Zo stop je met het stalken van je ex op social media

door Julia

Wees eerlijk, jij hebt ook weleens je ex gestalkt op Facebook of Instagram of misschien doe je het stiekem nog steeds. Het is oké, wij zijn er niet om je te veroordelen maar om je te helpen. Maar echt oke is het natuurlijk niet, en dat weet je zelf ook. Wil je stoppen met het stalken van je ex op social media, maar weet je niet hoe? Check onze tips hier.

Het is een lastig onderwerp. Niemand zal er snel voor uitkomen dat hij of zij dagelijks of een paar keer per dag het Facebook-profiel of de Instagramfoto’s van zijn of haar ex checkt. Maar feit is dat we het allemaal doen, en waarschijnlijk niet echt de ernst ervan inzien. ‘Ik bekijk het gewoon even snel, wat is het probleem?’ Ik hoor het mezelf nog zeggen, hehe. Nou lieve Julia, het probleem is dat je je ex op deze manier niet loslaat. Je houdt jezelf letterlijk vast aan iets wat voorbij is.

 

Letting go

Loslaten is moeilijk en in deze tijd met Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat kun je eigenlijk wel zeggen dat het nog lastiger is. Al wil je je ex nooit meer zien, dan is de kans groot dat je nog met hem geconfronteerd wordt op social media. Zelfs als je hem overal op hebt geblokkeerd kan hij nog opduiken op een van de foto’s van jullie gezamenlijke vrienden. Tja, dat is helaas iets waar we weinig aan kunnen doen, of je moet al je vrienden ontvolgen/blokkeren maar dat is niet echt een optie. Waar we natuurlijk wel wat aan kunnen doen is hoe we hier zelf mee omgaan. Als je het Facebook-profiel of de Instagram van je ex controleert, vraag je je dan weleens af waarom je dit doet? En weet je ook hoe vaak je het doet? Tuurlijk als het iedere dag is, is dat iets waar je verandering in moet brengen. Maar ook als het een keer per week is kan dit slecht voor je zijn. Waarom? Omdat het je tegenhoudt, het weerhoudt je om verder te gaan met je leven.

 

1. Wees eerlijk

De eerste tip die ik je mee wil geven is, wees eerlijk naar jezelf toe en als je dit moeilijk vindt vraag dan een vriendin om hulp. Schrijf op welke profielen je van je ex nagaat en waarom je dit doet. Is het controle? Hoop je iets te vinden wat je geruststelt of ben je juist bang voor wat je tegenkomt maar wil je het toch zien? Denk ook na over wat het met je doet, nadat je zijn profiel hebt gezien. Heeft het invloed op je stemming? Word je er rustig van, blij van of juist down/verdrietig? Hoe specifieker je dit voor jezelf in kaart brengt, hoe makkelijker het wordt om in te zien waarom het beter voor je is om te stoppen met stalken op social media. Stoppen doe je namelijk niet als iemand het tegen je zegt, integendeel. Dat werkt meestal averechts. Het werkt alleen als je zelf begrijpt waarom je het doet en waarom het niet goed voor je is. Toegeven is de eerste stap.

 

2. Ga goed uit elkaar

De relatie is natuurlijk al over, maar de relatie die jullie op social media hebben niet. Klinkt misschien een beetje gek, maar uiteindelijk ben je nog wel met elkaar verbonden door al die profielen. Er bestaan ook relaties die alleen zijn gebaseerd op het contact wat via social media verloopt, dus zo raar is het niet. Als je tip 1 hebt opgevolgd is stap twee in het stoppen met stalken. Verwijder je ex van alle social media. Blokkeren kan natuurlijk ook, alleen voegt het voor jou niet heel veel toe want dit betekent dat hij de inhoud op jouw social media-pagina’s niet kan zien, maar jij die van hem wel. Vind je het nou lastig om dit te doen, ben je bijvoorbeeld bang dat hij denkt dat hij iets verkeerds heeft gedaan, je boos bent of wat dan ook, contact hem dan van tevoren. Leg in het kort uit waarom je hem wilt verwijderen van Facebook, Instagram etc. Je hoeft echt niet te zeggen dat je niet kunt stoppen met het checken van zijn profiel. Zeg gewoon dat het tijd is om verder te gaan met je leven. Klinkt misschien overdreven. Dat is het niet. Geloof me. Mannen geven het minder snel toe, maar ook zij hebben moeite met een break-up, ze uitten het misschien anders dan wij vrouwen. Dat betekent echt niet dat ze er zo makkelijk overheen stappen.

 

3. Zoek afleiding

De tips die wij geven om over een relatiebreuk heen te komen, kun je natuurlijk ook gebruiken als je wilt stoppen met het stalken van je ex op social media. Zoals afleiding zoeken in de vorm van vriendinnen, spreek met ze af, bel ze op. Misschien zitten zij op dit moment wel in een lastige situatie, en kun je ze daarmee helpen door advies te geven bijvoorbeeld. Of zoek je afleiding in sporten, niet alleen goed voor je conditie en kracht maar het kan je ook mentaal helpen om dingen op een rijtje te zetten. Je hoofd leeg te maken. Wat eveneens kan helpen is even een korte social media pauze nemen, een week of twee of langer, even helemaal niet bezig zijn met Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat. Zo voorkom je ook het plaatsen van emotionele posts over je ex, in de hoop dat hij ze leest. Je denkt dan misschien dat het effect op hem heeft, dat hij spijt krijgt of zich schuldig voelt, maar in werkelijk doet het meer met jou. Je wakkert die emotie als het ware weer aan en dat betekent dat je jezelf niet de mogelijkheid geeft om hem los te laten.

 

Het woord stalken klinkt nogal zwaar. Online stalken is dan ook zeker niet te vergelijken met stalken in het echte leven. Je staat hem niet op te wachten bij zijn werk of volgt hem in de supermarkt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen, dat het je niet belemmert in het verder gaan met je leven.

Ik hoop dat je dat inziet en wat hebt aan mijn tips. Wil je meer advies of heb je iets toe te voegen? Laat het me weten in de comments.

 

Meer over breakups vind je hier:

– 10 manieren om over je ex heen te komen

– Word je binnenkort gedumpt? Check de signalen

– Vijf tekenen dat je ongelukkig bent in je relatie

 

Beeld: Pinterest

3 reacties

Anoniempje 11 november 2017 - 20:39

Fijn dat je dit stuk hebt geschreven.
We zitten allemaal met de telefoon vlak naast ons en zeker bij een moment van verveling ga je nog al eens iemand checken, eerst lijkt het nog niet echt een ding, totdat je merkt dat je kijkt of er volgers, likes en reacties bij zijn gekomen en van wie dan, om vervolgens die mensen en hun reacties te bekijken.

Mijn (beginnende) relatie was geweldig, mijn terughoudendheid praatte hij uit mijn hoofd, hij veetelde de hele wereld over mij en poste zelfs onze foto online ( tegen mijn zin)

De eerst volgende afspraak is hij nooit komen opdagen. Ook was hij niet bereikbaar. Dagen lang heb ik in de zorgen gezeten. Wat was er gebeurd?

En daar ging ik, online checken op de hoop antwoorden te krijgen. Nergens een teken van activiteit en ja on lze foto stond nog online.

Vele dagen later stuurde hij een vaag bericht dat hij een paar dagen vast had gezeten en later nog wel zou vertellen hoe en wat.

Vast gezeten als in een cel? Was het een crimineel? Of emotioneel vast?

Ik heb gewacht en gewacht, maar nooit meer iets gehoord, wel heeft ‘onze’ foto nog weken online gestaan.

Al mijn berichtjes en telefoontjes werden negeert.

Ik begreep er niks van en bleef daarom maar checken en checken…ik wil antwoorden zodat ik verder kan, maar dit moet stoppen, hoe weet ik niet, maar het moet. Ik ga hier aan onderdoor en antwoorden krijg ik toch niet.

Misschien ga ik als t mij echt niet lukt, een tijdje door het leven met een ouderwetse telefoon zonder internet. Als dat mij kan redden moet dat maar.

Als ik uitleg had gekregen, een afscheid, dan weet ik zeker dat het nooit zover was gekomen. Maar op dat begrip hoef ik vanuit hem zeker niet te verwachten.

Als ik ooit een nieuwe jongen leer kennen, wil ik zijn social media en achternaam niet weten, misschien helpt dat ;)

Hopelijk vind je mijn lange verhaal niet vervelend.

Lieve groet,
Anoniempje

Beantwoord
Julia 12 november 2017 - 00:37

Hi Anoniempje,

Ik vind je verhaal helemaal niet vervelend! Ik vind het juist heel vervelend dat je dit heb moeten meemaken, ik weet uit eigen ervaring hoe het is om geghost te worden, oftewel mijn date liet niks meer van zich horen, en het is verschrikkelijk. Het is heel normaal dat je een soort afsluiting wil, en dat iemand dan zo niks meer van zich laat horen is behoorlijk laf. En als hij dan nog een foto van jullie online heeft staan, stuurt ie jou daarmee mixed signals, wat ontzettend verwarrend is. Dus het is heel logisch hoe je je voelt, ik hoop dat mijn artikel je iets heeft kunnen helpen :) Ik denk ook dat je geen afscheid of begrip meer hoeft te verwachten, maar eigenlijk zou je hem die kans al niet eens meer moeten geven. Hij is jouw tijd en aandacht niet waard, jij verdient iemand die respectvol met je omgaat en je niet zo laat hangen. We kunnen (helaas) niet om social media heen, maar je kunt altijd even een pauze inlassen of zoals je zegt een oude telefoon nemen. De beste tip die ik je kan geven is om je te focussen op iets anders, je werk, een nieuwe hobby, sport. Iets wat de nodige afleiding biedt, en mocht je de neiging hebben om te gaan checken of hem een bericht te sturen app dan een van je vriendinnen ipv hem. Dan ben je het toch kwijt, maar zul je niet weer tevergeefs op een antwoord van hem gaan wachten. Sterkte! Liefs Julia

Beantwoord
Anomiem 15 april 2018 - 00:22

Ik zit hier op het moment nogsteeds mee: Ik heb een 1 jaar geleden een ontzettende leuke jongen leren kennen en we hebben elkaar 2 keer in het echt gezien, echter na de 2e ontmoeting negeerde hij me en wilde geen contact meer zonder een echte reden. Ik was kapot en 2 weken later had hij een nieuwe vriendin. Nu nogsteeds, een half jaar later en ik ben ´bevriend´ met hem alleen ik voed mezelf hiermee gewoon valse hoop alleen kan niet stoppen. Ik heb al een aantal keer geprobeerd op te houden maar ik mis hem dan en ga weer met hem praten. Ik stalk hem en zijn vriendin op sociale media en weet echt geen raad met mezelf.
Groetjes :(

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy