Waarom zoenen we eigenlijk? De geschiedenis van de kus

door Lotte

Een potje tongworstelen, huigboksen of amandelhockeyen… Als je erover nadenkt is het eigenlijk een raar fenomeen… In een mond zitten ontiegelijk veel bacteriën en etensresten en die wissel je uit met een ander. Soms zelfs met een wildvreemde. Daarom zochten we uit: wat is het nut van zoenen?

We zoenen omdat het lekker is, máár dat is niet de enige reden. Er zitten meer evolutionaire en wetenschappelijke redenen achter.

Een kus tegen de honger

Nieuwe dieettip: geef je vriend/lover een lekkere natte kus als je trek hebt. ‘Vroeger’, toen babyvoer en scherp bestek nog niet bestond, kauwde moeders het babyvoer voor. Om het later te verdelen onder haar kroost, waarbij haar mond natuurlijk die van haar kids raakte. Aldus: een kus!

In de dierenwereld werd dit ook gedaan. Vooral bij apen. Bioloog Eibl-Eibesfeldt schreef in 1989 dat het zogenaamde ‘zoenvoeren’ een geruststellend gebaar voor babyaapjes was als er geen voedsel was. Mama-aap bracht dan alleen een beetje speeksel over naar de kleine. Een kus op de lippen werd zo een teken van liefde.

Volwassen dieren ‘kussen’ elkaar om gerust te stellen. Wist je dat bonobo’s de enige apen zijn die echt tongzoenen? Ze zijn ook de enige dieren naast dolfijnen die sexen voor het plezier in plaats van voor voortplanting.

Zoenen zijn dus eigenlijk in de genen van de mens!

Geen zoen, maar neusje-neusje

Zoenen wordt niet door elke cultuur even gewaardeerd. Zoenen werd en wordt vaak nog als ongepast gezien. In Japan wordt sinds de jaren 90 bijvoorbeeld pas in het openbaar gekust. Voorheen was het meer iets voor achter gesloten deuren. De stad Dubai is zo modern, maar en public een zoen uitdelen is verboden. Er zijn ook culturen waar de lipjes helemaal niet worden getuit: op het gezicht blazen of likken, gezichten tegen elkaar aanwrijven of het bekende ‘neusje-neusje’ van de Inuït.

waarom zoenen we het nut van zoenen gif

Zoenen is even voorproeven

Mensen hebben de neiging om te zoenen om een potentiële partner te ‘keuren’. En daarmee wordt niet eens de kwaliteit van de kus bedoelt. Door te zoenen ontdek je allerlei chemische informatie over hem of haar. Bij een kus kom je dicht tegen elkaar. Je kunt geuren van zijn lijf en mond opsporen en je test onbewust of zijn genen goed bij die van jou passen. Goede openingszin: “Mag ik even testen of onze genen goed samengaan”?

Toch kan een eerste zoenpartij gelijk een afknapper zijn óók alles goed zat met zijn lichaamsodor. Iemand die je eerst heel knap vond, kan na een slechte kus. Uit onderzoek onder studenten blijkt dat 59 procent van de mannen en 66 procent van de vrouwen wel eens hadden gemaakt dat niets van de aantrekkingskracht overleefde na een eerste zoen. Dat zou bevestigen dat er wel uiterlijke aantrekkingskracht was, maar dat de genen van de ander niet zouden bevallen.

Vrouwen zijn kritischere kussers

Mannen vinden een goede kuspartner minder belangrijk dan vrouwen. Wij vrouwen hechten meer waarde aan een lover die goed kan tongen. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat vrouwen meer afgaan op iemands geur en smaak tijdens een kus. De mannen gaven aan het niet erg te vinden om te sexen met een slecht zoenende vrouw. Klinkt bekend? ;)

Het is niet raar dat vrouwen meer waarde hechten aan een lekkere kus. Het is biologisch gezien voor een vrouw belangrijk gezonde genen aan kinderen door te geven.

Mannen zoenen om sekslust door te geven

Voor mannen is zoenen dus minder belangrijk bij de partnerkeuze. Waarom ze dan wel zoenen? Geen grap: een vrouw in het bed te krijgen. Tijdens een beksessie geven ze speeksel met een lage hoeveelheid testosteron door. Dit hormoon wekt de sekslust op. Dat verklaart ook meteen waarom mannen graag zo nat mogelijk zoenen. Dan geven ze meer speeksel door.

Vruchtbaarheid checken

In je vruchtbare periode verandert de structuur in je speeksel door het vrijkomen van hormonen. Ze weten het zelfs niet, maar mannen zou onbewust dus al kunnen merken aan je speeksel of je op dat moment vruchtbaar bent.

Maar vergeet niet: zoenen is lekker

Afgezien van het evolutionaire redenen waardoor we ons dus onbewust door laten leiden, is zoenen gewoon lekker! Bij aanraking van de huid van een ander mens komen er allerlei gelukshormonen vrij. De lippen zijn een belangrijke erogene zone van het lichaam. Je tong bevat enorm veel zenuwen die info doorsturen naar je hersenen. Daar komen de feel good-stofjes endorfine, dopamine en oxytocine vrij.

Zoenen tegen stress

Het is niet alleen lekker… het ontspant ook. Van een kwartiertje tongen daalt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je bloed, blijkt uit onderzoek onder stelletjes van de Amerikaanse Lafayette Universiteit. Hoe langer het koppel een relatie had, hoe meer ontspannend de werking.

Bron: Quest

Meer wetenschappelijke feiten:

– Waarom ook jij opgewonden kan worden van vrouwen

– Dus daarom zitten mannen vaak met hun hand in hun broek

– Onderzoek: voorkeur penislengte hangt af van relatie

Volg LotteLust op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+!

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy