Hoe vertel je je nieuwe liefde dat je een soa hebt?

door Rosanne

Last van jeuk, branderig gevoel bij plassen of van wondjes? Ja, hoor! Waarschijnlijk heb je een soa’tje te pakken. Ben je positief getest op een soa en heb je net een nieuwe relatie? Dan is dit wel belangrijk om te delen. Je nieuwe liefde vertellen dat je een soa hebt is niet makkelijk, maar het is wel van belang om te doen. Je wilt hem of haar natuurlijk niet besmetten. Maar hoe doe je dit?

Soa what?

Er zijn heel veel verschillende soorten soa’s (seksueel overdraagbare aandoening). De meest voorkomende soa’s zijn chlamydia, gonorroe en herpes. Een soa is heel erg vervelend en je kunt er soms erg veel last van hebben. Het is wel belangrijk om een soa-test te doen. Als je niet snel medicijnen krijgt, kun je bij sommige soa’s blijvend last houden. Per soa is het verschillend welke antibiotica of medicijnen je krijgt.

soa

Aanpak

 • Lees je als eerste goed in. Welke soa heb je, welke klachten horen daarbij en hoe kom je ervan af? Zo kun je de vragen die je partner eventueel heeft goed beantwoorden.
 • Vind je het moeilijk om het gesprek aan te gaan? Oefen het eerst met een goede vriend of vriendin of alleen voor de spiegel. Het kan helpen om het al eens gezegd te hebben. Opschrijven wat je wil zeggen kan ook werken. Zo heb je duidelijk wat je wilt vertellen en begin je het gesprek goed voorbereid.
 • Kies een goed en rustig moment uit. Moet je partner over 5 minuten weg? Dan is het misschien niet het goede moment om erover te beginnen. Zorg dat je de tijd hebt, zodat jullie samen alles kunnen bespreken.
 • Wees zelfverzekerd. Je deelt gewoon iets persoonlijks en er is niks goed of fout. Tenzij je hebt gecheat, natuurlijk.
 • Blijf rustig. Een soa is vervelend, maar vaak niet het einde van de wereld. Als je gewoon kalm uitlegt hoe of wat, dan zal je partner ook rustiger reageren. Ben je in paniek en vertel je overstuur dat je een soa hebt? Dan zal je partner ook sneller vanuit paniek reageren en misschien de indruk krijgen dat het erger is dan het eigenlijk is. Lichaamstaal is hierin ook erg belangrijk.
 • Bereid je partner erop voor. Ben jij thuis en is je partner op werk? App hem of haar alvast dat je iets wilt bespreken als hij of zij thuis komt. Zo is de drempel wat lager om erover te beginnen omdat je partner al weet dat je iets wilt bespreken.
 • Bespreek hoe nu verder. Leg uit welke behandeling jij krijgt en of het voor je partner ook nodig is om zich te laten testen.

Stay safe:

Dan nog wat tips hoe je ermee om moet gaan:

 • Gebruik een condoom tijdens seks met een man en een beflapje bij seks met een vrouw.
 • Gebruik voor elke sekssessie een nieuwe condoom.
 • Gebruik geen twee condooms over elkaar.
 • Gebruik voor elke nieuwe partner een nieuw condoom (bijvoorbeeld in een trio+)
 • Ben je exclusief met elkaar? En wil je verder zonder condooms? Doe dan allebei een soa-test. Zo weet je zeker dat jullie allebei safe zijn.

Meer over soa’s:

Bezoekje aan de soa-kliniek: dit kun je verwachten

Alles over SOA testen: Wanneer, waarom, waar, hoe en hoe duur

5 dingen die je kans op een SOA vergroten

Beeld: Pexels, Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy