Waarom ik nooit uit de kast ben gekomen

door Luna

Hey hi, daar ben ik weer! Met een kersverse blog in een queer jasje. Dit keer over uit de kast komen, en waarom ik dit nooit gedaan heb.

Uit de kast komen, ook wel een coming-out genoemd (verkorting van het Engelse coming out of the closet), is een uitdrukking die wordt gebruikt voor het moment waarop iemand ervoor kiest om openlijk voor eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit uit te komen. Hierbij gaat het om iemand die afwijkt van de heersende maatschappelijke norm, in het bijzonder iemand die niet heteroseksueel en/of niet cisgender is. – Wikipedia

Waarom is er eigenlijk een kast?

Een kast bestaat om (als je er uit komt) aan de wereld te vertellen dat je niet hetero bent. Het fenomeen ‘uit de kast komen’ laat dus zien dat we er bij de geboorte vanuit gaan dat je hetero bent. Een beetje gek, want we weten allemaal dat niet iedereen hetero is. Waarom houden we de kast niet gewoon open?

Zeggen waar het op staat

Misschien denk je nu: “je hoeft je helemaal niet te schamen voor je seksualiteit, waarom zou je niet gewoon zeggen waar het op staat?” Nou, omdat het ook ongemakkelijk zou zijn als iemand heel serieus vertelt aan familie en vrienden dat-ie hetero is. Waarom moet je dat als lesbienne, homo, biseksuele, trans et cetera wel doen?

Wij mensen willen liever niet afwijken van de norm, we willen erbij horen. We vinden onszelf wel tolerant, maar met iemand van hetzelfde geslacht zijn, wordt vaak nog gezien als ‘anders dan de rest’. Dit weerhoudt iemand er soms van om ‘uit de kast te komen’. Persoonlijk wil ik helemaal niet in een hokje geplaatst worden en heb daardoor ook nooit de behoefte gevoeld om ‘uit de kast te komen’. Ik wil mijn gang gaan zonder aan iedereen te verantwoorden wat ik doe en met wie.

“Je mag toch verliefd worden op wie je wil?”

Zelf ben ik dus ook nooit uit de kast gekomen. Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik verliefd mocht worden op wie ik wilde. Zo heb ik dat altijd in mijn hoofd gehad. Voor mij zou verliefd worden op een vrouw hetzelfde inhouden als verliefd worden op een man. Stiekem had ik met mijn vooruitstrevende brein ook verwacht dat iedereen om mij heen hetzelfde dacht.

Helaas moest ik dit uit mijn hoofd zetten toen ik een vriendin kreeg. Ik kreeg veel reacties, je kan het je zo gek niet bedenken. Niet alleen maar positieve reacties als: “Joh, gefeliciteerd met je relatie. Wat ongelofelijk leuk!” Maar ook bijvoorbeeld: “Je hebt me helemaal niet verteld dat je lesbisch bent”. Dat laatste zei mijn oma. We hebben een flinke ruzie gehad over de relatie tussen mij en mijn vriendin. Dat soort dingen vind ik pijnlijk. Negatieve reacties van buitenaf zijn ook niet leuk, maar het raakt meer wanneer het zo dichtbij komt.

Terugkomend op de zin: “Je hebt me helemaal niet verteld dat je lesbisch bent”, zijn hier twee punten:

  1. Het is niet aan een ander om mijn seksualiteit te bepalen.
  2. Ik ben niemand verschuldigd een uitspraak te doen over mijn seksualiteit.
Uit de kast

Hip om niet hetero te zijn?

Mijn moeder zei een keer: “Het is wel hip, hé? Een relatie met iemand van hetzelfde geslacht”.

Dat is natuurlijk de grootste onzin, het is niet ‘hip’ om een relatie te hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Het lijkt alsof je het populairder is dan 30 jaar geleden omdat de samenleving zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Het is 2021, godzijdank is er iets veranderd. Mensen durven eindelijk te doen wat ze altijd al hebben gewild. Of zijn gewoon lekker hun leven aan het leiden zoals het komt. Dat mag met een man, vrouw, alles daartussenin of met helemaal niemand zijn. Het maakt niet uit.

Ondanks dat we al een eind op weg zijn met het accepteren van homoseksualiteit, is het nog niet op een punt waar het zou kunnen zijn. We hebben het nog niet genormaliseerd. Wanneer ik met mijn vriendin hand in hand over straat loop worden we nog dagelijks nageroepen of aangestaard. Mensen schreeuwen dingen als: “GEIL” of “ZOENEN!”. Kortom, er is ruimte voor verbetering.

Het goede voorbeeld geven

De ultieme oplossing om deze ongemakken te voorkomen en iedereen zichzelf te laten zijn, is denk ik door de norm wat te rekken. En dat begint bij het geven van het goede voorbeeld. Daar is Nederland overigens heel goed in. Een kleine opsomming:

Sinds 1971 is in ons land wettelijke discriminatie van homoseksueel gedrag uitgebannen. Volgens de wet Gelijke Behandeling (1994) mag het feit dat iemand hetero of homoseksueel* is nooit reden zijn tot achterstelling of onderscheid. Op 1 april 2001 voerde Nederland als eerste land ter wereld het wettelijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht in. En Nederlandse homoparen die getrouwd zijn mogen ook kinderen uit binnen- of buitenland wettig adopteren. Hiermee hebben we een grote voorsprong op vele andere landen en behoren we tot een LGBTQI+ vooruitstrevend land.

Ik denk dat we het kunnen: ‘de norm’ wat rekken door ons iets minder bezig te houden met een ander. Je nieuwsgierigheid of zelfs een stukje van je ego aan de kant zetten om te voorkomen dat een ander zich onder druk gezet voelt. Het zou verfrissend zijn als mensen niet meer het gevoel hebben dat ze uit de kast moeten komen. En dat je gerust gelaten kan worden wanneer je in een same-sex relationship zit. Hier moet ik wel bij vermelden dat het voor sommigen ook juist heel fijn kan zijn om uit de kast te komen. Laat iedereen in zijn waarde, verliefd zijn en genieten.

* In juli 2019 liet minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten de benaming “hetero- en homoseksuele gerichtheid” inclusiever te maken. Wij wilde voorstellen, deze te vervangen door “seksuele gerichtheid” waardoor bijvoorbeeld biseksuele of trans personen niet worden buitengesloten. Daar is tot heden nog niks van terecht gekomen.

Oké, maar wat wil je nou?

De boodschap die ik je mee wil geven is: dat je niet hoeft te vertellen met wie je het bed deelt, alleen omdat de ander dat van je verwacht. Je bent een vrij mens, niet anders dan ieder ander en mag doen en laten wat je wil. Je bent niemand wat verschuldigd. Go you!

Hoe denken jullie hierover? Laat het ons vooral weten, dat vinden we leuk.

Bron: Nos, Amnesty, trouw, fra.Europa.eu, Wikipedia

Beeld: Luna, atelierlust, Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy