Single, een kinderwens en een tikkende klok

door Julia

De rammelende eierstokken, de tikkende klok. Het is iets waar iedere vrouw last van lijkt te krijgen, of dat nu op je 25e gebeurt of op je 34ste gebeurt. Voor jezelf al vervelend genoeg als je een kinderwens hebt, er klaar voor bent, maar nog niet iemand hebt gevonden waar je huisje, boompje, beestje mee wilt. Laat staan als anderen zich daarmee gaan bemoeien.

 

 

Biologische klok

Ergens kan ik het me voorstellen hoe naar dit kan zijn, ook al vergeet ik het af en toe, ik heb wel de leeftijd waarop de meeste mensen met kinderen beginnen; 30. Maar mentaal gezien zit ik daar nog lang niet, en dus is de kinderwens nog niet zo sterk aanwezig. Maar voor veel vrouwen geldt dit wel, voor de een begint dat voor ze de dertig aantikken, de ander krijgt de kriebels als ze richting de 35 gaat. En dat is allemaal prima als je de juiste partner al hebt gevonden waarmee je een gezinnetje wilt stichten, en hij ook met jou. Maar wat als dit niet het geval is? Wat als je single bent, een kinderwens hebt en de klok steeds harder begint te tikken?

 

De kinderwensvraag

Niet dat het op een andere manier niet mogelijk is, want een bezoekje aan de spermabank is tegenwoordig zo gebeurd, maar als je op de traditionele manier een baby wil wordt het een waiting game. Iets wat je zelf niet in de hand hebt, al denken sommige mensen daar blijkbaar heel anders over. Zo ondervond Anouk Oosterhout, een 35-jarige single vrouw die niet meer ontkomt aan de kinderwensvraag. Afgelopen weekend publiceerde weekblad VROUW haar verhaal op hun website. Hierin beschrijft ze hoe direct, of gewoonweg bot, mensen kunnen zijn als het aankomt op haar relatiestatus: ‘Je bent 35? Single ja? Wil je nog kinderen? Oh. Dan moet je wel een beetje opschieten, toch?’ Anouk vertelt dat ze de belangstelling waardeert, maar er achter die vragen vaak een angst, een verwachting, of een oordeel schuilgaat. Dat heeft ook te maken met het feit dat het gevoelig ligt, want zelf voelt ze de druk ook. Maar mensen realiseren zich niet wat zo’n vraag voor effect heeft. Zo zegt Anouk:

Mijn primaire reactie op dit vragensalvo op een minder goede dag is eigenlijk ‘I’M AWARE, JE HOEFT MIJ NIET TE VERTELLEN HOE DE BIOLOGIE IN ELKAAR STEEKT, DENK JE NIET DAT IK DAAR SOMS ZELF EEN BEETJE BANGIG VAN WORD? DAT IK DIE DRUK SOMS NIET VOEL?’

Maar, ze snapt ook wel dat de mensen het goed bedoelen en daarom nuanceert ze dan ook haar antwoord. ‘Ja, ik heb een kinderwens en ja, ik word ouder, dat besef ik’. Al is het wel moeilijk om daar eerlijk over te zijn, alleen al naar jezelf toe, laat staan naar anderen. Want zo komt de angst dat je kinderwens misschien niet in vervulling gaat, wel naar voren. En dat kan best confronterend zijn.

Herken jij je in het verhaal van Anouk? Of ken je iemand die met dezelfde gevoelens worstelt? LotteLust is heel benieuwd naar jouw ervaring over single zijn en een kinderwens hebben. Laat het ons weten via: redactie@lottelust.nl

Lees de hele column van Anouk hier.

 

Bron: VROUW
Beeld: Pinterest

Meer over single zijn:

De perfecte eerste date volgens Nederlandse singles

Single en Fabulous op Valentijnsdag

Cath: als single op een bruiloft. Superleuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy