Onveilige sex gehad? 4 dingen die je gelijk moet doen

door Lotte

Het condoom gescheurd, afgezakt, vergeten of misschien ben je zelfs slachtoffer gevonden van ‘sextrend’ stealthing? Kortom: heb je onveilige sex gehad? Niet zo slim. Maar ach, het kan af en toe gebeuren. In ontkenningsmodus gaan en hopen voor het beste heeft in ieder geval geen nut. Je moet snel actie ondernemen zodra je achterkomt dat je onveilig hebt gesext. 

Hopelijk is dit geen nieuws voor je: van onveilige sex kun je een SOA oplopen. Big deal? JA! Een SOA als genitale wratten kun je wel met een antibioticakuurtje oplossen, maar bestaat altijd een kans dat jouw bedpartner het hiv-virus heeft. Bovendien kun je een SOA gelijk doorgeven – ook al heb je (nog) geen symptomen – aan andere mensen met wie je het bed deelt. Dat gesprek móet je, maar wíl je niet echt voeren.

Wat je NIET moet doen:

Maar eerste vier fouten die je niet moet maken als je onbeschermde sex hebt gehad.

  • Wassen: Een SOA kun je niet wegwassen met zeep. Dus gelijk douchen na de onveilige sex helpt niet.
  • Je vagina uitspoelen: Na ejaculatie van de man gaat het sperma al gauw in de baarmoeder, dus je vagina uitspoelen helpt niet tegen ongewenste zwangerschappen.  Trouwens ook niet tegen SOA’s.
  • Zelf dokteren: Nooit een slim plan. Uit schaamte niet naar de huisarts en zelf een antibioticakuur via een vriendin regelen: niet doen!
  • Afwachten: Je weet niet zeker of je een SOA hebt, maar van afwachten gaat niks over. Een SOA als chlamydia kent geen symptomen, maar kan er voor zorgen dat je onvruchtbaar wordt.
  • Vertrouwen op een SOA-thuistest: Uit onderzoek is gebleken dat SOA-thuistesten die je online en bij de drogisterij kan kopen niet altijd even betrouwbaar zijn. Ze kunnen foute of onvolledige resultaten geven. Een thuistest is de gemakkelijkste en minst gênante manier, maar ga altijd voor 100% zekerheid.

 

onveilige sex 0

Wat je WEL moet doen

  • Let op symptomen: Afhankelijk van de SOA waarmee je misschien wel besmet bent, duur het dagen of weken voordat je symptomen merkt. Let op jeuk, veel afscheiding, bloed uit je vagina en een branderig gevoel. Dit kan wijzen op een SOA. Sommige SOA’s, zoals chlamydia, hebben helemaal geen symptomen maar wel gevolgen, zoals het eerder genoemde onvruchtbaarheid.
  • Bel je huisarts: Zet je schaamte opzij en bel voor advies met de huisarts. Ze ontvangen dagelijks mensen met SOA’s, dus ze zijn echt wel wat gewend. Of ga naar de SOA poli van de GGD. Een SOA-test bij de GGD is in veel gevallen gratis voor homoseksuele mannen, studenten onder de 25 jaar en sekswerkers.
  • Morning after pil: Geen condoom gebruikt én ook geen andere vorm van anticonceptie (bijvoorbeeld de pil of een spiraaltje)? Dan moet je je naast laten testen op een SOA, ook laten testen op een zwangerschap. Haal voor de zekerheid een morningafterpil. Dat kan tot 120 uur nadat de onveilige sex heeft plaatsgevonden. Deze pil zit vol met hormonen die bevruchting tegengaan en verlaagt de kans op zwangerschap met 98 procent. Je koopt een morningafterpil bij de apotheek en bij de meeste drogisterijen.
  • Sex pauze: Stop met sex tot je zeker weet of je een SOA hebt. Voornamelijk als je meerdere sexpartners hebt, is dit van belang. Je wil een SOA namelijk niet verder verspreiden bij anderen. Want – nogmaals -, je kunt wel drager zijn zonder symptomen te tonen. Een test moet je nu eenmaal doen.

Belangrijk

Ook al heb je het wel met een condoom gedaan, kun je alsnog een SOA oplopen. De kans is klein, maar hij bestaat wel. Herpes kan bijvoorbeeld ook via schaambeen contact overgedragen worden. En het hiv-virus kan zich namelijk ook verspreiden via bloedcontact. Een slimme meid is altijd goed geïnformeerd! Houd dus continu eventuele symptomen in de gaten. Vooral als je seksueel actief bent met veel verschillende partners. Heb je jeuk, bultjes of een branding gevoel bij de vagina? Check yourself!

onveilige sex

Meer informatie over SOA’s en gezondheid:

Grotere kans op een soa door het scheren van schaamhaar

Morning-after pil: het gemak en gevaar

Fabels over HIV: Wereld Aids Dag

 

Bron: Cosmo, Sense, GGD / Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy