Ben je een andere versie van jezelf door de anticonceptiepil?

door Maaike

De laatste jaren is er veel te doen rondom de anticonceptiepil. Ontpillen om je ‘echte ik’ te worden is populairder dan ooit. Ook dr. Sarah E. Hill, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de Texas Christian University, voelde zich nadat ze stopte met de pil na een paar maanden al ‘anders’. Toen ze hoorde dat er een verband is tussen de anticonceptiepil en echtscheidingen én dat vrouwen die aan de pil zitten een lager stressrespons meer hebben, besloot ze te onderzoeken wat de anticonceptiepil doet met het brein van vrouwen. Ze schreef er een boek over, dat nu ook in een Nederlandstalige versie verkrijgbaar is.

Hormonen en de anticonceptiepil

Dat je door de anticonceptiepil te slikken een ongewenste zwangerschap kan voorkomen, is algemeen bekend. Blijkbaar doet ‘de pil’ nog veel meer met je lijf. De werkende stoffen deze anticonceptie zijn hormonen en die hebben een grotere invloed op ons als persoon dan we vaak denken (en te horen krijgen). Sarah E. Hill schrijft in haar boek ‘Je brein aan de pil‘ het volgende:

Anticonceptiepillen zijn hormonen. Overal in het lichaam bevinden zich hormoonreceptoren. Ons brein zit vol hormoonreceptoren. Vrouwelijke geslachtshormonen beïnvloeden seks, aantrekkingskracht, stress, honger, eetpatronen, emotieregulatie, vriendschappen, agressie, stemmingen, leren en nog veel meer. Natuurlijk heeft de pil invloed op relatietevredenheid en het scheidingspercentage. Natuurlijk heeft de pil invloed op stressrespons. De pil bevat hormonen, dus de pil verandert wie je bent. De pil verandert… alles.”

Je cyclus en de pil

In de eerste helft van je cyclus, vóór de eisprong, zijn de concentraties oestrogeen hoog en die van progesteron laag wanneer je niet aan de anticonceptiepil zit. In de tweede helft van je cyclus is dat precies andersom. Wanneer je aan de pil zit veranderen deze dingen. Door de pil zit je voortdurend in de tweede helft van je cyclus en dat deel van de cyclus heeft invloed op hoeveel zin je hebt in sex, hoe erg je je aangetrokken voelt tot je partner en hoe aantrekkelijk je zelf bent voor anderen. Dat zijn allemaal psychologische effecten.

anticonceptiepil

Je brein aan de pil

Wanneer je de anticonceptiepil slikt, heeft dit dus niet alleen effect op je menstruatiecyclus. Je bent een andere versie van jezelf.

Hoewel velen van ons denken dat hormonen dingen zijn die ons ‘overkomen’, is dat niet helemaal correct. Jij bent je hormonen. Hormonen werken mee aan het vormen van je identiteit, de overtuigingen die je over jezelf hebt en gedrag. De pil gaan slikken of ermee stoppen kan dus je ideeën veranderen over wie je bent. Het kan een verandering van je identiteit teweegbrengen – een verandering die schijnbaar algemeen voorkomt, maar die wetenschappers nog niet volledig hebben onderzocht”, schrijft dr. Hill.

What’s wrong with me?!

Zoals al eerder aangegeven, verandert de pil alles. Bij vrouwen die aan de pil zitten ontbreekt de cortisolpiek als reactie op stress die elk anders gezond mens wél heeft. “Wetenschappers hebben dat effect al meermaals beschreven sinds de jaren negentig”. En dit is shocking: “We zullen zien dat cortisol van betekenis is om ons lichaam te vertellen dat er iets belangrijks aan de hand is – en niet alleen nare dingen. Cortisol laat je ook weten dat er iets spannends op opwindends gaande is.

Sarah E. Hill laat ook in haar boek weten dat ze verschillende vrouwen kent die door de pil beïnvloed werden met wie ze een relatie of vriendschap wilde aangaan.

Té nonchalant met de anticonceptiepil

Dr. Hill vindt dat we te nonchalant met de anticonceptiepil omgaan. Met haar boek wil ze duidelijk maken dat de pil voor veel vrouwen een hartstikke logische keuze is, en vaak ook de beste, maar dat we ook moeten begrijpen wat we aan het doen zijn en wat we er voor opgeven. Veel vrouwen zijn voor een lange(re) tijd aan de pil, terwijl dat niet per se nodig is.

Long story short: door de anticonceptiepil ben je dus inderdaad een andere versie van jezelf. Maar ieder voordeel heeft ook zo z’n nadelen en andersom. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat het beste bij jou past. Zit je aan de pil en struggle je met stress, sex, je relatie of eigenlijk alles? Dan zou je kunnen proberen om een tijdje te stoppen met de pil, en wie weet merk je na een een paar weken/maanden verschil!

Het boek ‘Je brein aan je pil’ van Sarah E. Hill koop je onder andere via Bol.com.


Meer over anticonceptie:

Dit is de invloed van drugs en medicijnen op de anticonceptiepil

7 oorzaken waardoor je anticonceptiepil onbetrouwbaar wordt

Dag pil en spiraaltje, hallo natuurlijke anticonceptie!

Bron: Sarah E. Hill, Je brein aan de pil, Volkskrant | Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy