Wat de leeftijd dat je voor het eerst ongesteld werd betekent

door Saar

Als puber was je waarschijnlijk obsessed met (het idee van) je eerste menstruatie. De dag dat je dan ein-de-lijk ‘een echte vrouw’ zou worden. Je gruwelde ervan of je wilde niets liever dan dat. Nu je ouder bent, weet je waarschijnlijk veel meer van hoe je vrouwenlichaam werkt. Wat je misschien nog niet wist, is dat de leeftijd dat je je eerste menstruatie kreeg invloed heeft op je gezondheid.

De eerste keer ongesteld: hoe oud was jij?

Wist je dat meiden tegenwoordig hun eerste menstruatie eerder hebben dan meisjes in het verleden? Het is nu normaal dat meisjes voor het eerst ongesteld worden tussen de 9 en 14 jaar oud, volgens gynaecoloog Maureen Whelihan. Het is overigens geen ramp als je ouder bent dan 14 als je voor het eerst ongesteld wordt. Maar als je 16 jaar of ouder bent en nog niet ongesteld bent geweest, is het zinvol om een check-up te doen bij een huisarts.

Influencers op je eerste menstruatie

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, wordt bepaald door de volgende factoren:

Genen

Je genen hebben de grootste invloed op je eerste menstruatie. Ben jij ongeveer op dezelfde leeftijd voor het eerst ongesteld geworden als je moeder en sister(s)? Waarschijnlijk wel. 

Gewicht

Je gewicht kan een rol spelen voor het bepalen van je eerste menstruatie. De juiste hoeveelheid lichaamsvet is kritiek om de hormonen te produceren die zorgen dat jij je eerste menstruatie krijgt. Dit is de reden waarom meisjes een beetje aankomen in gewicht als hun eerste menstruatie eraan zit te komen, verklaart gynaecologe Jessica Shephard. Bij ondergewicht blijft een ongesteldheid vaak uit.

Daarbij kan een bovengemiddeld gewicht ertoe leiden dat meisjes eerder ongesteld worden dan gebruikelijk en voorheen. Doordat de hoeveelheid mensen met overgewicht toeneemt op onze aardbol kan dit een reden zijn dat meisjes eerder ongesteld worden these days

Je eerste ongesteldheid en invloed op je gezondheid

Risico op borstkanker

Meisjes die voor hun 12e jaar ongesteld zijn geworden hebben 20% meer kans op borstkanker dan meisjes die na hun 14e voor het eerst ongesteld zijn geworden. Dat blijkt uit onderzoek door de Susan G. Komen Foundation). Dit wordt ook bevestigd door kenniscentrum kanker.nl. Vooral in combinatie met een late menopauze na de leeftijd van 55 jaar is het risico verhoogd. Dit komt door de relatief langere blootstelling aan oestrogeen, het vrouwelijk hormoon dat je produceert vanaf je eerste menstruatie tot je laatste (menopauze). Hoe langer je blootgesteld wordt aan oestrogenen in je leven, hoe groter het risico op de kans op borstkanker.

Hersenfunctionaliteit

Positief nieuws voor degenen die vroeg ongesteld zijn geworden. Uit een onderzoek van de University of Southern California is gevonden dat vrouwen die voor hun 13e jaar voor het eerst ongesteld zijn geworden betere hersenfunctionaliteit hebben na de menopauze. Dit komt volgens de onderzoekers ook door de vrouwelijke geslachtshormonen. Langere blootstelling aan oestrogenen en progesteron in het leven is van positieve invloed op de hersenfunctionaliteit.

Hartziekten op latere leeftijd

Als je voor het eerst ongesteld wordt op heel jonge of juist heel late leeftijd, dan is er een toegenomen kans dat je een hartziekte kunt krijgen op latere leeftijd. Dit werd onderzocht in een wetenschappelijke studie met 1,2 miljoen vrouwen (Circulation). Onderzoekers volgden deze vrouwen die geen hartziekten, beroertes of kanker hadden en verdeelden hen in groepen gebaseerd op de leeftijd van hun eerste menstruatie. Na 12 jaar onderzoek bleek dat vrouwen die hun eerste menstruatie kregen voor hun 10e jaar of na hun 17e jaar, 27% meer te maken hebben gehad met ziekenhuisopname of sterfte door hartziekten.

Kans op eierstokkanker

Professor Jessica Shepherd van de University of Illinois vertelt dat je eerste menstruatie op latere leeftijd gelinkt is aan een verminderd risico op eierstokkanker. Telkens als je ovuleert, is er een kans dat het weefsel in je eierstokken veranderd, waardoor er een toegenomen kans is dat er een tumor kan gaan groeien.

Vruchtbaarheid afhankelijk van leeftijd menstruatie verklaart

Het is vrij logisch om te denken dat je langer vruchtbaar bent wanneer je pas op late leeftijd voor het eerst ongesteld wordt. Je hebt minder eitjes verloren dan iemand die al langer menstrueert. Maar volgens professor Shepherd is dit niet waar. Vrouwen zijn geboren met miljoenen eitjes, het is daarom onmogelijk om te zeggen dat je door je eiervoorraad heen gaat. 

Of je je eerste menstruatie nu hebt gehad voor je 10e of na je 17e, het hoeft niet te betekenen dat je nu eierstokkanker krijgt of vergeetachtig wordt omdat je hersenen minder goed functioneren na je menopauze omdat je pas laat bent gaan menstrueren. Er zijn vele andere factoren die bovenstaande ziekten kunnen veroorzaken en van invloed zijn op je algehele gezondheid, zoals gezond eten, regelmatig sporten en niet roken.

Meer over het vrouwelijk lichaam:

Feromonen: hoe werkt seksuele aantrekkingskracht?

Mannen, let op: do’s en don’t als je vriendin ongesteld is

12 must do’s om je vagina gezond te houden

 

Bron: Glamour | Beeld: Unsplash 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy