Mijn vriend raakt mijn baarmoedermond tijdens de sex. Is mijn vagina te kort? – VrijVraag #57

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Deze week: hoe zit het met ‘korte’ en ‘lange’ vagina’s?

“Kan het zijn dat mijn vagina te kort is? Ik voel mijn NuvaRing namelijk altijd zitten. Ook tijdens de sex stoot mijn vriend vaak tegen mijn baarmoedermond.” – Mariëlle (24)

Vulva versus vagina

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om het onderscheid tussen de vagina in rust en de vagina in seksuele actie te benoemen. Veel mensen, waaronder ook veel journalisten, denken nog steeds dat de vagina de naam is van het gehele geslachtsdeel van de vrouw. Je leest artikelen als: ‘Er zijn vijf verschillende vagina’s’ waarbij je een omschrijving krijgt van het aangezicht en vooral de looks van de schaamlippen. Dat klopt niet, want dit gedeelte heet de vulva. De vulva bestaat onder andere uit de venusheuvel, de glans, de schaamlippen, de voorhuid, de plasbuisopening en de vagina-opening (introïtus). Bij de vagina is er sprake van een verbinding tussen de buiten- en binnenwereld, omdat er een opening is naar buiten en het orgaan zich verder inwendig bevindt. De vagina is een elastische buis, een wijde ruimte, een actief en flexibel orgaan waarbij de voor-(buitenkant) en achterkant in rusttoestand tegen elkaar aan liggen.

Verschillen tussen vagina’s

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde lengte van de vagina in rust van 6,3 centimeter is. Andere onderzoeken geven gemiddeld cijfers van 6-10 centimeter weer. Het is voor veel vrouwen normaal dat wanneer zij een vinger naar binnen brengen in rusttoestand zij de baarmoedermond kunnen voelen. Er is daarin veel variatie en het kan dus voorkomen dat jouw vagina relatief ‘kort’ is. Een NuvaRing is 5,5 centimeter en in principe hoor je hem niet te voelen. Als je onder de 6 centimeter diepte zit, kan je ‘m dus weleens voelen als je niet opgewonden bent.

De vulva van elke vrouw is uniek en ook het anatomische uiterlijk van de vagina verschilt per vrouw. De werking en het algemene uiterlijk zijn natuurlijk hetzelfde, maar er zijn wel degelijk verschillen. Onderzoek met een kleine steekproef bij witte, latino en donkere vrouwen liet die variatie zien. Ze hebben daarin met speciaal gips afdrukken gemaakt van de vorm van de vagina vanuit verschillende posities. Het bleek dat 40% van de donkere vrouwen een ietwat wijdere ‘pompoenzaad’ vagina hebben (Pendergrass, 2000). De latino vrouwen laten vaker een wat langere achterwand zien (4 op de 5) en bij blanke vrouwen is er veel meer verscheidenheid van vorm gevonden (Rushton, 2008). Ook zijn afwijkingen bij vrouwen gevonden zoals een dubbele vagina of geen vagina. Dat laatste heet het Mayer-Rokitansky-Kütser-Hauser syndroom. De vorm van je vagina is misschien de reden waarom de NuvaRing niet lekker zit en voelbaar is.

Vagina: (bijna) altijd in beweging

Bij seksuele opwinding verandert de vagina van vorm, positie en afmeting. De vagina komt in actie. Er ontstaat verlenging en verbreding, ook wel ‘tent-effect’ genoemd, en gelukkig groeit de ‘airbag’-wand mee, waardoor zowel kleine als grote penissen (vanaf 21+ centimeter kan het lastiger worden) er zonder probleem zouden passen. Dit effect wordt ook tenting genoemd omdat dit hetzelfde effect heeft als wanneer je een tentdoek straktrekt door middel van scheerlijnen. De vagina wordt langer en wijder (ballooning). Doordat de baarmoeder iets omhoog beweegt, rekt de vagina ook (tijdelijk) uit. De expansie is soms tot wel twee keer zo groot!

Baarmoedermondboksen: fijn of niet?

Hoe dieper in de vagina, hoe minder gevoelig het is. Tenzij iets tegen je baarmoeder stoot. Sommige vrouwen vinden dit een lekker gevoel en kunnen middels deze stimulatie zelfs een orgasme ervaren. De baarmoedermond is in sommige standjes gemakkelijk te bereiken, bijvoorbeeld als de vrouw hurkt. Ook een lang apparaat kan deze plek stimuleren. Als dit het geval is, zou je standjes moeten proberen waarbij je dit voorkomt. In veel andere gevallen kan het betekenen dat je nog niet opgewonden genoeg bent. De vagina en baarmoeder zijn dan nog niet in hun maximale staat van opwinding zijn: ze hebben nog geen plek gemaakt voor een penis (of speeltje). Probeer eens af te wachten met met het penetreren. Pas wanneer je denkt: ‘Ik wil je nú in mij’. Sex is meer dan alleen neuken (penetreren) en het is vaak voor vrouwen niet het meest opwindende gedeelte om clitorisstimulatie minimaal is. Grote kans dat je dan geen last van een ‘lage’ baarmoeder of ‘korte’ vagina hebt omdat je opgewonden genoeg bent!

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Ik word erg nat tijdens de sex, is dat raar?

Kunnen mensen echt volledig monogaam zijn?

Help! Mijn vriend komt niet klaar

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy