Sperma testen via de smartphone

door Julia

Hebben jij en je vriend een kinderwens? En wil je weten hoe actief zijn sperma is? Dan hoef je tegenwoordig niet meer naar de huisarts voor een vruchtbaarheidsonderzoek, het enige wat je nodig hebt is een klein lensje die je op je telefoon aansluit.

Potje sperma

Voor mannen is het toch vaak ongemakkelijk om zich te laten onderzoeken en zeker als het gaat om een vruchtbaarheidsonderzoek. In een kliniek een klein kamertje in worden gestuurd met een leeg potje, waar je je vervolgens moet gaan aftrekken en je sperma in een potje moet lozen zodat het getest kan worden. Ook wij begrijpen dat dat geen prettig onderzoek is. Dat vond Yoshitomo Kobori ook. Dit moest op een andere manier mogelijk zijn.

De Japanse wetenschapper dacht meteen aan een kleine lens op de camera van een smartphone: “Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met camera van goede kwaliteit. Dus ik dacht, een smartphone microscoop zou een goede, makkelijke oplossing zijn om problemen te ontdekken bij de vruchtbaarheid van mannen.”

sperma testen

Thuis gebruik

Kobori, die werkzaam is bij de Universiteit van Illinois in Chicago, ontwikkelde samen met zijn collega’s een kleine lens die qua dikte nog dunner is dan een millimeter, met daaromheen een plastic zakje die je kunt bevestigen aan je smartphone. Deze lens vergroot het beeld dat je filmt maar liefst 555 keer, hiermee kun je de spermacellen heel goed zien en dus heel makkelijk constateren of er problemen zijn of niet.

Om deze test thuis uit te voeren moet je vriend ongeveer vijf minuten nadat hij is klaargekomen wachten, zodat het sperma wat vloeibaarder is geworden. Je doet een kleine hoeveelheid sperma in een zakje en houdt het vervolgens tegen de microscoop aan om het te testen. Je kunt dit doen zonder dat er daadwerkelijk sperma op je telefoon terechtkomt.

De camera maakt dan een video van drie seconden, die je kunt uploaden op je computer. Zo kun je de beelden uitvergroot bekijken, dit is handig om de zwemmers te tellen en te zien welke er bewegen en welke niet. Dat zijn namelijk de belangrijkste indicators van de vruchtbaarheid van een man. Yoshitomo en zijn team werken ook aan een app voor op je smartphone, die de analyse kan uitvoeren.

Een gelijk resultaat

Volgens Kobori werkt de ’thuistest’ net zo goed als het vruchtbaarheidsonderzoek in een kliniek. De wetenschapper legde 50 zaadmonsters naast elkaar die door beide systemen waren getest, door de microscoop via de telefoon en de software die er gebruikt wordt in vruchtbaarheidsklinieken. De resultaten waren nagenoeg identiek.

Op dit moment is de lens, genaamd Tenga Men’s Loupe, alleen nog in Japan verkrijgbaar. Kobori hoopt dat de microscoop ook snel verkocht zal worden in andere landen.

 

Bron: New Scientist
Beeld: Pinterest

 

Meer opvallend nieuws:

Dít vinden mannen aantrekkelijk aan vrouwen (volgens onderzoek)

Masturbatie gewoontes van vrouwen en mannen hetzelfde?

Eens? Het perfecte onenightstand material volgens vrouwen

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy