Voordelen van de anticonceptiepil die je nog niet kende

door Saar

De anticonceptiepil beschermt alleen tegen een zwangerschap en een onregelmatige menstruatie? Er is meer! De pil heeft meer positieve ‘bijwerkingen’. Zo verkleint de anticonceptiepil de kans op verschillende soorten kanker.

Verlaging van de kans op kanker door anticonceptiepil

Uit onderzoek van de universiteit van Aberdeen is geconcludeerd dat het gebruik van de anticonceptiepil de kans op bepaalde vormen van kanker kan verlagen. Dit effect houdt ook na het stoppen van de pil aan: zelfs tot 30 jaar is deze werking nog effectief. Na het stoppen van de pil neemt de werking wel langzaam af.

Het onderzoek werd gedaan onder 46.000 vrouwen over een periode van 44 jaar. Om de 6 maanden vulden huisartsen van deze vrouwen vragenlijsten in over hun gezondheid, zwangerschappen en pilgebruik. The Oral Anticonception Study is hiermee het langst lopende onderzoek ter wereld over de effecten van de anticonceptiepil.

Vrouwen die de anticonceptiepil gebruikten tijdens hun vruchtbare jaren, hebben een kleinere kans om bepaalde soorten kanker te krijgen. Het gaat om darmkanker (19%), baarmoederslijmvlieskanker (34%) en eierstokkanker (33%) .

Wel verhoogt het slikken van de anticonceptiepil het risico op borstkanker. Echter, dit effect is minimaal en verdwijnt wanneer de vrouw in kwestie stopt met de pil.

Nog steeds op zoek naar het ideale anticonceptiemiddel? Lees de Anticonceptiebijbel!Bescherming tegen eierstokkanker en baarmoederkanker

Het slikken van de combinatiepil vermindert de kans op eierstokkanker en baarmoederhalskanker. De combinatiepil bestaat uit de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Het is bewezen dat hoe langer vrouwen de combinatiepil gebruikten, hoe lager het risico op eierstokkanker en baarmoederhalskanker.

  • Na 5 jaar gebruik van de combinatiepil: kans op baarmoederkanker kan dalen met 25%.
  • Na 10 jaar gebruik van de combinatiepil: kans op baarmoederkanker kan zelfs dalen met 50%.

Het is niet aangetoond dat de minipil (zonder oestrogenen) ook een gunstig effect heeft op de verlaagde kans op eierstok- en baarmoederkanker.

De pil verkleint de kans op darmkanker

Naast het verkleinen van de kans op kanker in de baarmoeder en eierstokken, heeft de combinatiepil ook een gunstig effect in de preventie van darmkanker. Door het gebruik van de combinatiepil daalde de kans op darmkanker met zo’n 20%.

De combinatiepil verkleint de kans op broze botten op latere leeftijd

De combinatiepil heeft daarnaast ook een positief effect op de botdichtheid en kan daardoor de aandoening osteoporose helpen voorkomen. Osteoporose komt vaak voor bij oudere mensen. Botten worden met de tijd minder sterk waardoor de kans op botbreuken toeneemt. Daarom hebben ouderen vaker last van gebroken heupen en polsen. Wellicht dat de combinatiepil ons later heel wat uurtjes in een revalidatiecentrum bespaart!

Meer over menstruatie en anticonceptie?

Kun je menstruatieklachten overnemen van vriendinnen als je een spiraal hebt?

Wat de leeftijd dat je voor het eerst ongesteld werd betekent

Mannen, let op: do’s en don’ts als je vriendin ongesteld is

Bron: The Telegraph, Gezondheid.be | Beeld: RawPixel, GIPHY

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy