijk schoon. De vaginawanden zijn vochtig met een witachtig laagje, bestaande uit vaginacellen en natuurlijke bacteriën die ervoor zorgen dat het milieu in je vagina zuur blijft. Het vocht komt vanuit de baarmoederhals en vaginawangen en loopt vanzelf uit de opening naar beneden en komt daarom terecht tussen je schaamlippen en uiteindelijk in je ondergoed. Vaginale afscheiding is dus in feite het resultaat van het voortdurende schoonmaakproces van je vagina. Baal niet als je een witte vloed krijgt, het is je vagina’s manier om je te beschermen van infecties.

2. Hoeveel afscheiding is ‘normaal’?

Vanaf het moment dat een vrouw vruchtbaar is, krijgt ze ook vaginale afscheiding. Per vrouw en per dag of maand kan dit verschillen. Ook je gewicht, eetgewoontes, zwangerschap, menstruatiecyclus, medicatie en anticonceptiemiddel spelen een rol. De gemiddelde vrouw verliest in acht uur ongeveer een kwart theelepeltje. Rondom de ovulatie is de hoeveelheid bij de meeste vrouwen het meest. Schrik niet als je nu denkt ‘ik vul wel een hele eetlepel in dezelfde tijd’. Zoals we eerder zeiden, de ene vrouw heeft het meer dan de ander. Zolang de kleur, geur en consistentie niet abnormaal is, hoef je je nergens zorgen over te maken.

3. Wat betekenen de geuren en kleuren?

Wit, doorzichtig/troebel en (bijna) geurloos

Normale afscheiding ziet er vaak wit, doorzichtig of een beetje troebel uit en droogt geelachtig en vaak korrelig op. Het is geurloos of ruikt een beetje zuur.

Witte en brokkelige afscheiding

Is je afscheiding wit van kleur, brokkelig van consistentie en ruikt het een beetje naar brood? Het kan een teken zijn dat je een vaginale schimmelinfectie (candida vaginalis) hebt. Roodheid en irritatie en pijn bij het plassen is vaak ook een signaal. Heb je hier last van? Ga langs bij je huisarts.

Witgrijze afscheiding met visachtige geur

Dunne witgrijze afscheiding die er troebel geel of oranje uitziet en ruikt naar vis? Waarschijnlijk heb je last van bacteriële vaginose. Andere symptomen zijn jeuk, roodheid en zwelling rondom de vagina. Gelukkig gaat het vaak vanzelf over. Houdt het weken aan? Dan is een doktersbezoekje wel wijsheid.

Lichtrode of bruine afscheiding

Tijdens de eisprong en je menstruatie kan het vocht er lichtrood uitzien. Geen reden voor paniek, want dit komt simpelweg omdat er een beetje menstruatiebloed bij zit. Hetzelfde geldt voor bruinige vaginale afscheiding, dit zie je vaak aan het begin of einde van je menstruatie. Het bloed is dan gemengd met slijmvliescellen en normale afscheiding. Daarnaast is dit bloed al wat ‘ouder’ waardoor het donkerder is gekleurd. Vaak heeft het geen sterke geur en gaat het vanzelf weer over. Zit er veel bloed bij de afscheiding, dan kan het wat ijzerachtig ruiken.

Als je naast een lichtrode of bruine vloed ook klachten als roodheid, jeuk en pijn aan je bekken hebt, dan is het slim om wel naar je huisarts te stappen. Het kan in unieke gevallen wijzen op baarmoederontsteking of zelfs op baarmoederhals- of baarmoederkanker.

Troebele gele of groene afscheiding

Bij dikke, gele of groene afscheiding moet je aan de bel trekken. Het kan een teken zijn van een SOA. Niet alleen is de kleur is afwijkend, ook de geur is sterk. Naast abnormale afscheiding zijn jeuk, pijn bij het plassen, buikpijn, vaginaal bloedverlies en pijn bij de sex tekenen van een SOA. Laat je zo snel mogelijk testen als je hier last van hebt.

Schuimende geelgroene afscheiding met visgeur

Geelgroene afscheiding met luchtbelletjes en een sterke visgeur? Heb je daarbij jeuk, pijn bij het plassen en tijdens sex? Dat kan een teken zijn van trichomonas. Vaak zijn de schaamlippen en de vagina ook rood, gezwollen en pijnlijk. Om ervan af te komen, heb je een antibioticakuur van je huisarts nodig.

4. Wat kan ik doen tegen (veel) vaginale afscheiding?

Zolang je vaginale afscheiding (bijna) geurloos, doorzichtig en wit is, is er geen reden om iets ’te doen’. Het is natuurlijk wel vervelend als je ondergoed op het midden van de dag al bijna doorweekt is. Een inlegkruisje dragen lijkt een handige oplossing, maar door de synthetische stoffen zal je juist meer afscheiding krijgen. Het voordeel is wel dat je een droog gevoel houdt. Je kunt er daarom voor kiezen om af en toe een inlegkruisje te dragen, maar de hele dag en elke dag is af te raden. Kies een merk die organisch katoen gebruikt, zoals Yoni en Sanature.

Ga vooral niet aan de slag met vaginale douches, crèmes, sprays of andere intieme producten. Wat ze ook beweren, ze verstoren de zuurtegraad van de vagina met als gevolg dat je juist meer vaginale afscheiding krijgt. Ook vergroot het de kans op een vaginale schimmelinfectie. Foute boel dus. Draag daarnaast katoenen ondergoed, draag niet te strakke kleren en slaap naakt of zonder ondergoed zodat je vagina kan ‘ademen’.

Een simpele, goedkope oplossing is om regelmatig naar het toilet te gaan om jezelf af te vegen. Zo voorkom je dat je ondergoed plakkerig wordt. Als je weet dat je komende uren geen wc in de buurt hebt, gebruik dan voor die tijd een inlegkruisje tegen het ongemak.

Raadpleeg je huisarts als je blijvend last houdt en ga niet zelf experimenteren met dubieuze middeltjes.

5. Vinden mannen vaginale afscheiding een afknapper?

Een vagina ruikt niet naar roosjes, dat weet een man ook wel. Tenzij hij voor het eerst kennismaakt met je flamoes, weet hij ook wat afscheiding is. Mocht hij dit niet weten, dat kun je hem mooi educaten hoe een vrouwenlichaam werkt.

Als je jezelf niet lekker vindt ruiken tussen je benen, dan kun je jezelf natuurlijk even opfrissen voordat je het bed induikt. Gebruik hiervoor géén (intieme) zeep, maar lauwwarm water. Veeg eventuele afscheiding tussen je schaamlippen en in je vagina met behulp van je vingers en water weg. Je hoeft je nooit te schamen voor de natuurlijke processen van je lichaam, maar als een douchebeurt jou de zelfverzekerdheid geeft om je vrij te voelen tussen de lakens dan moet je dat gewoon doen!

Heb je nog meer vragen of tips over vaginale afscheiding, deel ze dan in een (anonieme) reactie hieronder!

Meer over vagina en gezondheid:

Fascinerende feiten over je vagina die je nog niet kende

Vaginale schimmelinfectie voorkomen: het kan met deze 7 tips

Wat je moet weten over blaasontsteking

Bron: Gezondheidsnet, Plusonline / Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy