Verliefdheid; mannen versus vrouwen

door Julia

‘Liefde is een vreemde ziekte’ zong de band Doe Maar in de jaren ’80 al, met name verliefdheid wordt vaak gezien als een soort kwaal. Mensen voelen zich raar, krijgen geen hap meer door hun keel of doen geen oog meer dicht. Is dat bij mannen en vrouwen hetzelfde? LotteLust zocht het voor je uit.

 

Hoewel het misschien niet te vergelijken is met een ziekte, klopt het wel dat je bij verliefdheid, net als bij griep, symptomen krijgt. Maar in tegenstelling tot griep zijn het bij een crush vaak leuke ‘bijwerkingen’. Zoals: vlinders in je buik, de hele dag denken aan die persoon, niet willen slapen omdat de realiteit veel leuker is dan een droom enzovoorts.

 

Smoorverliefd

De symptomen komen dan misschien wel overeen bij zowel vrouwen als mannen, toch zijn er verschillen tussen de twee sekse als het aankomt op verliefdheid. Over vrouwen wordt vaak gezegd dat ze snel head over heals raken, maar wist je dat mannen eigenlijk sneller verliefd worden? Dat blijkt uit recent onderzoek, waar 172 mannelijke en vrouwelijke studenten aan deelnamen. Niet alleen hebben de mannen eerder last van de roze bril, ook spreken ze sneller de woorden; ‘Ik hou van je’ uit. Volgens auteur Marissa Harrison kan de oorzaak liggen bij het onbewust bezig zijn met de voortplanting. ‘Vrouwen hebben veel meer te verliezen als ze zich binden aan de verkeerde man, zij zijn namelijk geboren met een beperkt aantal eitjes. Mannen daarentegen produceren miljoenen spermacellen per dag’.

 

verliefdheid

Triggers

Een spannende situatie kan ook een aanleiding zijn voor mannen om verliefde gevoelens te krijgen. Dat kwam naar voren  in een onderzoek, waarin een vrouw mannen moest benaderen in een nationaal park in Canada. Vervolgens moest ze hen haar telefoonnummer geven. Dit deed zij op twee verschillende plekken, op een stabiele brug drie meter boven de rivier en een wankele brug van 150 meter boven de rivier. En wat bleek? Op de tweede brug reageerden de mannen heel anders op de vrouw dan op de eerste brug. Ze toonden meer interesse en spraken over een seksuele lading die er hing tussen hen en de vrouw. Ook belden meer mannen, die op de tweede brug stonden, haar na afloop op; negen van de achttien. Dit ten opzichte van twee van de zestien die op de eerste plek stonden. Psychologisch onderzoeker Tila Pronk, wijdt dit aan de nervositeit die mannen ervaren en dit toeschrijven aan de vrouw. Ze verwarren verliefdheid met nervositeit. Helaas is dit bij vrouwen niet getest, maar wij gokken zo dat vrouwen wel het verschil opmerken.

 

Geheim

Maar hoe komt het toch, vraag je je misschien af, dat vrouwen de naam hebben als het aankomt op snelle verliefdheid? Daar is een hele logische verklaring voor, vrouwen delen eerder hun verliefde gevoelens met hun vriendinnen, zus of moeder, dan dat mannen dit doen. Maar liefst 68 procent van de mannen, die meededen aan een onderzoek van Parship, zijn weleens stiekem verliefd geweest. Dit tegenover 53 procent van de vrouwen. Tja, wij vrouwen praten, over het algemeen, nou eenmaal makkelijker over onze emoties.

 

verliefdheid

 

Kantoorliefde

Op wie deze mannen dan stiekem verliefd zijn? Op iemand die ze uit het dagelijks leven kennen, zoals een collega. Een persoon die ze leuk vinden en ook nog regelmatig zien, voelt vertrouwd en dat is prettig. Toch zijn er wel mannen die hun geheim openbaren, uit gegevens van het CBS blijkt namelijk dat 296.000 mensen een relatie hebben met een collega. Mensen die elkaar vinden op de werkvloer hebben vaak ook veel gemeen; dezelfde achtergrond en opleiding, dezelfde passie voor het bedrijf waar ze voor werken. Dit creëert een band. Zo zegt Esther Kluwer, hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit: ‘Als je iets in de ander herkent, heb je sneller een klik’.

 

Dat stigma over vrouwen die te snel gevoelens krijgen, zich te snel hechten aan iemand die niet goed voor ze is, kan dus hiermee direct de prullenbak in. Want zo blijkt maar weer dat mannen toch eerder roekeloos in de liefde zijn dan vrouwen.

 

Bronnen: The Journal of Social Psychology, Broadly, Hartstocht van Tila Pronk, Parship, AD
Beeld: Pinterest

Meer over verliefdheid en relaties:

De leukste eigenschappen van de roze wolk

12 dingen die we doen om indruk te maken in het begin van de relatie

Vijf tips voor als je aan een nieuwe relatie begint

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy