Waarom je vagina wassen met zeep slecht voor je is

door Felice

Je ziet de reclames voor intieme zeep veel voorbijkomen. Ze worden aangeprezen als fijne producten waarmee je jouw vagina schoon houdt. De meeste vrouwen weten wel dat je geen normale zeep moet gebruiken, maar wat je misschien nog niet wist is dat deze intieme zeep ook heel schadelijk kan zijn voor je vulva. Het kan misschien heel verleidelijk zijn om dit soort zeep te gebruiken voor een frisse geur daar beneden, maar het tegenovergestelde kan gebeuren! Wij leggen je uit waarom je beter geen zeep kan gebruiken voor je vajayjay.

Geur van de vagina

Waarschijnlijk was jij je vulva elke dag, dat is helemaal prima. Volgens commercials zijn vaginale zepen dé manier om je te reinigen. Wanneer je die zepen zou gebruiken zou het daar beneden volgens de reclames naar bloemetjes gaan ruiken. Laten we over één ding duidelijk zijn: een vulva ruikt niet naar bloemetjes. Sterker nog, elke vulva heeft haar eigen geur.

Uit een onderzoek is gebleken dat er 2100 individuele geurelementen (geurmoleculen) zijn die samen de geur van de vagina vormen. Dit houdt in dat elke vagina een unieke geur heeft dat bestaat uit heel veel minigeurtjes. Je vagina is het thuis van miljarden bacteriën, net als je mond en maag. De bacteriën in de vagina worden de vaginale flora of vaginale microbiata genoemd. De vaginale flora doet zijn best om de pH van je vagina op 4,5 te houden, dat is licht zurig. Daarom is het normaal dat je vagina een lichte zure geur heeft.

Ook ruikt de vagina vaak een beetje muffig. Dit komt door het zweet dat zich ophoopt in de hoekjes en gaatjes van het lichaam. Deze geuren horen echter niet overweldigend te zijn. Dr. Heather Rupe schrijft in een blogpost dat je een vagina hoort te kunnen ruiken vanaf 30 centimeter.

Wat doet zeep met je vagina?

Je vaginale flora is dus heel hard aan het werk om de zuurgraad stabiel op 4,5 te houden. De ingrediënten van zeep kunnen het slijmvlies van de vagina irriteren. Hierdoor raken de goede bacteriën (vaginale flora) ontregeld. Dit kan de pH waarde verstoren. Dit wil je niet, want als de pH waarde in je vagina wordt verstoord kunnen schimmels, zoals de candida schimmel, de overhand nemen. Dit kan lijden tot een vaginale schimmel infectie. De symptomen hiervan zijn onder andere jeuk, een rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina en pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen en vrijen. Niet fijn dus!

vagina

Ook geen speciale intieme zeep?

Veel merken beweren dat ze je vagina kunnen omtoveren tot een bloemrijk paradijs met hun intieme zepen. Merken als Laytacyd, Chilly en multi-Gyn beweren dat hun zepen niet schadelijk zijn voor de vagina omdat de pH waarde van hun zepen 4,5 is. Echter zitten er ook in dit soort zepen ingrediënten die je niet in en bij je vagina wilt hebben. Gynaecologen raden ook de intieme zepen ten strengste af. De vagina is een zelfreinigend orgaan en hoeft niet met zeep gewassen te worden.

Hoe houd je je flamoes dan wel schoon?

Je kan je vagina het beste alleen met water schoonmaken. De vagina hoef je van binnen niet schoon te maken, dit doet de vagina zelf. Ook vaginale douches worden ten strengste afgeraden. Verder moet je elke dag ander ondergoed dragen, het liefste gemaakt van katoen. Van synthetisch ondergoed en inlegkruisjes ga je meer zweten, waardoor het kan gaan irriteren. Probeer deze daarom ook te vermijden. Wanneer je sex hebt gehad, kun je het beste even plassen, zodat de eventuele bacteriën in de plasbuis weggespoeld worden. Ook een belangrijke tip: verwissel je maandverband en tampons regelmatig. Hiermee kun je vervelende geurtjes en TSS (Toxic Shock Syndrome) voorkomen.

Meer over de vagina:

Ik word heel nat tijdens de sex, wat kan ik daaraan doen? – VrijVraag #84

5 vragen over intieme piercings (+ de antwoorden)

3 fabeltjes over de vagina waar we vanaf moeten

AD, ANDC, Vice

2 reacties

Wies | Nature of Happiness 21 april 2020 - 20:10

Echt gek dat deze producten op de markt komen terwijl ze helemaal niet goed zijn voor je vagina!

Beantwoord
W. 23 april 2020 - 22:52

Ik voelde juist veel ongemak in de vulva regio voordat ik lactacyd ging gebruiken. Pijn bij de seks en een jeukend/branderig gevoel.
Dit ging na een tijd gebruiken juist weg en komt heel soms weer als ik het wassen op dezemanier eens overgeslagen heb.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy