Waar let je op bij het aanschaffen van een sextoy?

door Redactie

Sextoys zijn de laatste jaren ongekend populair geworden (yay!). Er ligt bij bijna elke vrouw een trillend speeltje in het nachtkastje. Er is voor ieder wat wils. Dat is superleuk natuurlijk, maar het is wel belangrijk om exact te weten wat voor speeltje jij koopt en waar het van is gemaakt. Ben jij van plan om binnenkort je eerste sextoy aan te schaffen? Lees dan nu waar je op moet letten bij het kiezen van jouw perfecte speeltje!

sextoy

Materiaal

Je zou denken dat alle sextoys veilig moeten zijn bij wet, maar helaas is er hier nog geen heel goede regeling voor. Bij sommige speeltjes staat er niet duidelijk aangegeven waar het van is gemaakt. En het is wel belangrijk dat je weet wat voor materiaal je in contact brengt met je huid! Sommige winkels verkopen namelijk toys met materialen die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam.

Poreus en niet-poreus

Als je een beetje onderzoek gaat doen naar sexspeeltjes lees je vaak poreus en niet-poreus, maar wat houdt het eigenlijk in? Poreuze materialen bevatten holtes. Ook al maak je een poreus materiaal schoon, er zullen altijd bacteriën of vuil blijven zitten. Je kunt dus een bacteriële infectie krijgen van poreuze sexspeeltjes. Bovendien bevatten veel poreuze speeltjes ftalaten, wat giftig is voor je lichaam.

Ftalaten (weekmakers)

Er zijn behoorlijk veel sextoys op de markt die ftalaten bevatten. Ftalaten zijn chemische stoffen die worden toegevoegd aan kunstoffen, bijvoorbeeld PVC, zodat ze flexibeler worden. Daarom worden ftalaten ook wel weekmakers genoemd, omdat ze ervoor zorgen dat plastic buigzaam en soepel wordt. Ftalaten kun je herkennen aan een chemische geur die je ook na het schoonmaken van de toy blijft ruiken. Ook zijn de speeltjes die ftalaten bevatten vaak felgekleurd en doorzichtig. Het probleem met deze stof is dat het gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Veel mensen krijgen een allergische reactie wanneer ze in contact komen met ftalaten. Ook is de stof gekoppeld aan onder andere diabetes, borstkanker, leverschade, voorbarig borstontwikkeling bij meisjes en abnormale genitale ontwikkeling bij mannen. In Europa zijn ftalaten in kinderspeelgoed daarom al wettelijk verboden. Check daarom altijd waar je sextoy van is gemaakt!

Welke materialen zijn wel veilig?

Ga je een dildo of vibrator kopen (of andere toy), dan zijn er nog steeds veel veilige mogelijkheden. Een veel voorkomend materiaal is siliconen! Silicoon is namelijk een materiaal wat niet poreus is. Dit materiaal neemt je lichaamstemperatuur over en het kan trillingen en vibraties goed doorgeven. Nog een voordeel van siliconen is dat het grondig kan worden gereinigd. Een goed siliconen product gaat een leven lang mee, mits je het goed verzorgd natuurlijk. Een andere veilig materiaal is hard kunstof ABS. Dit is een niet-poreuze harde plastic. Het is makkelijk om te reinigen en vaak betaalbaar. Andere veilige materialen zijn glas, metaal, en TPR/TPE.

Meer lezen over sextoys

De 5 high-end sextoys en hun budget variant

Deze sextoys zijn het leukst om samen met een partner te gebruiken

Zo neem je je sextoys veilig mee op reis

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy