Wat is vulvodynie en wat doe je eraan?

door Gina

Vulvodynie, ook wel bekend als vaginale pijn, is een ingewikkelde aandoening die zowel voor lichamelijke, psychische en seksuele problemen kan zorgen. Er is vrij weinig over bekend, slechts 15 procent van alle vrouwen krijgt er vroeg of laat last van. Maar hoe herken je het?

Wat is Vulvodynie?

Bij Vulvodynie zit de pijn aan de vulva. A little reminder; de vulva bestaat uit de schaamlippen, de klieren, clitoris en de opening van de plasbuis en vagina. Het uitwendige gedeelte, dus. De pijn of het brandende gevoel dat erbij komt kijken kan ervoor zorgen dat langdurig zitten of seks ondraagbaar wordt. De klachten kunnen maanden en soms jaren aanhouden.

Wat veroorzaakt het?

Tot nu toe is het voor artsen onbekend wat de oorzaak is van deze aandoening. Toch zien zij regelmatig dezelfde factoren terugkomen bij vrouwen met Vulvodynie:

 • Verwonding of irritatie van de zenuwen rondom de vulva
 • Vaginale infecties
 • Allergieën of een gevoelige huid
 • Hormonale veranderingen
 • Spierzwakte of een zwakke bekkenbodem
 • Geschiedenis van seksueel misbruik
 • Veelvuldig gebruik van antibiotica

Volgens artsen is er ook een verband tussen Vulvodynie en andere aandoeningen zoals PDS (Prikkelbare Darmsyndroom), Fibromyalgie (chronische pijn aan de spieren en het bindweefsel) en het Blaassyndroom (aandoening aan de urinebuis).

Hoe herken je het?

Mocht je voor een periode langer dan twee maanden last hebben van pijnklachten in de vulva, dan is er een kans dat je last heb van Vulvodynie. Deze klachten kunnen chronisch of zo nu en dan opspelen. Soms komt het alleen tot uiting wanneer een gevoelig plekje wordt aangeraakt, maar het kan ook zijn dat de hele vulva gevoelig is of een specifiek gebied, zoals de vagina-opening. Vrouwen met Vulvodynie omschrijven het gevoel vaak als branderig, jeukerig, pijnlijk, bonzend en/of ruw.

Wat is de behandeling?

Als je denkt last te hebben van Vulvodynie, dan is het belangrijk om langs te gaan bij de huisarts of gynaecoloog. De arts zal lichamelijk onderzoek doen om de reden van je pijn te achterhalen. Hierbij is inwendig onderzoek vaak niet nodig!

De arts kan verschillende behandelingen uitvoeren, afhankelijk van je pijnklachten. Mogelijke behandelingen zijn:

 • Het stopzetten of veranderen van de anticonceptie
 • Als je last hebt van een vaginale infectie, dan kan deze behandeld worden
 • Bekkenbodemspiertraining bij een fysiotherapeut (hierbij ligt de focus op het leren ontspannen van de bekkenbodemspieren)
 • Bepaalde antidepressiva voorschrijven die pijnstillend werken
 • Het komt niet vaak voor, maar soms kan de arts een pijnlijke plek operatief verwijderen

Wat kun je zelf doen?

Het is vooral belangrijk om je niet te schamen voor vaginale pijn. Het voelt wel eens alsof je de enige bent die hier last van heeft, maar niks is minder waar. Vulvodynie kan naast lichamelijke klachten ook invloed hebben op je mentale gezondheid, en daarom is het enorm belangrijk dat je erover praat met mensen die je vertrouwt!

In de tussentijd kan je de pijnklachten zelf verminderen met een huidolie (te krijgen bij de apotheek) speciaal voor vaginaal gebruik. Daarnaast kan het dragen van loszittende overdag te klachten verminderen. Ook is het verstandig om ‘s nachts géén ondergoed te dragen. Als je last hebt van pijn tijdens de seks, dan kan glijmiddel een uitkomst bieden.

Meer over je lichaam:

Wat je moet weten over blaasontsteking

Tamponziekte (TSS): 5 dingen die je moet weten

Deze 5 SOA’s kende je nog niet

Bron: Mayo Clinic.org, De Gynaecoloog.nl | Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy