3 must do gezondheidschecks

door Amelia

Een sluipende aandoening, die voorkom je liever. Maar hoe weet je nou waar je op moet letten, en waaraan je bepaalde kwalen kunt herkennen? Dit zijn vragen waar wij je een handje mee gaan helpen, figuurlijk gezien dan. Met behulp van deze tijdige gezondheidschecks, kom jij niet voor nare verrassingen te staan.

Uitstrijkje

Wist jij al dat baarmoederhalskanker het meeste voorkomt bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar? Het is daarom verstandig om elke 5 jaar een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Het is in de meeste gevallen gratis, maar niet altijd. Lees hier meer over uitstrijkjes.

SOA-test

Het kan óók jou overkomen dat je rondloopt met een SOA zonder dat je het weet. Zeker als je regelmatig met verschillende liefjes het bed in duikt, is een SOA-test elke zes maanden geen overbodige luxe. Zo kunnen vrouwen en mannen jarenlang (!) rondlopen met chlamydia, omdat deze SOA geen merkbare symptomen geeft. De aandoening kan in het ergste geval leiden tot onvruchtbaarheid. De test kan je laten doen bij de huisarts en de kosten vallen onder je eigen risico. Maar waar moet je je nou op laten testen? Als je altijd met een condoom sext, laat je dan testen op chlamydia, gonorroe en syfilis testen. Inderdaad, ook met condoom kun je alsnog een SOA oplopen. Bijvoorbeeld via de schaamstreek. Als dit niet het geval is, en je geen condoom gebruikt, dan is het raadzaam om ook een hiv test te laten doen.

Zelfonderzoek borstkanker

In oktober wordt extra aandacht geschonken aan borstkanker. Schokkend: 1 op de 8 vrouwen zal ooit borstkanker krijgen. Daarom is het essentieel dat je maandelijks een zelfonderzoek doet, waaraan je zo’n 5 a 10 minuten besteed. Borstkanker kan je aan verschillende symptomen herkennen zoals:

– een knobbeltje in de borst

– een deukje/kuiltje in de huid van de borst

– een dikkere huid dan normaal op een bepaalde plek

– bloed dat uit de tepel komt

Het is verstandig om de vorm van je borsten te leren kennen, zodat je veranderingen snel herkent. Bij zelfonderzoek wordt het aangeraden om dit één week na de menstruatie te doen. Waarom? Omdat je borsten in deze periode minder opgezwollen zijn, en zo kun je de mogelijke afwijkingen beter voelen. Zo doe je dat:

1. Zoek een comfortabele plek op waar je zelfonderzoek kunt verrichten

2. Verdeel je borst in 12 gelijke delen

3. Plaats je linkerhand ongeveer 5 cm onder het rechter sleutelbeen en plaats je rechterhand in je nek

4. Maak met drie vingertoppen van je linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel

5. Onderzoek op dezelfde wijze ook je oksel en het gebied tussen de oksel en je borst

6. Trek vervolgens zachtjes je tepel om te zien of de tepel soepel meebeweegt

7. Doorloop nu dezelfde stappen bij je andere borst

Beeld: Pexels

Meer over gezondheidschecks:

– Pas op: thuistest SOA vaak onbetrouwbaar

– Finally: anticonceptiepil voor mannen

– Zo houd je je vagina fris

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+? Bedankt! 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy