5 belangrijkste vragen over het hormoonspiraaltje

door Maud

Je hebt er vast wel eens over nagedacht: het hormoonspiraaltje. Je bent misschien toe aan een andere vorm van anticonceptie en je overweegt het Mirena- of Kyleena-spiraal. Voordat je naar huisarts stapt, is het goed om je eigen research te doen. Je zit vast vol vragen, zoals… Doet het zetten pijn? Kan mijn partner het voelen? Blijf ik ongesteld? Hier zijn de 5 belangrijkste vragen over het hormoonspiraaltje.

Wat is het hormoonspiraaltje?

Het is een klein, dun ankertje van kunststof en is ongeveer 3 centimeter lang. In de spiraal zit de hormoon progestageen. Aan het spiraaltje zitten twee dunne draadjes die uit de baarmoedermond hangen. Dit merk je gelukkig niet tijdens het vrijen. No worries, Het is dus niet zo dat je hem er opeens uitrekt.

Wat voor effect geeft het spiraaltje op mijn ongesteldheid?

Je hebt met het hormoonspiraaltje geen invloed op je menstruatie. Het is niet net zoals de pil, dat je je ongesteldheid kunt regelen en uitstellen. De menstruatie valt bij elk persoon anders. Sommige vrouwen hebben er heel veel last van, terwijl de menstruatie bij andere vrouwen ook weg kan blijven.

hormoonspiraaltje

Hoe wordt het hormoonspiraaltje ingebracht?

Deze wordt ingebracht door een arts, gynaecoloog of verloskundige. Het beste moment is tijdens het begin van je menstruatie, dan staat de baarmoeder een stukje open. De arts doet dat met behulp van een eendenbek. Het spiraal zit in een dunne koker, deze wordt in de baarmoeder gebracht en dan wordt het spiraal eruit geduwd met een mechanisme. Als je een spiraaltje neemt wordt een zwangerschap uitgesloten.


Wat zijn de bijwerkingen?

De bijwerkingen verschillen per persoon. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: pijn in je borsten, hoofdpijn, haaruitval, lichte somberheid, afscheiding uit je vagina en puistjes. Er is een hele kleine kans dat het spiraaltje los zou kunnen raken. Dan kun je wel zwanger worden. Zolang je netjes naar de controle-afspraak gaat, is de kans heel erg klein. Het spiraal heeft een hogere betrouwbaarheid dan de anticonceptiepil.

Ongeveer een halfjaar heb je last van spotting: onregelmatig bloedverlies. Sommige vrouwen worden daarna helemaal niet meer ongesteld.

hormoonspiraatlje

Wanneer moet ik het spiraaltje verwijderen?

Het hormoonspiraaltje wordt verwijderd of vervangen na vijf jaar. Dit kan natuurlijk eerder, als je aan baby’s wil beginnen of een andere anticonceptie wilt proberen. Het hormoonspiraaltje wordt verwijderd door een arts. Hij of zij trekt aan de draadjes. Het doet meestal minder pijn dan het laten inbrengen van de spiraal en is zo gepiept. Warning: het is niet de bedoeling dat je dit zelf doet!

Meer weten over het spiraal en andere anticonceptiemethodes? Koop onze Anticonceptiebijbel. Nu met Anticonceptiedagboek voor €29,98 €25,99.

anticonceptiebijbel anticonceptie dagboek

Meer over het spiraal:

Het spiraaltje – anticonceptie

De invloed van een spiraaltje op je seksleven

Het spiraal is de meest duurzame anticonceptiekeuze

Beeld: Pinterest

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy