De grootste fabels over menstruatie

door Nikki

Vrijdag 28 mei is het Wereld Menstruatie Dag. Een goed moment om stil te staan bij dit maandelijkse feest. Iedereen heeft eigen waarheden rondom menstrueren. Wat is nou een feit en wat niet? We ontkrachten voor jou deze 9 fabels.

1. Sporten is niet goed tijdens je menstruatie

Vroeger werd er gedacht dat vrouwen rond de tijd van hun menstruatie moesten rusten. Sporten zou ervoor zorgen dat je menstruatie klachten en bloedingen verergeren. Uiteindelijk is aangetoond dat bewegen tijdens je ongesteldheid juist wel een goed idee is.

Wanneer je menstruatieklachten ervaart is lichaamsbeweging juist heel positief voor je lichaam. Belangrijk is wel om niet té lang en intensief te sporten. Een half uur tot een uur zou genoeg moeten zijn om je energie kwijt te raken, je klachten te verlichten en het stofje endorfine aan te maken. Deze stof werkt goed voor je mentale gezondheid.

2. Zwemmen kan niet wanneer je ongesteld bent

Bewegen kan dus, zo lang je dit maar rustig aanpakt. Denk aan wandelen, pilates, yoga of zwemmen. Wait what?! Zwemmen? Ja, ook zwemmen is mogelijk. Gewoon een tampon inbrengen wanneer je gaat zwemmen en meteen na de zwemsessie de tampon vervangen voor een nieuwe, om infecties te voorkomen.

3. Je bent verplicht elke maand te menstrueren

Iedere maand maakt je baarmoeder zich klaar voor een (eventuele) zwangerschap. De baarmoederwand wordt tijdens de menstruatiecyclus dan – als een soort behang – bekleed en wordt steeds dikker en dikker tot je gaat menstrueren. Tijdens je ongesteldheid komt ‘de bekleding’ (het bloed) eruit.

Wanneer je gebruik maakt van hormonen kan dit iets anders verlopen. Hormonen zorgen er namelijk voor dat de dikte van je baarmoederslijmvlies minder wordt. Door het effect van de hormonen krijg je dus niet altijd een maandelijks bloedbad. En komt het voor dat je niet élke maand menstrueert.

4. De pil doorslikken is niet goed voor je

Een hoop mensen beweren dat de pil doorslikken voor iedereen schadelijk is. Ook dit klopt niet. Tegenwoordig raden dokters vrouwen met menstruatieproblemen – zoals Endometriose of premenstrueel syndroom (PMS) – zelfs aan om de pil door te slikken. Door de pil zouden sommige klachten verdwijnen wat als een voordeel wordt gezien.

Vroeger was het juist de bedoeling dat vrouwen de anticonceptie continu slikten. Pas rond de jaren 70′ zeiden gynaecologen dat het ‘natuurlijker’ is om een stopweek in te lassen. Feit blijft wel dat je meerdere hormonen binnenkrijgt, als je de pil blijft doorslikken. Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen voor een lagere dosis hormonen in een pil. Uit onderzoek blijkt ook dat deze dosis geen effect heeft op je gezondheid. De pil hoeft dus geen verkeerd effect te hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Maar de invloed die een pil op iemand heeft is altijd anders.

menstruatie

5. Je kunt niet zwanger raken als je ongesteld bent

Het is niet gebruikelijk, maar het is mogelijk om zwanger te raken wanneer je ongesteld bent. Een menstruatie kan heel wispelturig en onvoorspelbaar zijn. Je eisprong zou tijdens je menstruatie kunnen komen, dus een zwangerschap is dan niet uitgesloten.

Spotting
Het kan ook gebeuren dat je een beetje bloed verliest en je daardoor denkt ongesteld te zijn. Maar wanneer je eenmalig of steeds maar een klein beetje bloed verliest zou het ook ‘spotting’ kunnen zijn. Het is goed om te weten dat sperma tot ongeveer vijf dagen in de vagina kan overleven. Heb je een beetje bloed, een eisprong en sex, dan zou je alsnog bevrucht kunnen worden. De kans is klein, maar wees toch voorzichtig.

6. Je kunt niet zwanger raken als je in de overgang zit

Veel vrouwen denken dat wanneer je in de overgang zit, je niet meer vruchtbaar bent. False! Je bent pas onvruchtbaar na je laatste menstruatie. Ben je al in de (vervroegde) overgang en al meer dan één jaar niet meer ongesteld geweest? Dan kun je met zekerheid zeggen dat je jouw laatste menstruatie hebt gehad. Die laatste menstruatie noem je de menopauze. Ben je in de overgang en menstrueer je nog wel, dan ben je niet 100% beschermt tegen een zwangerschap.

7. Vrouwen die veel met elkaar omgaan worden tegelijkertijd ongesteld

Hoe kan het toch dat je collega altijd op dezelfde dag ongesteld wordt? En dat je met je moeder praat en zij ineens vertelt dat ze ongesteld moet worden, just like you. Wanneer vrouwen intensief contact met elkaar hebben wordt er weleens gedacht dat de menstruatiecyclus synchroon gaat lopen. Ook deze fabel moeten we ontkrachten. Theoretisch gezien is het ‘synchroon lopen’ onmogelijk, omdat de cyclus van verschillende vrouwen varieert in lengtes. Je kunt dus nooit helemaal précies synchroon lopen. Het is puur toeval!

8. Maandverband is viezer dan een tampon

De één gebruikt liever een tampon en de ander liever maandverband. Je hebt vast wel eens gehoord dat maandverband minder hygiënisch zou zijn dan een tampon. Toch klopt dit niet. Beide vangen het bloed op hygiënische wijze op. Wel geldt voor zowel een tampon als maandverband; zorg dat je het op tijd vervangt.

9. Je hebt meer zin in sex tijdens het menstrueren

Tussen ‘meer zin hebben in sex’ en ‘menstrueren’ zit geen duidelijk verband. Toch zijn er genoeg vrouwen die het wel zo ervaren. Als we het biologisch gaan bekijken, is meer zin in sex hebben tijdens het menstrueren logisch. Het libido van een vrouw is over het algemeen het hoogst rondom de eisprong. Het libido stijgt, omdat de tijd rondom de eisprong de vruchtbaarste periode is van een vrouw. Je bent dus veel gevoeliger en daarnaast gaat sex een stuk (ge)makkelijker met bloody glijmiddel #lekkerglijden.

Wist jij dat dit allemaal fabels zijn? Laat ons weten in de reacties hoeveel fabels jij nog niet kende!

Meer over vagina’s:

Vaginale afscheiding: 5 vragen die je niet durft te stellen

Fascineren feiten over je vagina die je nog niet kende

Single in the City: hoelang houd je een matige scharrel aan bij gebrek aan beter?

Beeld: Rawpixel, Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy