Grotere kans op een soa door het scheren van schaamhaar

door Julia

Scheer jij regelmatig je schaamhaar? Dan is de kans op een seksuele overdraagbare aandoening een stuk groter dan wanneer je dit niet doet, zo blijkt uit onderzoek.

 

En het is niet een klein beetje verschil, nee nee. Volgens een Amerikaans onderzoek lag de kans op een soa maar liefst 80 procent hoger bij de deelnemers die hun haar down there wel afgeschoren, dan degenen die dit niet of nooit deden.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Californië, werden 7580 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar onderworpen aan een vragenlijst over hun hygiene. Dat was heel uitlopend; het ging van scheergewoontes tot hun sexleven, en of zij in het verleden weleens last hebben gehad van een soa.

 

Liever een full bush dus

Wie dagelijks zijn schaamhaar scheert, of dat nu helemaal kaal is of dat je een streepje laat staan dat maakt geen verschil, heeft 3,5 tot vier keer een verhoogd risico op infecties als herpes of syfilis. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je huid door het scheren geïrriteerd kan raken: je huid kan open gaan, je kunt wondjes krijgen, en hierdoor kunnen virussen of bacteriën makkelijker het lichaam binnendringen. Hoe meer haar je hebt of laat staan, hoe meer je je huid dus beschermt tegen dit soort indringers.

 

Scheerders hebben meer bedpartners

De mensen die aan het onderzoek meededen en aan hadden gegeven dat zij regelmatig hun schaamhaar schoren, waren sexueel gezien actiever en hadden meer bedpartners dan de niet-scheerders. “Er is weliswaar gecorrigeerd voor het aantal partners, maar condoomgebruik is daar niet in meegenomen”, zo laat Henry de Vries, hoogleraar huidinfecties aan de Universiteit van Amsterdam, weten aan de Volkskrant.

 

De onderzoeksresultaten worden dinsdag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Sexually Transmitted Infections.

 

Bron: ANP
Beeld: Pinterest

Meer over schaamhaar lees je hier.

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy