By 

Liefde op het eerste gezicht, bestaat dat echt?


Je hebt de vraag vast weleens voorbij horen komen; ‘Geloof jij in liefde op het eerste gezicht?’ Meestal zijn het de romantici die er volmondig ja op antwoorden, en de sceptici die meteen nee zeggen. Maar eigenlijk is de vraag: bestaat liefde op het eerste gezicht?

Daar is onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Groningen. Het experiment genaamd: ‘What kind of love is love at first sight?’ werd geleid door Florian Zsok, Matthias Haucke, Cornelia Y. de Wit en Dick P. H. Barelds van de studie Psychologie.

Fantasie of werkelijkheid?

De onderzoekers legden 396 Nederlandse en Duitse studenten, voornamelijk hetero, een online enquête voor waarin zij vragen moesten beantwoorden over hun relatiestatus. Ook kregen zij beelden te zien van onbekende personen, en werd hen gevraagd om deze personen een cijfer te geven op basis van aantrekkelijkheid. Dus in hoeverre ze de persoon aantrekkelijk vonden en of ze daarbij gevoelens ervoeren van liefde, intimiteit, passie, verbinding en sexuele verlangens. Ook stelden de onderzoekers de respondenten de vraag, of ze liefde op het eerste gezicht hadden ervaren bij het zien van de personen. Daarnaast moesten de respondenten in het onderzoek aangegeven wat hun ervaringen waren met speeddaten, en in hoeverre zij gevoelens hadden voor hun aanstaande partner. Voor iemand met wie ze op dat moment aan het daten waren. Uit de resultaten halen de onderzoekers de volgende conclusie:

‘Volgens onze bevindingen komt liefde op het eerste gezicht, op het werkelijk eerste gezicht, niet overeenkomt met gepassioneerde liefde, dan wel met liefde in het algemeen’.

Kort gezegd: Liefde op het eerste gezicht bestaat niet, als mensen zeggen dat ze dit hebben ervaren verwarren ze dit met lust. Zo stellen de onderzoekers van de Universiteit Groningen, dat ‘liefde op het eerste gezicht eigenlijk meer een sterk sexueel verlangen is naar een persoon’. Ofwel de aantrekkingskracht is zo groot dat men denkt dat het liefde is.

Passie

Bij de respondenten die aangaven meteen verliefd te zijn geworden op hun huidige partner, meten de onderzoekers ook hogere levels van passie. Dit in tegenstelling tot de mensen die lieten weten dat de liefde ‘moest groeien’ in hun huidige relatie. Dat bevestigt wel dat er een kern van waarheid zit in het hele lust op het eerste gezicht.

En een logische verklaring voor ‘het niet bestaan van liefde op het eerste gezicht’ kan zijn dat liefde pas ontstaat als je iemand leert kennen. En hoe goed ken je iemand nou als je die persoon voor het eerst ziet?

Wat is jouw ervaring met liefde op het eerste gezicht?

Bron: What kind of love is love at first sight?
Beeld: Pinterest

Meer over liefde:

Vinden mannen je knapper als je rood draagt?

Mannen vertellen: het meest romantische wat een vrouw kan doen

Wat te doen als je verliefd bent op twee personen

Julia
About me

Julia is een nieuwsgierige journaliste die alles uitzoekt wat wij vrouwen willen weten op het gebied van sex en body. Ze deelt graag de laatste sexnieuwtjes, de beste verleidingstacktieken en haar persoonlijke ervaringen met je.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LHBTQIA+: wat betekent het?
August 02, 2018
vooroordelen-tattoos-2
Vooroordelen ten aanzien van tattoos
July 19, 2018
Mannen vs vrouwen: Eisen in de liefde
July 14, 2018
10 originele date ideeën die niet saai zijn
July 12, 2018
goedmaaksex
Waarom goedmaaksex de lekkerste soort sex is
June 09, 2018
lange-relatie-hoe-vaak-sex (1)
10 mannen en vrouwen in een lange relatie over hoe vaak ze het doen
June 07, 2018
relatie overspel
Kan een relatie overspel overleven? Ons panel reageert
May 07, 2018
relatie verbreken
Dit is waarom mei de break-up-maand is
May 03, 2018
not into you
10 tekenen dat hij niet ‘into you’ is
April 21, 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *