Het verschil tussen vagina en vulva: weet jij het eigenlijk?

door Lotte

Wanneer je ‘vagina’ zegt, bedoel je waarschijnlijk het hele plaatje. De grote en kleine schaamlippen, clitoris en binnenkant. Toch is dit hartstikke fout. De vagina is niet het juiste woord voor het hele vrouwelijke geslachtsdeel, maar het is slechts een onderdeel ervan. Anderen denken dat vagina en vulva synoniemen zijn. Ook dit klopt niet. Hoe zit het dan wel? Wij leggen je het natuurlijk al te graag uit…

Het is niet gek dat je het verschil niet precies weet. In de media worden de woorden vulva en vagina ook verwarrend gebruikt. Ook wij betrappen onszelf er ook op dat we de termen door elkaar gebruiken. Daarom gaan we bij dezen voor eens en altijd het onderscheid eens zwart op wit zetten.

verschil-tussen-vagina-en-vulva-anatomieVerschil tussen vagina en vulva

Eigenlijk is het heel simpel. Oké, komt het… De vagina is het inwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. De vulva is het uitwendige gedeelte.

De vagina bestaat uit het elastische kanaal tussen vaginaopening en de baarmoederhals. Bij het uitwendige deel, de vulva dus, horen de schaamlippen, de klieren, clitoris en de opening van de urethra (plasbuis) en van de vagina. Alles wat je aan de buitenkant kunt zien dus.

 

Meer over de vagina en vulva:

Het Yoni ei: De magische vriendin voor je vagina

12 must do’s om je vagina gezond en happy te houden

7 x onzin die vrouwen te horen krijgen over intieme verzorging

Beeld: Giphy, Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy