“De pil ondanks reputatie toch #1 anticonceptie onder Nederlandse vrouwen”

door Lotte

Uit onderzoek van LotteLust over anticonceptiegebruik blijkt dat de anticonceptiepil nog steeds de meest gekozen anticonceptiemethode is onder Nederlandse vrouwen. Van de 552 vrouwen die meededen aan het onderzoek zegt 35 procent de pil te gebruiken.

De meeste vrouwen kiezen voor de anticonceptiepil, omdat deze wordt aangeraden door de huisarts.

Als de Nederlandse vrouw voor het eerst anticonceptie wil gaan gebruiken en met deze vraag naar de huisarts gaat, krijgt ze voornamelijk informatie over de anticonceptiepil. En dat terwijl er nog acht andere anticonceptiemethoden beschikbaar zijn.

Bijwerkingen anticonceptiepil

De pil is de laatste tijd nogal veel in het nieuws geweest, omdat de bijwerkingen van deze anticonceptiemethode heel heftig bleken te zijn. Het zou de kans op depressie vergroten, door de hormonen die de pil bevat. Het bleek dat de Diane-35 pil een verhoogde kans gaf op trombose. Er zijn zelfs vrouwen overleden aan de gevolgen van trombose, veroorzaakt door deze anticonceptiepil.  Ook waren er vrouwen die een lagere libido kregen, of zelfs helemaal geen sexdrive meer hadden door het gebruik van de pil. Het feit is dat dit erg verschilt per vrouw, ieder lichaam is anders en reageert ook anders op bepaalde hormonen.

Op advies van de huisarts

In een onderzoek van Rutgers WPF en SANL zegt een kwart van de meisjes voor de pil te kiezen, omdat de huisarts deze anticonceptiemethode aanraadde.

Volgens Ineke van der Vlugt, programmacoördinator anticonceptie Rutgers WPF, heeft dit te maken met het feit dat ook de huisarts het meest bekend is met de anticonceptiepil:

“De huisarts heeft te weinig tijd om het hele scala aan anticonceptiemiddelen voor te leggen en de voordelen en nadelen af te wegen. De pil is er al sinds 1961. “Die is het meest bekend en het meest vertrouwd.”

Daarnaast ontbreekt het bij de meeste huisartsen aan kennis over anticonceptie, zo zegt Rob Beerthuizen, directeur van Stichting Anticonceptie Nederland:

“Anticonceptie maakt aan de meeste universiteiten amper deel uit van de basisopleiding, in het beste geval een paar uur. Daar moet een arts het de rest van zijn werkzame leven mee doen.”

De pil en het hormoonspiraal

Dit verklaart wel waarom de meerderheid van de ondervraagde vrouwen heeft aangegeven dat zij als anticonceptie de pil gebruiken. De tweede meest gebruikte anticonceptiemethode is het hormoonspiraal, 26,5 procent van de vrouwen heeft een Mirena-spiraaltje laten inbrengen als bescherming tegen zwangerschap.

Geen hormonen

Het condoom komt op de derde plek, 143 vrouwen geven de voorkeur aan een anticonceptiemethode zonder het gebruik van hormonen. Daarop volgt het koperspiraal, 26 vrouwen kiezen voor deze langdurige vorm van anticonceptie.

Meetmethode (ladycomp of app)

Bijna 20 vrouwen die meededen aan het onderzoek geven aan de Fertility Awareness Method te gebruiken, ook wel bekend als de meetmethode waarmee je je cyclus meet. Dit kan op twee manieren, met behulp van een Lady-Comp of een applicatie.

Alternatieven

De Nuvaring, het anticonceptiestaafje, de prikpil en de anticonceptiepleister zijn een stuk minder populair. In totaal kiest maar 31 van de 552 ondervraagde vrouwen kiest voor een van deze vier anticonceptievormen.

Wil je meer weten over anticonceptie methoden? Lees alles over anticonceptie hier.

Bron: LotteLust, HuisartsenService, WPF en SANL / Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy