Weekmakers: de gevaarlijke stof in sextoys

door Lotte

Van sextoys wil je zonder zorgen kunnen genieten. Helaas zijn er nog steeds heel veel speeltjes in de omloop met gevaarlijke stoffen erin, zogeheten weekmakers. Vrouwvriendelijke sexshop Female and Partners verkoopt uitsluitend toys van 100% veilige stoffen dus weet er alles van. Dit is het advies over veilig genieten van sexspeeltjes.

Wat zijn weekmakers?

Weekmakers (ftalaten) zijn chemische stoffen die worden gebruikt om hard plastic zacht en elastisch te maken, deze noem je ‘Jelly’-toys. Deze stoffen zijn jarenlang gebruikt in kinderspeelgoed tot is ontdekt hoe schadelijk ze zijn. Jonge kinderen zijn geneigd alles in hun mond te stoppen en daardoor konden de kinderen de weekmakers via de slijmvliezen binnenkrijgen. Sindsdien is het verboden in kinderspeelgoed, maar in veel ‘volwassenen speelgoed’ is het nog wel te vinden. Absurd!

Bijna alle sextoys zijn gemaakt voor inwendig gebruik, waardoor je dus via intieme weefsels deze stoffen door de wrijving heel snel worden opgenomen. Een groot gevaar voor je gezondheid. Je kunt er nierproblemen van oplopen of zelfs kanker. Het is bewezen dat zwangere vrouwen die speeltjes met weekmakers erin hadden gebruikt, zoons baarden die later een ongebruikelijk kleine penis ontwikkelden. Foute boel dus, die weekmakers.

Hoe herken je weekmakers?

Het is heel belangrijk om bij speeltjes te letten op het materiaal waarvan het gemaakt is. Je kunt weekmakers herkennen door de penetrante plastic geur. Als je ooit een Jelly-toy tegenkomt, ruik er eens aan dan weet je zeker wat je niet moet hebben. Als je niet zeker weet of jouw sextoys weekmakers bevatten, neem contact op met het bedrijf. Als die geen antwoord kunnen geven, gooi ze voor de zekerheid weg. Het risico op je gezondheid wil je niet lopen.

Goede tip: als je het speeltje niet helemaal vertrouwd en niet wil weggooien (hoewel dat de beste optie is), gebruik het dan met een condoom erom heen.

Let bij het kopen van nieuwe speeltjes altijd op het materiaal, vraag het desnoods na in de (web)winkel of zoek het op internet op. Helaas is niet iedereen zich bewust van het gevaar van verkeerde stoffen, sommige winkels verkopen ze vanwege het winstbelang. Jelly-speeltjes zijn namelijk veel goedkoper dan kwaliteitstoys. Spendeer liever twintig euro meer voor gegarandeerde kwaliteit en veiligheid. Goedkoop is duurkoop!

Onveilige materialen voor sextoys

Koop deze speeltjes nooit:

– Speeltjes gemaakt van Jelly (staat vaak op de verpakking).

– Heel felgekleurde, transparante, flexibele toys die een penetrante plastic geur hebben.

– Speeltjes van PVC materiaal die flexibel en/of zacht zijn, hier zijn weekmakers in combinatie bij gebruikt.

Ook oppassen met…

Let ook op bij producten gemaakt in Azië. Hier staat soms wel ‘siliconen’ op vermeld, maar vaak zijn deze met weekmakers vermengd. Veel sextoys afkomstig uit Azië zijn goedkoper om te maken, maar van slechte kwaliteit én ze bevatten meestal gevaarlijke stoffen. Vertrouw het alleen als er ‘100% medical grade silicone’/100% medische siliconen’ op staat. Dan heb je echt een kwaliteitsproduct.

Op verpakkingen kan ook staan dat het ‘phatalate free’ is. Ftalaten zijn weekmakers. Uit ervaringen van Female and Partners wordt bij deze speeltjes soms alsnog gebruik gemaakt van een soort weekmaker. Vertrouw hierbij ook op je neus door te letten op de Jelly-geur.

Veilige materialen voor sextoys

Hier volgt een lijstje van absolute veilige materialen voor sexspeeltjes. Tip: neem dit lijstje mee, of sla dit artikel op, als je naar de sexshop gaat.

– 100% medisch siliconen (medical grade silicone)
– ABS (hard plastic)
– IntraMed (flexibel)
– Medisch Polypropeen (hard)
– Elastomeer (stevig)
– PVC (alléén als het hard plastic is, in pure vorm dus zonder toevoegingen om het zacht te maken!)
– TPR (flexibel)
– TPE (flexibel)
– Latex

 

Wil je er je altijd zeker van zijn dat je veilige sextoys in huis haalt? Shop dan bij sexshop Female and Partners in de Spuistraat in Amsterdam. Dan zit je sowieso goed!

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy