Wat is het verschil tussen panseksueel en biseksueel?

door Phlox

Weet je wat biseksualiteit inhoudt, maar heb je het begrip ‘panseksueel’ nog niet voorbij horen komen? Of is het verschil tussen de twee seksualiteiten je nog niet helemaal duidelijk? No worries, wij zetten de feiten op een rij!

Seksuele geaardheid

Seksualiteit is niet alleen een breed spectrum, het is ook nog eens heel fluïde. Sommige mensen zijn al op een jonge leeftijd heel erg zeker van hun seksuele voorkeur, terwijl dat bij anderen op latere leeftijd nog onduidelijk is of compleet kan veranderen. En dat is allemaal oké! Er is geen handboek dat bepaalt wanneer je het zeker moet weten, iedereen is daarin verschillend.

Jezelf ‘in een hokje stoppen’ wordt weleens als iets negatiefs gezien. We zijn toch allemaal op een mooie manier anders van elkaar? Zeker! Het kan heel bevrijdend zijn om helemaal niet in hokjes te denken, maar er zijn ook mensen die het wel chill vinden om zichzelf in een bepaald hokje te stoppen, omdat het bijvoorbeeld gewoon lekker duidelijk is. En die keuze om jezelf wel of niet te labelen is er natuurlijk voor iedereen!

panseksueel en biseksueel

Panseksueel

Nu komt er even een taallesje om de hoek kijken. Het woord ‘pan’ komt namelijk uit het Grieks en betekent ‘alles’. Als iemand zich als panseksueel identificeert, wil dat in het kort zeggen dat diegene op iedereen verliefd kan worden. Genderkenmerken (mannelijk, vrouwelijk, non-binair, cis, trans, fluïde of daartussenin) en uiterlijk maken dus niet uit, je valt dan echt puur en alleen op iemands persoonlijkheid.

Biseksueel

Waar bij panseksualiteit het gender helemaal niet uitmaakt, speelt dat bij biseksuele personen wel een rol. Mensen die zich als bi identificeren, kunnen verliefd worden op zowel mannen als vrouwen.

Dit wil trouwens ook weer niet zeggen dat biseksuele personen niet op iemand die bijvoorbeeld non-binair is kunnen vallen! Het woordje ‘bi’ betekent namelijk ‘twee’, wat je zou kunnen opvatten als twee genders. Maar, zoals zo mooi wordt verwoord in een artikel van Expreszo, het kan ook worden geïnterpreteerd als “een seksuele voorkeur voor zowel dezelfde genderidentiteit, als een andere genderidentiteit”. Als je het zo opvat, worden genderidentiteiten die buiten het binaire vallen ook geïncludeerd.

panseksueel en biseksueel

Het verschil

Er is dus wel een verschil tussen bi- en panseksualiteit, het hangt er maar net vanaf hoe en op welke manier jij je identificeert. Panseksuele mensen kijken helemaal niet naar gender en vallen enkel en alleen op persoonlijkheid, waar biseksuele mensen dus nog wel zich aangetrokken voelen tot iemand op basis van (onder andere) geslacht.

Maar, like we said, seksualiteit is een groot spectrum- en ze zijn allemaal goed! Je hoeft je geen zorgen te maken als je het nog niet precies weet, want er zit geen deadline aan het weten van je geaardheid. En mocht je het je afgevraagd hebben, dan zijn in dit artikel de verschillen tussen bi en pan wat verduidelijkt! Uiteindelijk moet je doen wat goed voelt en hoef je jezelf (of anderen) niet altijd in een hokje te plaatsen.

Meer over seksualiteit:

Intersekse: wat is dat precies?

Het LHBTIQAPC ABC

5 misvattingen over polyamorie

Beeld: Pexels & Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy