YES! Deze beha herkent vroege symptomen van borstkanker

door Lotte

1 op de 7 vrouwen krijgt een keer in haar leven borstkanker. Als je er vroeg bij bent, kun je de kans op amputatie en uitzaaiingen verkleinen. Daarom adviseren artsen regelmatig zelfonderzoek van je borsten. Hoe vaak doe jij dat eigenlijk? Misschien denk je: “joh, dat overkomt mij toch niet”. Jij bent niet de enige. Veel jonge vrouwen checken hun borsten niet vaak genoeg op afwijkingen die op borstkanker kunnen wijzen. Nou, gelukkig is de technologie een ‘lifesaver’: letterlijk.

Amerikaanse wetenschappers zijn namelijk met een revolutionaire beha bezig. Het technische snufje kan namelijk de vroege symptomen van borstkanker voorspellen bij de drager.

Het zelfstandig opsporen van borstkanker in een vroeg stadium is moeilijker dan je denkt. Een knobbeltje in je borst is natuurlijk een teken waar vaak voor wordt gewaarschuwd. Veel vrouwen weten niet dat er ook tekenen zijn die je niet zelf kan zien of voelen.

Hoe werkt de beha?

De speciale beha maakt gebruik van kleine infrarood sensoren die veranderingen in de temperaturen in de boezem. Ongezonde of kankercellen zijn heter dan normale, gezonde kankercellen, omdat het lichaam daar meer bloed naartoe stuurt. Als dit gebeurt terwijl je de beha draagt, zal een waarschuwingsbericht worden gestuurd. Je hoeft de beha slechts enkele minuten te dragen om een uitslag te krijgen. Een groen licht betekent dat er niks mis is. Bij een oranje lichtje moet je de beha nog een test laten draaien. Bij een rood licht is het niet gelijk 100% kans op borstkanker. Je moet wel zo snel mogelijk naar de huisarts. De beha bevat een chip die meerdere metingen zodat een arts een goede analyse zou kunnen maken. Over het uiterlijk van de beha moet nog nagedacht worden.

Geen vervanger voor borstkanker onderzoek

Zo’n beha is natuurlijk een prachtige uitvinding, maar maakt een arts zeker niet overbodig. “We willen dokters niet vervangen. Het idee is om een techniek te ontwikkelen die helpt bij het opsporing van vroege symptomen”, legt een van de uitvinders uit.

De slimme bustehouder is nog in ontwikkeling, maar we kijken er nu al naar uit! We houden je op de hoogte.

Bron: TeenVogue

 

Meer over je borsten:

– 5 manieren om hangende borsten te voorkomen

– 16 toffe feiten over borsten

– De ultieme beha voor #fitgirls

 

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+?

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy