Waarom heeft een man een ochtenderectie – Vrijvraag #96

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het over de ochtenderectie.

De ochtenderectie

Een ochtenderectie, ODOL in de volksmond. Oftewel ontzettend dikke ochtend lul. Iedere man herkent dit fenomeen en heeft dit (meestal) meer dan eens ervaren. Vaak wordt gedacht dat hij hier iedere dag mee wakker wordt en dat hij dus iedere ochtend zin heeft in sex. Uit het sexpert-onderzoek uit België bleek echter dat slechts 1 op de tien mannen altijd of bijna altijd een ochtenderectie heeft!

De nachterectie

Wat mannen (als alles lichamelijk in orde is) wel elke nacht hebben, is een nachterectie. Die heeft van nature geen seksuele betekenis. Spontane nachterecties ontstaan tijdens de remslaap. Het hormoon norepinefrine neemt af, de bloedvaten in de penis worden wijder en lopen vol met bloed. Het bloed is zuurstofrijk waardoor het weefsel fit blijft. De genitale respons of reactie van zowel mannen en vrouwen is afhankelijk van de elasticiteit van de bloedvaten in de zwellichamen.

Door meerdere keren per nacht een response te krijgen wordt de elasticiteit van de bloedvaten meerdere keer per nacht getraind. Wanneer je ontwaakt in de ochtend met een ODOL is dat een ontwaking uit de remslaap en is het dus eigenlijk een nachterectie. Wordt je op een ander moment in je slaap wakker dan de remslaap zul je ook geen ODOL hebben!

Deze slaapfase doorloop je zo een vier of vijf keer per nacht. De ochtenderectie heeft in feite niets met de inhoud van je dromen of met een volle blaas te maken. Ze zijn een gratis gezondheidscheck, een onderhoudsbeurt voor de penis en de zwellichamen.

Erectie issues

Wanneer je slaapproblemen hebt of medicatie gebruikt, kan het zijn dat er langere periode geen nachtresponsen plaatsvinden. Dan neemt de elasticiteit van de bloedvaten in de geslachtsdelen af en neemt de kans op pijn bij het vrijen of erectieproblemen toe. Onderzoek naar erectieproblemen houdt wel eens in dat de man gaat slapen met een flexibele ring om zijn penis. In de ochtend kan dan gemeten worden of de ring is verwijd en of er een nachterectie heeft plaatsgevonden. In dat geval is het lichamelijk gezien mogelijk om erectie te krijgen en kan de problematiek vanuit die invalshoek uitgesloten worden. Tenzij de verwijding natuurlijk minimaal is.

De vrouwelijke variant

Er wordt vaak gegrapt over de vrouwelijke variant. De ONOK; ontzettend natte ochtend kut. NIETS DAN WAAR. Het is wel degelijk waar dat ook vrouwen ook spontaan nachtelijke lubricatie of clitorale erecties hebben en zo ook in de ochtend ontwaken met een ONOK. Net zo vaak en net zo veel als de man met dezelfde functie: een onderhoudsbeurt (en dus niet zozeer vanwege seksuele dromen of gedachtes). Een clitorale erectie valt echter niet of nauwelijks op en vrouwen hebben hun nattigheid vaak niet eens door.

Gemiste kansen

Ook in het bewuste leven ervaren vrouwen vaak ‘missed arousal’. Ellen Laan liet in haar lab zien dat vrouwen die bewust naar porno kijken wel degelijk genitale respons laten zien, zonder dat de vrouwen dit mentaal opmerkten of mentaal ook opgewonden werden. Mannen hebben gemiddeld 50 procent meer overlap tussen hun genitale respons en hun mentale opwinding. Zij herkennen de genitale respons beter dan vrouwen.

Mannen hebben een directer lijntje

Een ochtenderectie betekent dus niet noodzakelijk dat een man ook zin heeft in sex of daar bewust mee bezig is. Een ochtendkut net zo min. Wat niet is kan natuurlijk wel bij het ontwaken en bewustwording van de genitale reactie komen. Wellicht gaat het daar wat scheef lopen tussen de ONOK en ODOL. Doordat de feedback tussen de penis en het brein van de man veel directer verloopt dan bij de vrouw, de bobbel is goed voelbaar en zichtbaar, geeft hem dat meer zekerheid en prikkeling om ook bewust seksueel getriggerd te worden en er ook wat mee te willen of gaan doen. Ze hoeven daar niet veel voor te doen en zo kan de man met de ODOL wel iedere keer zin in sex krijgen. Als vrouw kun je bij het ontwaken eens gaan voelen of meer stil staan bij je je genitale reactie. Misschien kun je je met de ONOK je mentaal seksueel triggeren en opwinden en tot een seksuele actie overgaan.

Meer vrijvragen:

Hoe krijg ik meer zin in sex? – Vrijvraag #95

Wij willen swingen, zijn er adviezen? – Vrijvraag #94

Hoe kan je als vrouw naast mentaal, ook lichamelijk opgewonden raken? – Vrijvraag #93

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy