De pil – Anticonceptie

door Julia

Er zijn vele vormen van anticonceptie, maar de meeste vrouwen kiezen voor de pil. Dit komt waarschijnlijk doordat  je met de pil voor 99 procent beschermd bent tegen een zwangerschap. Denk je erover na om te beginnen met de pil? Of wil je overstappen van een andere anticonceptievorm? Alles wat je moet weten over de pil lees je hier. 

 

Welke soorten pillen zijn er?

Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen, het verschil zit hem in de hoeveelheid en soorten hormonen die erin zitten. Belangrijk om te weten is dat je kunt kiezen uit pillen met oestrogeen en progestageen oftewel de combinatiepil, en pillen die alleen progestageen bevatten. Het oestrogeen zorgt voor de voorspelbare menstruatie, dat je dus iedere maand op hetzelfde moment ongesteld wordt, en het progestageen voorkomt een zwangerschap. Er zijn vijf basissoorten pillen te onderscheiden:

  • De eenfasepil
  • De tweefasepil
  • De driefasepil
  • De vierfasepil
  • De minipil

 

De eenfasepil bevat een vaste dosis progestageen en oestrogeen per pil, deze is heel betrouwbaar. Deze wordt onderverdeeld in twee soorten, de lichte en de zware pillen. De lichte bevatten minder oestrogeen en daardoor hebben deze pillen minder bijwerkingen. Voorbeelden van de lichte pillen zijn: Harmonet, Lovette en Mercilon deze bevatten maar 20 microgram oestrogeen. De iets zwaardere zijn: Femodeen, Minulet, Marvelon, Microgynon 30, Stediril 30, Mini Pretnon, Ministat, Modicon, Neocon, de Yasmin en de Yaz 24+4. Deze bevatten tussen de 30 en 30,7 microgram oestrogeen. De zwaarste pillen, die 50 microgram oestrogeen bevatten zijn: Microgynon 50, Neo-Stediril, Neogynon 21 en Stediryl-d.

In de twee- en driefasepil verschilt de verhouding van progestageen en oestrogeen per pil. Deze pil is alleen betrouwbaar als de pillen in de strip in de juiste volgorde worden geslikt. Voorbeelden hiervan zijn: Binordiol, Ovidol, Ovanon en de Gracial, Trigynon, Trinordiol, Tri-Minulet, Triodeen, Trinovum.

De vierfasepil bevat een samenstelling die het maandelijks patroon van het vrouwelijk lichaam op een zo natuurlijke manier volgt. De QLaira is hier een voorbeeld van.

De minipil is er een die alleen progestageen bevat, vaak slikken vrouwen dit na de bevalling omdat zij nog borstvoeding geven en geen oestrogeen binnen mogen krijgen.  De Cerazette is een voorbeeld hiervan.

 

Hoe duur is anticonceptie?

Dit verschilt heel erg per merk, maar het hangt ook af van je leeftijd en hoe je verzekerd bent. Tot je 21e jaar wordt de pil vergoed, omdat anticonceptie in het basispakket van de verzekering zit. Daarna moet je betalen voor de pil, soms kun je wel een deel terugkrijgen van de verzekering dit moet je dan even checken bij je zorgverzekeraar. De prijs voor een doosje met drie pilstrips varieert van tien tot dertig euro.

 

de pil

Wat zijn de voor- en nadelen van de pil?

Een groot voordeel van de anticonceptiepil is dat de kans op infecties een stuk kleiner is, dit heeft te maken met het cervixslijm in de baarmoeder dat verdikt wordt door de pil. Hierdoor kunnen bacteriën een stuk moeilijker in de vagina komen.

De pil geeft bijna 100 procent betrouwbaarheid, als je deze slikt ben je voor 99% beschermd tegen zwangerschap.

De pil geeft regelmaat, je wordt iedere maand rond dezelfde tijd ongesteld soms verschilt dit een dag. De meeste anticonceptiepillen hebben een stopweek, de week waarin je menstrueert, waardoor je precies weet wanneer je het wordt.

De pil kan helpen tegen een onzuivere huid, heb je last van acne of een vette huid dan kunnen de hormonen in de pil dit verminderen. Het hangt er wel vanaf welke soort pil je gebruikt, elk lichaam reageert namelijk weer anders op een bepaalde pil.

De pil kan helpen tegen overbeharing, sommige pillen werken namelijk anti-androgeen; het gaat de werking van mannelijke hormonen tegen.

Een nadeel van de pil is dat deze hormonen bevat waar je lichaam sterk op kan reageren. Het verschilt heel erg per persoon, maar het kan nare bijwerkingen geven. De meest genoemde zijn:

 

– hoofdpijn,
– een opgeblazen gevoel,
– gespannen borsten en
– stemmingswisselingen
– acne

 

Sommige vrouwen krijgen minder zin in seks door het slikken van de pil, het kan dus je libido verlagen. En bepaalde anticonceptiepillen geven een verhoogde kans op trombose, dus mocht dit in je familie zitten en je wilt aan de pil check dit dan eerst goed.

Voor zowel de voordelen als de nadelen geldt dat het erg afhankelijk is per persoon, ieder lichaam is natuurlijk anders en reageert dus ook anders op de hormonen in de pil. Laat je daarom goed informeren door je huisarts als je overweegt om de pil te gaan slikken.

Als je de pil vergeet

Het kan een keer gebeuren dat je de pil vergeet in te nemen. Als je hem minder dan 12 uur geleden had moeten slikken, dan hoef je je geen zorgen te maken en kun je hem alsnog innemen. Is het langer dan 12 uur geleden en heb je onbeschermde seks gehad, dan is er een kans dat je zwanger bent. Het beste om dan te doen is een morning-afterpil te kopen bij de drogist en deze zo snel mogelijk te slikken. De morning-after pil bevat levonorgestrel, dit hormoon voorkomt dat een eicel rijpt. Hierdoor kan er geen eitje bevrucht worden. De morning-afterpil kun je tot uiterlijk drie dagen na de seks innemen. Als je hem binnen 24 uur slikt, dan ben je voor 95% beschermd tegen een zwangerschap, binnen 48 uur 85% en binnen 72 uur 56%.

Als je de pil vergeet in de eerste week is het sowieso verstandig om als extra bescherming een condoom te gebruiken.

 

De stopweek

Bij de meeste anticonceptiepillen hoort een stopweek, je stopt dan met het slikken van de pil en wordt ongesteld. Dit is geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding. Een vrouw hoeft namelijk niet iedere maand te menstrueren om vruchtbaar te blijven. Je kunt er dus ook voor kiezen om je stopweek over te slaan en meteen op de andere pilstrip over te gaan. Het enige nadeel hiervan is wel dat je tussentijdse bloedingen kunt krijgen, zeker als je vaker je stopweek overslaat. Dit wordt ook wel een doorbraakbloeding genoemd. Wil je dit voorkomen dan is het beter om af en toe een stopweek in te zetten.

 

 

anticonceptie de pil

 

Vruchtbaar na het stoppen met de pil

In principe ben je meteen nadat je gestopt bent met de pil weer vruchtbaar. Daarom is het ook zo belangrijk om de pil niet te vergeten als je een zwangerschap wilt voorkomen. Maar wil je stoppen met de pil om zwanger te worden, ga er dan vanuit dat het even duurt voordat het zover is. Sowieso na je eerste menstruatie zonder de pil, het kan bij sommige vrouwen wel drie maanden duren voordat de eisprong plaatsvindt. De hormonen van de pil hebben de eisprong al die tijd onderdrukt en nu moet je lichaam dit zelf weer in gang gaan brengen. Dit wordt ook wel ontpillen genoemd.

 

Wil je meer informatie over de anticonceptiepil, of heb je nog andere vragen? Breng dan een bezoek aan je huisarts.

 

https://youtu.be/4v5EQACQDdI

Bronnen: Sense.info, Anticonceptie.nl, Dokteronline.com, Ziekenhuis.nl, Mens en Gezondheid.infonu.nl, Ovulatie-Berekenen.com

Meer over de pil en anticonceptie

– Finally! Dé anticonceptiepil voor mannen

Dag pil & spiraaltje, hallo Natuurlijke anticonceptie!

Morning-after pil: het gemak en gevaar

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy