Toxisch Shock Syndroom: alles wat je moet weten over tamponziekte

door Amelia

Misschien heb je er weleens van gehoord, of ben je bekend met de afkorting TSS. Het toxisch shock syndroom (TSS) kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, maar de bekendste is door het gebruik van tampons. Hoe herken je TSS en hoe kun je het voorkomen? We weten raad!

Vaak wordt er gedacht dat het syndroom alleen voorkomt bij vrouwen, maar dit is zeker niet het geval. Mannen en kinderen kunnen ook getroffen worden door de reactie op bacteriële toxinen.

Hoe herken ik Toxisch Shock Syndroom?

Het toxisch shock syndroom kan worden herkend door verschillende symptomen die optreden zoals:

– Griep

– Braken

– Koorts

– Duizeligheid

– Lage bloeddruk

– Huiduitslag

Hoe ontstaat Toxisch Shock Syndroom?

Wanneer het vaginale vocht zich ophoopt in de tampon, en hier een broedplaats vormen voor bacteriën. Staphylokokken aureus  (een soort bacterie dat giftige stoffen afscheidt) vermenigvuldigd zich hierdoor gemakkelijk.

Hoe voorkom ik TSS?

De kans op het syndroom wordt aanzienlijk verminderd door geen, of minder vaak tampons te gebruiken. Zeker als er sprake is van weinig bloedverlies tijdens de menstruatie. Het wordt sterk aangeraden om tampons af te wisselen met maandverband. Houd jij het toch liever bij tampons? Verwissel deze dan regelmatig (direct na 8 uur dragen) en kies niet voor de super absorberende variant, dit vergroot namelijk de kans op TSS. In de jaren ’70 werd er veel gebruik gemaakt van super absorberende tampons van het merk Rely, gemaakt van synthetische vezels. In deze periode steeg het voorkomen van TSS gigantisch. Nadat dit soort tampons uit de handel zijn genomen, is het aantal gevallen flink gedaald.

toxisch shock syndroom

Hoe wordt TSS behandeld?

Als er TSS geconstateerd is, is een spoedeisende behandeling de eerste stap! Bij ernstige TSS kunnen antibiotica voorgeschreven worden. Gezien het feit dat Staphylokokken aureus resistent kan zijn tegen penicilline en ampicilline, worden andere antibiotica gegeven.

Indien de bloeddruk ernstig gedaald is, wordt de patiënt opgenomen in het ziekenhuis. Hier worden extra geneesmiddelen toegediend om de bloeddruk te normaliseren. Ook wordt er extra vocht gegeven om uitdroging tegen te gaan. Na de behandeling herstellen de meeste patiënten binnen twee weken. Echter is het ook mogelijk dat syndroom weer terugkeert.

Wat gebeurt er als TSS niet behandeld wordt?

Indien Toxisch Shock Syndroom niet behandeld wordt, heeft dit een erg slechte impact op je gezondheid. Zo kan het zijn dat de bloeddruk sterk daalt, hierdoor kan een shock ontstaan. Hier is de naam van het syndroom dan ook aan ontleend. Het gevolg van de shock is dat de nieren onvoldoende kunnen functioneren. In ongeveer 3% van de gevallen wordt het toxisch shock syndroom de slachtoffers fataal.

Meer over gezondheid:

– Blaasontsteking: do’s en don’ts

– Wat je moet weten over vaginisme

– Weekmakers: de gevaarlijke stof is sextoys

 

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy