Werken vaginale stoombaden? – VrijVraag #59

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Deze week: wat doen vaginale stoombaden voor je gezondheid?

Ik lees steeds vaker over vaginale stoombaden. Werkt dat echt? – Erika (37)

Werken vaginale stoombaden?

In de Surinaamse cultuur, maar ook in Afrikaanse culturen zijn genitale stoombaden of vaginale stoombaden gebruikelijk om verschillende problematiek rondom het intieme gebied te voorkomen of te behandelen. Of dit ook vaak nog in Nederland wordt gebruikt is onbekend. Daarnaast is er tegenwoordig een hippere variant in Hollywood te vinden genaamd V-steamen: vagina stomen.

De soorten stoombaden

Stoombaden worden in de culturen als belangrijk onderdeel van de kraamperiode gezien. Er zijn verschillende soorten baden. De een zou helpen om resterende bloedresten te verwijderen, de baarmoeder weer te laten samentrekken naar de positie van voor de zwangerschap, je oude figuur weer terug te krijgen of vieze geurtjes tegen te gaan. Dan zijn er ook baden die je vagina en baarmoeder in shape zouden houden of reinigen na de menstruatie, abortus of miskraam, zorgen voor de hygiëne en gaan schimmelinfecties tegen.

Dan is er nog een soort stoombad met als doel seksuele genot: dry sex. Bepaalde planten die in het bad worden verwerkt drogen de vagina uit waardoor deze strakker voelt. Om de man te plezieren en om hem te binden. Voor vrouwen is het waarschijnlijk minder plezierig en vergroot het de kans op pijnlijke sex. Zoals ik eerder schreef in deze VrijVraag geldt bij sex: hoe natter, hoe beter! Alleen in sommige culturen is dat een teken van promiscuïteit. Wanneer hij dit bij zijn vriendin opmerkt, mag de man dan een andere vriendin zoeken.

Bij het moderne vaginale stoombad wordt er beweerd dat de kruidenbaden beschermen tegen infecties, tegen tumoren in de baarmoeder, de hormoonhuishouding in balans houdt, helpt bij vruchtbaarheidsproblematiek en nog een aantal zaken die gynaecologen op veel vlakken overbodig zouden maken als dit echt zou werken.

Zo wordt een vaginaal stoombad gemaakt

In de traditionele versie worden planten en kruiden gekookt en in een emmer of potje afgegoten. Uit onderzoek zijn er 177 verschillende planten gedocumenteerd als ingrediënt van de stoombaden. In Nederland kun je kruidenmengsels kant en klaar kopen in sommige Surinaamse winkels, markten of op het internet. Het kan even zoeken zijn welke kruiden er bij iemand past. Net zoals bij gevoeligheid bij voeding, kunnen ingrediënten van het vaginale stoombad bijwerkingen als jeuk, irritatie of branderigheid geven. Als het kookmengsel klaar is, ga je op de emmer zitten en laat je het stoom de vagina binnendringen. Na vijf à tien minuten wordt het vaginaslijm met de vingers uit de vagina verwijderd. Als het water niet meer te heet is, worden de geslachtsdelen gewassen met het water. Liefst twee keer per dag.

Bij de moderne variant zit je op een stoel met een gat waaronder een bak met het hete kruidenmengsel wordt geplaatst. Soms wordt het lauwwarme mengsel in een vaginale douche-fles gedaan zodat deze makkelijk in de vagina kunnen worden gespoten.

En, werkt het echt?

Er zijn weinig onderzoeken gedaan of het V-steamen of de genitale stoombaden echt werken, hoe ze op het slijmvlies werken en wat de positieve en negatieve effecten zijn. Ik kan je wel vertellen: de kans is groot dat het niet helpt, zelfs slecht voor je is en is het vooral een belangrijk culturele betekenis heeft. Wel vermoedt men dat de medicinale kruiden helpen bij kraamkoorts of postnatale bloedingen als de medische zorg beperkt is. Er zijn daar geen andere medische middelen en het afraden van deze baden in die gebieden kan juist negatieve gevolgen hebben.

De dry sex-baden zorgen naast pijnlijke sex voor de vrouw, waarschijnlijk voor nog een ander negatief effect. Door de strakkere, drogere vagina is er eerder kans op scheurtjes en bloedingen. Vocht is niet alleen een teken van opwinding en ontspanning, maar beschermt de kwetsbare vagina ook bij het binnendringen. Scheurtjes en bloedingen verhogen ook weer de kans op het overdragen van SOA’s of andere infecties!

Al met al zou ik een genitaal/vaginaal stoombad afraden. De stoom is hoogstwaarschijnlijk niet goed voor de vagina. De bacillen die er leven zijn precies ‘op maat gemaakt’ voor jouw lichaam en jouw vagina. De temperatuur verhogen en/of een kruidenmengsel naar binnen brengen, verstoort de balans. Hetzelfde geldt voor Lactacyd-douches en alle soorten zeep. No. Lactacyd. No. Stomen No. De vagina reinigt zichzelf en wassen doe je alleen met water. Ook het effect op de hormonen of tumoren, kruidenbaden als medisch wonder middel, zou ik niet op vertrouwen. Voor vragen en bij problemen moet je altijd naar de gynaecoloog gaan. Daarnaast is een orgasme hebben misschien nog wel de beste remedie om ter ontspanning van de vagina of deze in shape te houden of de baarmoeder weer op zijn plek te krijgen vanwege de contracties die het geeft.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Meer VrijVragen:

Ik word erg nat tijdens de sex, is dat raar?

Kunnen mensen echt volledig monogaam zijn?

Help! Mijn vriend komt niet klaar

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy