Eerste keer seks na een bevalling: dit wil je weten

door Maaike

Je kleine spruit is inmiddels al een paar weken oud en misschien zijn jij en je partner wel weer toe aan intimiteit. De tweede ‘eerste keer’ kan best een drempel zijn. Want wat er met je flamoes is gebeurd, is niet voor de poes. Houd rekening met de volgende dingen wanneer jij en je partner weer seks willen na je bevalling.

Wanneer mag het weer?

Wanneer je weer zin hebt is natuurlijk voor iedereen anders, maar verloskundigen en artsen raden aan om tot minimaal zes weken na de bevalling te wachten. Vooral wanneer je nog vloeit is het hebben van seks een no go. Dit verhoogt namelijk de kans op een infectie. Meestal stop je ongeveer drie weken na je bevalling met bloeden en vloeien.

Je vagina heeft nogal wat te verduren gehad: veel vrouwen scheuren uit of worden ingeknipt tijdens de bevalling. Deze wonden moeten eerst goed herstellen. En de eventuele hechtingen moeten worden verwijderd of opgelost voordat jullie weer de liefde gaan bedrijven.

Lichamelijk én mentaal

Dat je er na een paar weken lichamelijk klaar voor bent, betekent niet dat je dit ook mentaal bent. Wacht tot je er lichamelijk én psychisch weer helemaal aan toe bent. Dit zal de seks alleen maar fijner maken. Bespreek met je partner wat jullie verwachtingen zijn en geef aan wat je wel of juist niet wilt. Maar zeg ook wat je misschien ‘eng’ vindt.

De gebroken nachten en alle nieuwe ervaringen en emoties kunnen ervoor zorgen dat je, naast heel erg moe, ook geen energie hebt om te vrijen. Je kunt de seks na een paar weken of maanden langzaam weer oppakken door bijvoorbeeld samen te douchen, of elkaar te masseren als eerste stap naar meer intimiteit.

Lees hier hoe je een erotische massage geeft

bevalling

Wat kan je verwachten?

Verwacht geen mindblowing seks ondanks dat jullie er misschien heel veel zin in hebben. Je vagina heeft nogal wat te voortduren gehad. Je kunt de eerste keer na je bevalling vergelijken met het verliezen van je maagdelijkheid.

Ook kan het zo zijn dat je minder snel opgewonden bent dan eerst. Het is na een bevalling volkomen normaal dat je lichaam weer ‘op gang’ moet komen, dit ligt zeker niet aan jou.

Je kan daarnaast last hebben van een droge vagina. Dit kan komen door alle hormonen die door je lijf gieren. Maar lang leven glijmiddel! Geen glijmiddel? Dan kun je ook speeksel gebruiken. Als het vrijen pijn blijft doen, ga dan niet door en probeer het een andere keer nog eens. En zorg dat je er altijd samen over blijft praten.

Het doet pijn

Veel vrouwen hebben een paar uur buikpijn bij de eerste paar keren seks na de bevalling. Dit is te vergelijken met spierpijn in je buikspieren. Je spieren moeten steeds meer gewend raken aan het niet-meer-zwanger-zijn, dus op den duur zal de buikpijn verdwijnen. Een warme kruik of thee kunnen hier, vanwege hun warmte, mee helpen.

Hoe is je orgasme na de bevalling?

Een orgasme kan na de bevalling anders aanvoelen dan ervoor. Het kan zelfs pijn doen of het gevoel van een wee hebben. De reden hiervoor is dat je baarmoeder tijdens het klaarkomen samentrekt en na de bevalling nog erg gevoelig is. Het voelt misschien gek of pijnlijk, maar het geen kwaad en gaat het vanzelf weer over.

Lekkende borsten

Geef je borstvoeding? Dan zal er tijdens de seks waarschijnlijk melk uit je borsten lekken of zelfs spuiten. Dit komt omdat tijdens het vrijen het ‘borstvoedingshormoon’ oxytocine vrijkomt. Dat toeschieten van melk is superhandig geregeld door moedernatuur, maar dan wel tijdens het geven van borstvoeding en niet tijdens de seks. Je kunt dit voorkomen door voor het vrijen eerst te kolven of je baby te voeden.

Je bent gewoon vruchtbaar!

Het laatste wat veel vrouwen willen nadat ze net zijn bevallen, is opnieuw zwanger raken. Je bent echter zelfs éxtra vruchtbaar na je bevalling. Dus als je nog even wilt wachten met de volgende, is het verstandig een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Meer over zwangerschap:

Seks na een zwangerschap: 4 vrouwen delen hun ervaring

Kun je zwanger raken als je ongesteld bent?

De 3 beste standjes tijdens je zwangerschap

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy