Vrouwen poepen niet? Kakklare onzin!

door Saar

Een ontlastende verklaring afleggen blijft voor veel vrouwen shit. Vooral in (het begin) van een relatie is het doen van een grote boodschap een ding. Ook op werk en in vriendenkringen kan er een 'vrouwen poepen niet'-stigma kleven. Tijd om het over het poeptaboe te hebben, want dáár zit een luchtje aan.

Mannen hebben schijt aan het poeptaboe

Waar sommige mannen onder elkaar met trots foto's sturen van hun versgedraaide drol, voelen sommige vrouwen zich genoodzaakt om allerlei trucjes te bedenken om hun hoge nood te verbergen. Niet aan een lover, maar ook niet onder elkaar. Wanneer zeg je eerlijk tegen je collega's, vrienden en/of familie*: 'ik ga poepen?'. Nee, vaak wordt het verhuld met 'ik ga even naar de wc' om vervolgens in recordtijd een bruin broodje te bakken. Want o wee als iemand doorheeft dat ik net een doodnormale menselijke behoefte hebt gedaan.

*Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als jij dit wel zegt: you go girl! Laat het goede voorbeeld zien.

Wiens katerkak ruikt er nou naar rozen?

Mensen poepen gemiddeld één maal per dag. Soms is meer, soms iets minder. Het is dus de normaalste zaak van de wereld. Waarom wordt er toch zo spastisch over poepen gedaan? Niet alleen vrouwen onder elkaar draaien om de bruine brei heen. Mannen kunnen soms erg stellig zijn als het gaat om vrouwen en de grote boodschap. 'Vrouwen poepen niet' of 'bij vrouwen ruikt het naar roosjes' zijn bij uitstek uitspraken waardoor het poeptaboe in stand blijft. Ook als het als grapje wordt bedoeld. Na een avondje flink drinken ruikt niemands wc-pot de volgende morgen naar rozen. Als jouw kak na een avondje zuipen naar bloemen ruikt, dan liggen deze al een aantal maanden in de GFT-container te rotten. De grote boodschap is een afvalproduct van je darmen, daarom is het logisch dat het meestal een stinkende zaakje is.

poepen

Het openbaar toilet: de nood is heel hoog

Vaak hebben vrouwen geen probleem met de grote boodschap in het kleinste kamertje van hun eigen huis. Ontspannen in je eigen omgeving, met een tijdschrift of boek erbij. Maar buitenshuis is het grote toiletbezoek alles behalve ontspannend. Anders dan bij plassen, kan je poepen vaak nog een poos uitstellen. Poepen op een openbaar toilet is meestal je last resort, want daar komen de volgende kakproblemen bij kijken:

  • Door het uitstellen heb je buikpijn, zweetaanvallen en gas dat wil ontsnappen, omdat de druk zo snel mogelijk van de ketel moet.
  • Bij overmaat van ramp staat er een rij voor de wc. Wanneer je eindelijk aan de beurt bent, staan er alweer twee wachtenden achter je. Die gaan straks in jouw stinklucht zitten. 'Eh, het stonk al!'
  • Wanneer je jezelf dan eindelijk van een 'hoop' ellende kan verlossen, zie je dat de wc-deuren aan de onder- (en boven) kant niet afgesloten zijn.
  • Daardoor druk je luid en duidelijk een stempel op de reden van jouw toiletbezoek. *Plopperdeplop*

Logisch toch dat veel mensen zeven kleuren schijten als ze naar een openbaar toilet moeten gaan?

Liefde en poepen, dat is dé shit?

Niets is zo vervelend als na afloop van een sleepover bij een date, scharrel of nieuwe liefde de volgende morgen te moeten kakken. Stel dat de ander het hoort of na jou naar het toilet moet? We zijn als de dood dat dit een afknapper is. Zowel mannen als vrouwen stellen dit drukkende probleem daarom het liefst zo lang mogelijk uit.

Volgens onderzoek vinden we zes maanden een acceptabele tijd om het eerste scheetje bij elkaar te laten. In heterorelaties is het vaak de man die even de 'lucht' klaart. De roosgeurende toekomst zonder poeptaboe ligt wel anders bij een vrouw. Juist omdat we als vrouwen liever niet openlijk praten over de grote boodschap.

Poepen (zonder gêne) in elkaars huis of een scheetje in elkaars bijzijn geeft hoop voor een rooskleurige toekomst. Hoe langer je een relatie hebt, hoe normaler het waarschijnlijk wordt om ontlastende zaken bespreekbaar te maken. Je wilt je namelijk 100% jezelf voelen en comfortabel zijn bij elkaar. Vrouwen poepen nou eenmaal, net zoals mannen. En onze boodschap ruikt niet naar rozen. Het is daarom belangrijk om het poeptaboe bespreekbaar te maken, en dat begint bij jezelf. Door bijvoorbeeld te zeggen dat je buikpijn hebt en je terugtrekt op de wc, snapt hij ook waarom je je er lading kakzooi aankomt. Wees er luchtig over en de rest volgt vanzelf. Dat lucht letterlijk en figuurlijk op!. En stuit je op iemand die niet accepteert dat je menselijke behoeftes hebt? Dump die drol!

Conclusie: taboes bespreekbaar maken

Wat wij nu doodnormaal vinden was vroeger taboe. Kijk naar het showen van je (boven)benen. In het begin van de 20e eeuw liepen vrouwen op het strand in een lange jurk tot hun tenen, omdat het not done was om je enkels(!) te showen. Deed je het wel, dan kreeg je een boete! Dankzij feminisme kunnen we nu in alle vrijheid in bikini over het strand paraderen.

De poeptaboe kunnen we ook doorbreken… zelf! Laat je schaamte over poepen binnen je relatie los en maak het bespreekbaar op een luchtige manier. Dan wordt het onderwerp steeds normaler. Hoe fijn is het dat je je dan niet meer ongemakkelijk voelt? En gelukkig zijn er een tal van luchtverfrissers en heerlijk ruikende roomsprays op de markt waar jullie allebei gretig gebruik van kunnen maken.

Maar de dag dat liefdespartners elkaar een drol-selfie sturen zoals mannen dat onder elkaar doen: dat moeten we misschien helemaal niet willen?

Wil je meer horen over poepende vrouwen die schijt hebben aan het poeptaboe? Luister dan naar de onderstaande POEPKAKSCHIJT podcast van onze vriendinnen van Damn, Honey.

Meer over taboes:

Health: het taboe op HPV

Het taboe op solosex door de jaren heen

Oproep: deel jouw orgasme om het taboe rondom vrouwelijke seksualiteit te doorbreken

Bron: Mens en Gezondheid | Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy