Tamponziekte (TSS): 5 dingen die je moet weten

door Felice

De afgelopen tijd is de tamponziekte, Toxic Shock Syndrome regelmatig in het nieuws geweest. In januari dit jaar overleed in België een jonge vrouw door TSS. De tamponziekte ontstaat door het te lang dragen van een tampon. Oók jij kunt dit syndroom krijgen wanneer je een tampon langer dan acht uur laat zitten.

Wat is de tamponziekte?

De tamponziekte is een zeldzame acute ziekte die levensbedreigend kan zijn. Door het te lang dragen van een tampon komen via de slijmvliezen toxinen in je bloed. Dit kan ook gebeuren bij beschadiging van de huid. De symptomen van de ziekte zijn onder andere hoge koorts en een extreme bloeddrukdaling (shock). Hierdoor kan de tamponziekte dodelijk zijn, omdat het lichaam in een shock raakt. TSS kan bij iedereen optreden (zowel mannen als vrouwen). Ongeveer de helft van de patiënten die deze ziekte dragen, zijn jonge vrouwen.

Wat veroorzaakt de tamponziekte?

De tamponziekte wordt veroorzaakt door de stafylococcus aureus bacterie. Deze bacterie is meestal onschuldig en bevindt zich rond de slijmvliezen en op de huid van mensen. Toch kan deze bacterie in sommige gevallen infecties veroorzaken zoals cellulitis (niet te verwarren met cellulite), krentenbaard, puisten, gewrichtsontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking.

Naast het te lang dragen van een tampon kun je ook door brandwonden, geïnfecteerde wondjes of chirurgische wonden, last krijgen van TSS.

Hoe herken je de tamponziekte?

De ziekte is erg lastig te herkennen omdat de symptomen op andere ook op een andere aandoeningen kunnen wijzen. Bovendien komt TSS maar weinig voor. In het begin treden vaak de volgende symptomen op:

  • koorts (39/40 Celsius)
  • roodheid over het hele lichaam en rode ogen
  • hoofdpijn
  • diarree
  • keelpijn
  • spierpijn
  • extreme vermoeidheid
  • duizeligheid met als mogelijk gevolg flauwvallen
  • extreme bloeddrukdaling (shock)

De huid kan gaan schilferen na enkele dagen. TSS beschadigt binnen de eerste week meerdere organen zoals: lever, nieren, longen en hart. De beschadigde organen herstellen vaak volledig na een behandeling.

Wat moet je doen als je denkt TSS te hebben?

Als je deze symptomen hebt en je hebt een tampon langer dan 8 uur ingehouden, bel dan de huisarts. Heb je een tampon in, verwijder deze dan meteen. Wanneer je positief bent getest voor Toxic Shock Syndrom, krijg je een antibioticakuur. De meeste mensen genezen na een tijdige behandeling van TSS. Wanneer je de ziekte niet behandelt, kan dit tot ernstige gevolgen leiden en in sommige gevallen kun je eraan overlijden.

Hoe voorkom je het?

Je moet een tampon na ongeveer 6 uur vervangen, maar als je aan het einde van je menstruatie bent kun je dit nog wel eens vergeten. Probeer je tampon daarom minstens elke 4 uur te vervangen. Vermijd grote tampons op lichte dagen. Verder geldt dat als de tampon vol is, je deze moet verwijderen. Dit kun je testen door licht aan het touwtje van je tampon te trekken. Komt de tampon een beetje van zijn plaats? Dan moet je je tampon vervangen.

Was je handen voordat je een tampon inbrengt, zodat je zo minder mogelijk extra dus ook op je handen. Wanneer je tampons gebruikt tijdens het slapen, breng dan vlak voordat je gaat slapen een nieuwe tampon in. Als je van plan bent om uit te slapen, kun je beter maandverband gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld overdag tampons en 's nachts maandverband.

Meer over je lichaam:

Werken vaginale stoombaden? – vrijvraag #59

Wat je moet weten over blaasontsteking

Ben je een andere versie van jezelf door de anticonceptiepil?

Bron: Gezondheidsplein.nl, Dokterdokter.nl | Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy