Kun je zwanger raken als je ongesteld bent?

door Chiara

De ene zegt van wel, de ander zegt van niet. Je kunt er eindeloos over discussiëren met elkaar, maar er toch echt maar één correct antwoord op deze branderige vraag. Ja. Je kunt zwanger raken tijdens je menstruatie. Wij vertellen je haarfijn hoe het zit.

De eisprong en ovulatie

Over het algemeen is de kans om bevrucht te raken het grootst tijdens je eisprong. Hoe zat dat ook alweer? De meeste vrouwen ovuleren ongeveer twee weken na hun laatste menstruatie. Je weet wel, wanneer die witte vloed je slipje weer besmeurt. Als je tijdens je ovulatie je seks hebt, maar geen kinderwens (en je maakt geen gebruik van een anticonceptiemiddel), wees dan extra voorzichtig!

Weet je niet precies wanneer je je eisprong hebt? Dan hebben wij de gouden tip! Er bestaan speciale apps waarbij je je menstruatiecyclus op een simpele wijze bij kunt houden. Downloaden dus!

Ongesteld en toch zwanger

Dat te hebben gezegd, zoomen we in op de centrale vraag. Wanneer je van bil gaat in een van de laatste dagen van je menstruatie bestaat er een kans dat er een bevruchting optreedt. Spermacellen kunnen namelijk 4 tot 7 dagen na het moment suprême in je baarmoeder blijven rondhangen. Dus wanneer je een korte cyclus hebt, zou het in theorie mogelijk kunnen zijn dat je zwanger raakt tijdens je ongesteldheid. De bevruchting zelf vindt dan plaats wanneer je niet meer bloedt. Dit type ongelukje zit dus in een piepklein hoekje!

Maar… ieder lichaam is anders! Dus de menstruatiecyclus verschilt uiteraard per vrouw. Om stress te voorkomen is het natuurlijk slim om na te denken over een (ander) anticonceptiemiddel!

SHOP ook onze Anticonceptiebijbel, als je meer wilt weten over anticonceptie

Meer over ongesteld en zwanger zijn:

Sex tijdens je menstruatie? Hell yes!

11 x de gênantste momenten als je ongesteld bent

Sneller zwanger met dit standje

Bron: Libresse / Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy