Wat kan ik doen tegen pijn aan het begin van de sex? – VrijVraag #38

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ik ervaar vaak pijn in het begin van het vrijen aan mijn vagina. Wat kan ik hier tegen doen?”

– Fatiha (24)

Pijn tijdens de sex

Pijn tijdens penetratie (of dit nu door een penis, vinger of speeltje komt) heet dyspareunie en is de meest voorkomende seksuele klacht bij vrouwen. 12 tot 21 procent heeft dit wel eens ervaren. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van deze vrouwen denkt dat pijn bij (penetratieve) sex hoort en vindt het normaal. Vrouwen laten dit niet merken aan hun partner en geven ook vaak aan best tevreden te zijn met hun sexleven ondanks deze pijn.

Naar mijn mening is dat heel vreemd. Pijn tijdens de sex – op de pijn op aanvraag na dan – hoort er aanwezig te zijn. Pijn bij penetratie kan worden gezien als een negatieve seksuele ervaring en teveel hiervan kunnen er voor zorgen dat sex niet belonend, niet plezierig of zelfs niet aantrekkelijk wordt.

Vicieuze cirkel

Omdat je schrijft over pijn aan het begin van het vrijen, neem ik aan dat het later verdwijnt. Dit wijst erop dat je lichaam nog niet klaar is voor penetratie. Je vagina heeft tijd nodig om vochtig en ruim genoeg te worden.

Later kan de pijn vanzelf verdwijnen, omdat de vagina als beschermingsmechanisme reageert op de binnendringer door vochtig te worden of doordat je later wel volledig opgewonden bent. Er is te weinig ontspanning die je bekkenbodemspieren soepel laat bewegen en/of te weinig seksuele opwinding waardoor je geslachtsdelen niet geheel zijn opgezwollen. Hierdoor kan wrijving ontstaan met het voorwerp van penetratie, kan er met spanning gereageerd worden, verdwijnt de opwinding en kan de huid geïrriteerd raken. Hierdoor kun je tegen een volgende sexbeurt op gaan zien. Het resultaat is dat de klachten in stand worden gehouden of kunnen verergeren. Een vicieuze cirkel dus. Je kunt dit goed visualiseren door wanneer je een vuist maakt met je hand en je van je duim en wijsvinger een gaatje maakt. Trek dit strak.  Wanneer je met je andere wijsvinger dit ‘gaatje’ probeert te penetreren merk je dat er wrijving ontstaat omdat dit niet soepel gaat.

Fourchette

De plek waar het vaakst de pijn wordt ervaren is aan het begin van de vagina, bij de opening, aan de onderkant. Vaak gaat dyspareunie gepaard met een geïrriteerde, pijnlijke huid rondom de onderzijde van de vaginale opening zo op 8-4 uur van de klok. Vaak wordt de pijn gevoeld vanwege de een niet-ontspannen fourchette, de naad van waar de opening zich sluit op 6 uur van de klok. Soms zijn daar ook daadwerkelijk scheurtjes of bloed te vinden na het hebben van sex.

Echter als je opgewonden en ontspannen genoeg bent is ook dit naadje ontspannen en is dit gebied soepel. Een gespannen bekkenbodem is daarin eerder de boosdoener. O ja, overmatig scheren kan de huid ook irritatie geven wat pijnlijk kan zijn wanneer hier langs wordt geschuurd. Schaamhaar is dan op dit moment niet iets wat als sexy beschouwd wordt, maar heeft wel een huidbeschermende functie.

Warming-up is de sleutel

Er zijn verschillende redenen waarom penetratie gehaast wordt. Vrouwen zijn niet bewust van hun eigen opwinding of gebrek daaraan of mannen nemen te veel de leiding en bepalen te vroeg om te penetreren. Dat zou anders moeten. Vrouwen zouden de leiding moeten hebben en moeten bepalen wanneer zij kan en wil worden gepenetreerd. Bij een man wordt er ook rekening gehouden met of hij lichamelijk klaar is voor penetratie. Bij hem is het makkelijker te signaleren, want met een slappe penis kun je nou eenmaal niet penetreren.

Ook zou de vrouw beter moeten communiceren met haar partner en de kennis van haar lichaam en geslachtsdelen vergroten. Zoals seksuologe Ellen Laan zegt: “Word clitkundig!” Wanneer weet je of je klaar voor bent? Wanneer je zowel lichamelijk en geestelijk seksueel opgewonden bent. Gedachtes als: ‘nou vooruit’. ‘laten we het proberen’ en ‘hij wil het zo graag’ zijn niet de gedachtes die erop wijzen dat je maximaal opgewonden genoeg bent. Je kunt het ook eerst zelf voelen door je vinger naar binnen te brengen. Is het te strak, droog en/of doet het zelfs pijn? Dan is het advies om een tijdje te stoppen met penetratie proberen. Focus je dan op andere opwindende, plezierige en belonende seksuele handelingen. Waarom?

1. Omdat de huid kan rusten en zich kan herstellen. Soms is de huid al zo geïrriteerd dat een broek of toiletpapier pijnlijk is (ga dan vooral naar de huisarts voor een verwijzing naar een specialist). Gebruik vooral geen vaseline omdat dit de huid niet laat ademen, maar lanette crème FNA.

2. Omdat ook het alarmsysteem in je hoofd wordt uitgedoofd rondom het thema penetratie.

3. Om je seksuele beloningsrepertoire te verbreden. Orale en manuele sex is net zo plezierig. Start daarna weer stapsgewijs met penetratie. Eerst met eigen vingers, dan die van de partner en dan een penis. En doe dit alleen wanneer je maximaal opgewonden en ontspannen bent en er zin in hebt. Plezier gaat boven pijn.

Pijnlijke sex en de overgang

Pijn tijdens de sex bij vrouwen in de overgang wordt trouwens vaak toegeschreven aan een droge vagina door de daling van oestrogenen. Dat klopt niet helemaal. Vrouwen die op latere leeftijd pijn tijdens penetratie ervaren hebben hoogstwaarschijnlijk in hun leven daarvoor gevreeën terwijl zij niet geheel opgewonden waren en door hogere oestrogeenspiegels was de vagina inderdaad wel vochtig ondanks de niet ervaren opwinding. Zij vallen dus eigenlijk door de mand wanneer zij hun seksuele motortje zonder kracht van de oestrogenen moeten laten draaien.

[gravityform id=”6″ description=”true”]

Meer VrijVragen:

Hoe krijg je je libido weer terug nadat je bevallen bent?

Wat kan ik doen tegen een pijnlijk orgasme?

Het lukt mij niet om een orgasme te krijgen, wat kan ik doen?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy