Waarom Temptation Island de ultieme guilty pleasure is

door Julia

Sinds een aantal weken is mijn donderdagavond gereserveerd. Niet voor een man, niet voor een nieuwe hobby, maar voor een televisieprogramma. Gênant, maar waar.

 

Televisie kijken doe ik eigenlijk alleen uit verveling, de keren dat ik echt ga zitten voor een programma zijn op een hand te tellen. Tot een paar weken geleden, toen er een nieuw programma op de buis kwam of eigenlijk een nieuw seizoen van een bestaand programma. Sindsdien kijk ik iedere week reikhalzend uit naar de donderdagavond, de dag van de uitzending. Ik blijf er nog net niet voor thuis, al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik mijn afspraken liever op een andere avond inplan zodat ik de die avond lekker op de bank kan kruipen just in time for… Ja en nu komt het, het programma wat mij dus al weken in z’n greep heeft, ik durf het bijna niet te zeggen want ergens vind ik het heel gênant. Ik heb het over, Temptation Island. ‘Dat ordinaire programma wat vreemdgaan promoot?’ Hoor ik je denken. Eh ja. Guilty as charge.

 

Fascinatie

Wat nu precies die fascinatie is? Dat vind ik lastig om te beantwoorden. Maar wat ik merk aan mezelf als ik voor de buis zit, is dat ik helemaal mee ga leven, ik voel net als de kandidaten de spanning en het enthousiasme. Vooral als het tijd wordt voor het kampvuur. Voor degenen die geen idee hebben waar ik het over heb, Temptation Island is een programma waarin vier stellen de ultieme test met elkaar aangaan, gescheiden van elkaar twee weken op een eiland leven waarin ze vergezeld worden door een groep vrijgezellen a.k.a. de verleiders en de verleidsters. De vraag is, zijn deze relaties zo sterk dat ze bestand zijn tegen deze verleidingen?

 

Boekje open

Heel eerlijk, het is natuurlijk hét recept voor drama en tumult. Samen met mij zijn er vele andere die van dit programma smullen. Maar waarom? Vreemdgaan, blijft meestal achter gesloten deuren, nu is het out in the open. Wat het doet met een persoon als hij of zij wordt bedrogen, of de kans groot is dat dit gaat gebeuren, daar willen we blijkbaar allemaal getuige van zijn. Genieten we dan van elkaars misère? Dat zou toch wel een erge constatering zijn, nee ik denk eerder dat het uit pure nieuwsgierigheid is. Want wat weten we nou van elkaars relatie, er zijn maar weinig mensen die echt open praten over hun problemen en dat betekent natuurlijk niet dat die problemen er niet zijn. Maar hoe minder erover gesproken wordt, hoe moeilijker het wordt. Als je het wel doet, krijg je toch het gevoel dat je de enige bent. Tuurlijk wordt Temptation Island vooral bekeken om het vermaak, mensen worden graag geëntertaind. Maar die openheid speelt denk ik toch ook een grote rol.

 

Contrast

Ik kijk er natuurlijk naar vanwege mijn werk, want hee hoe je het ook went of keert het gaat toch over de liefde. En wat mij dan zo opvalt bij Temptation Island, is het grote verschil tussen de mannen en de vrouwen. De grenzen wat betreft vreemdgaan worden compleet anders gezien door de sekses. Vrouwen hechten veel waarde aan respect, en dat laat je zien door niet te dichtbij een andere vrouw te komen en niet te veel te delen met een andere vrouw in gesprekken. Mannen daarentegen kijken meer naar de act itself, zij zien het als een fout als ze fysiek intiem zijn met een andere vrouw. Maar we weten natuurlijk allemaal dat intiem zijn met iemand, uit veel meer bestaat dan alleen het fysieke contact. Ze zeggen weleens mannen verstaan onder vreemdgaan zoenen en/of sex hebben met een ander, vrouwen zien regelmatig contact, een band met een ander opbouwen, als vreemdgaan.

1 ding is zeker: deze dames gooien al hun troeven in de strijd om de 4 mannen te doen bezwijken. #TemptationIsland #rtl5 #vijf

Een bericht gedeeld door Temptation Island 2017 (@temptationislandvijf) op

Beheersing

Ergens denk ik dat dit een van de grote verschillen is tussen mannen en vrouwen. We denken anders, we reageren anders, dat is gewoon genetisch bepaald. Je ziet het ook bij de deelnemers van Temptation Island, de vrouwen kennen veel meer beheersing dan de mannen. De mannen zijn sneller afgeleid, natuurlijk door al het vrouwelijk schoon wat daar rondloopt, vergeten dat het een groot spel is. Ze zijn makkelijk te bespelen en slikken alles wat de verleidsters zeggen als zoete koek. Bij de vrouwen is dat een heel ander verhaal; ze genieten van de aandacht van de verleiders, maar geven zich niet snel gewonnen. Mannen zijn natuurlijk meer visueel ingesteld dan vrouwen, maakt dat ze dan meteen ook zwakker? Zo zegt een van de mannen uit het programma:

Ik zie onze fout niet, we gedragen ons als mannen. We zien dingen en we kunnen daar zwak van worden.

Is dit een slap excuus of is het echt moeilijker voor een man om een mooie vrouw te weerstaan, dan voor een vrouw om een mooie man te weerstaan?

Wie is jou favoriet? #TemptationIsland #rtl5 #vijf

Een bericht gedeeld door Temptation Island 2017 (@temptationislandvijf) op


Hoe het ook zij, ik kan me er over blijven verbazen. De aflevering van gister heeft veel stof doen opwaaien. Voor de lezers die het nog niet gezien hebben, SPOILER!

 

Een van de mannen is te ver gegaan, vorige week hebben we allemaal het incident kunnen aanschouwen. Het tweede kampvuur is daar, zijn vriendin Rosanna is aan de beurt om de beelden te bekijken. Mijn hart gaat tekeer. Haar ogen worden groot en na de beelden is ze heel resoluut: ‘Ik ben er klaar mee. Ik gedraag me echt en dit doet me echt pijn. Hij is nu vuil voor mij, ik gooi hem weg’. Het voelt bijna alsof ze een vriendin van mij is die dit aan me verteld. Helemaal als ze later huilend zegt wat de consequenties hiervan zijn. Het komt erop neer dat hij hun toekomst heeft verspeeld en ze besluit dat het over is. ‘Het is uit, ik ben single’.

Voor mijn mede Temptation-volgers, wij weten wat dit betekent; verleider Alex heeft vrij spel. Hij aast al dagenlang op Rosanna, maar wachtte rustig af tot haar vriend een misstap zou begaan. Het wachten is voorbij. Na het kampvuur zoekt Rosanna troost bij Alex.  Zijn zelfverzekerdheid doet haar smelten. ‘Ik heb altijd gezegd, als ik een meisje vind als jij dan trouw ik met haar’. Hij weet precies wat hij moet zeggen, nu zij zo kwetsbaar is. Maar is het wel gemeend? Het is en blijft een spel natuurlijk. En wederom  loopt de spanning op, hoe loopt dit af?

 

Ik ben de dagen alweer aan het aftellen.

 

Meer over verleiding en vreemdgaan:

– Vrouwen met deze baan gaan het meest vreemd

– Wat vreemdgaande mannen zoeken in een minnares

– Waarom overspel eigenlijk zo gek nog niet is

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy