Waarom je prima zonder bh door het leven kunt

door Felice

Veel vrouwen vinden bh's helemaal niet zo lekker zitten. Ze zitten vaak strak en oncomfortabel, maar we dragen ze omdat we dit gewend zijn. Er wordt ons verteld dat wanneer je geen beha draagt dit ervoor kan zorgen dat je borsten gaan hangen. Maar is dat wel zo? Steeds meer vrouwen dragen minder vaak of nooit meer een beha. Dat is veel comfortabeler! Wie weet ben jij ook wel overtuigd na het lezen van onze redenen waarom je prima zonder bh door het leven kunt!


Een bh dragen is medisch niet noodzakelijk

Veel vrouwen denken dat het dragen van een bh verstandig is, omdat de borsten anders zullen gaan hangen. Dit is een fabel. De onderhuidse structuur, genaamd Coopers ligamenten, ondersteunen de borst en helpen de vorm van de borst te behouden. De Coopers ligamenten zijn een soort banden met tussen schotjes die de borst haar stevigheid geven. Deze worden slapper wanneer we ouder worden. Het is vergelijkbaar met het uitrekken van een elastiek.

Zwaartekracht speelt een rol bij het gaan hangen van de borsten. Als je grotere borsten hebt en dus zwaarder, gaan ze eerder hangen dan kleinere borsten. Je hebt hier zelf ook een beetje invloed op: wanneer je rookt of ongezond eet wordt de huid slapper, waardoor je borsten eerder gaan hangen.

Dat borsten gaan hangen doordat je geen bh draagt is nog nooit uit een relevant onderzoek gebleken. Wel is het belangrijk dat je tijdens het sporten een goede sport-bh draagt die goede bescherming biedt. Voor een borst is het gestuiter tijdens het sporten namelijk niet handig. Het zorgt voor grote druk op het weefsel en de huidstructuur, wat kan zorgen voor beschadiging. Op lange termijn kan de huid erdoor gaan uitrekken en je borsten gaan hangen.

bh

Embrace yourself

Het is ontzettend genormaliseerd dat vrouwen hun borsten moeten bedekken. Dat is ook voor veel vrouwen een reden dat zij niet zomaar zonder bh durven te leven. Je tepels die door je shirt heen schijnen? Dat vinden veel mensen schandalig. Vrouwen zouden zichzelf dan als lustobject neerzetten en zichzelf verkeerd presenteren.

Maar het niet dragen van een bh is juist een sterke feministische move! Wij vrouwen mogen er zijn zoals we zijn. We hebben nou eenmaal borsten en daar hoeven we ons niet over te schamen toch?! Het maakt niet uit wat voor vorm jouw borsten hebben. Of ze nou klein, groot, scheef of ongelijk zijn: ze zijn perfect. Als jij wel een bh wilt dragen, is dat ook prima. Vrouwen zijn niet minder geëmancipeerd omdat ze een bh dragen. En ze zijn ook niet minder vrouw als ze geen bh dragen.

View this post on Instagram

DO YOU THINK I GIVE A FUCK?! @theshelbyswain 📷/💅🏾

A post shared by Lizzo (@lizzobeeating) on


Comfort en money

Veel vrouwen beschouwen het dragen van een bh als oncomfortabel. Het niet dragen van een bh kan een enorm bevrijdend gevoel geven, en je hebt geen last meer van irritante bandjes of een vervelende beugel die prikt.

Bovendien bespaar je enorm veel geld als je besluit om geen of minder vaak een bh te dragen. Als je een kleinere cup hebt, kun je al gauw een goede bh rond de €30 kopen. Wanneer je een grotere cup hebt betaal je al gauw €50 voor een goede (en mooie) bh.

Als je bedenkt dat je Een bh na ongeveer acht keer wassen (elke twee dagen) hoort te vervangen voor een nieuwe, dan ben je omgerekend ongeveer €320,- kwijt aan bh's. Dat geld kan je natuurlijk aan veel leukere dingen besteden!


Bralettes

Als je nu denkt: 'het lijkt me wel wat, maar ik vind het toch nog heel spannend'. Probeer dan een keer een bralette uit. Je bent niet helemaal bh-loos, maar het kan voorkomen dat je tepels doorschijnen. Bralettes zijn tegenwoordig helemaal trending en ze bestaan in allerlei verschillende maten en kleuren! Bovendien is een bralette vaak wat comfortabeler dan een beugel bh. Een mooie ‘tussenstap’ dus!

Meer over je lichaam:

Waarom body positivity een boost aan je sexleven geeft

Een pleidooi voor 'het buikje': 10 voordelen van vetjes

16 toffe feiten over borsten

Bron: Nederlands Dagblad, BNN VARA, Gezondheidsnet | beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy