Wat je moet weten over vaginisme

door Lotte

Wij interviewden Andrea Bijen, oprichtster van levenmetvaginisme.nl. Een nieuw platform voor vrouwen met vaginisme waar de taboe wordt doorbroken (kijk, daar houden we bij LotteLust van!) door de vrouwen juist niet anoniem te laten spreken.

Andrea kwam zelf toevallig in aanraking met het onderwerp toen ze voor een ander soort behandeling terecht kwam bij de bekkenbodemspecialist. Het raakte haar hoeveel vrouwen door taboe en schaamte in stilte worstelen met deze sexuele disfunctie.vaginisme andrea bijen

Een website waar deze vrouwen verhalen konden delen bestond wel, maar dat was allemaal anoniem. Zonder gezicht. Wat het ‘taboe’ erop alleen maar meer bevestigd. Dat moest anders vond Andrea, die ook filmmaker is. Ze begon haar project als documentaire, maar dat werd uiteindelijk een website: levenmetvaginisme.nl. Door middel van video’s worden vragen over vaginisme beantwoord en vrouwen vertellen hun verhaal in beeld.

Wat is vaginisme?

“Bij vrouwen met vaginisme is de spierspanning in vagina dusdanig hoog dat er niets naar binnen kan. Geen penis, geen vinger of tampon. Ook al zouden de vrouwen wel penetratie willen, de vagina laat niks toe. Vaginisme is niet hetzelfde als pijn bij de sex, maar kan wel één van de aanleidingen zijn. Wat de oorzaak is, ligt er ook aan of je het hebt over primair of secundair vaginisme.”

Wat is het verschil tussen primair en secundair vaginisme?

“Een vrouw met primair vaginisme heeft nog nooit penetratie kunnen hebben. Secundair vaginisme houdt  in dat het later in haar leven is ontstaan. Dat kan zonder specifieke aanleiding zijn of door nare ervaring. Bijvoorbeeld een vriendje, dat te ver is gegaan waardoor ze verkrampt bij aanraking van de vagina. Het kan ook komen door jaren intensief ballet bijvoorbeeld, waardoor de spieren zeer gespannen zijn. De oorzaak kan ook liggen bij wat je meegekregen hebt van huis uit: dat sex niet mag of vies is bijvoorbeeld.”

Hoeveel vrouwen hebben vaginisme?

“In Nederland hebben ongeveer 150.000 vrouwen gediagnosticeerd vaginisme. Máár, dat is slechts het topje van de ijsberg. Vanwege schaamte durven velen niet naar de huisarts, dus wordt het ook niet meegerekend in dossiers. En aan de andere kant weet de huisarts ook niet altijd gelijk dat het gaat om iemand die vaginistisch is. Dan moet er doorgevraagd worden en daar is niet altijd tijd voor.”

Waarom heerst het taboe zo erg?

“ Ik denk dat we stiekem nog best wel conservatief en calvinistisch zijn. Seks in het algemeen is wel een veel besproken en steeds meer bespreekbaar onderwerp geworden. Maar als het op je zelf aankomt, in de slaapkamer, wordt het een stuk lastiger. Aangeven wat je lekker vindt als wat je niet wil of kan moet gewoon normaal zijn, dat is het niet. Het gevoel dat je iets niet kan wat de rest van de wereld zogenaamd wel kan, verhoogt die drempel nog eens extra. Zeker omdat het vaak een proces van jaren is. Er mee naar buiten treden wordt dan steeds lastiger. Ook onwetendheid vanuit de omgeving maakt het onderwerp lastiger bespreekbaar.”

Wat is het grootste gevolg voor vrouwen?

“Het gevoel dat je er niet bij hoort. Vooral als je een jonge vrouw bent en je vriendinnen gaan beginnen aan vriendjes en sex en je ontdekt dat het bij jou heel anders werkt. Angst, verdriet en eenzaamheid spelen dan op. Denk bijvoorbeeld aan daten, eens komt het moment dat je het moet vertellen. Veel vrouwen die ik heb gesproken zeggen dat ze het bij voorbaat niet aangaan, omdat ze bang zijn voor de afwijzing. Tja, waarom zou een jongen met mij gaan als-ie wel sex (penetratie, red.) bij een ander meisje kan krijgen. Dat gaat dan door hun hoofd.”

Wat nu als je aan het daten bent met een leuke jongen en van het komt het ander… Hoe vertel je dat je niet all the way kan gaan?

“Het ligt heel erg aan de jongen hoe hij erop reageert. Ik heb van vrouwen gehoord dat sommige bot reageren of afwijzen. Vaak uit onwetendheid. Andere mannen zijn weer heel open minded en willen graag ontdekken wat allemaal wel kan. Mannen en vrouwen vergeten soms dat sex meer is dan penetratie. Andere mogelijkheden kunnen net zo lekker en soms lekkerder zijn. Orale sex, heel lang voorspel en tantra sex bijvoorbeeld.”

Wat kun je tegen vaginisme doen?

“Vaginisme gaat nooit zomaar weg. Vrouwen die vaginisme hebben kunnen behandeld worden door een sexuoloog, bekkenbodemspecialist en/of door een psycholoog. Er zijn uiteenlopende goede behandeltrajecten. Belangrijk is om er mee aan de slag te gaan en de stap te durven zetten.”

Beeld: Pexels

Lees meer over gezondheid:

– Pas op: SOA thuistest vaak niet betrouwbaar

– Weekmakers: de gevaarlijke stof in sextoys

– Waarom je soms moet huilen na een orgasme

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+? Bedankt! 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy