Bij wie ligt de verantwoordelijkheid van het condoom?

door Lissa

Jullie kleren zijn uit, jullie zoenen elkaar heftig en dan komt de vraag; “Heb jij een condoom bij je?” “Nee jij?” “Nee ik ook niet”. Lekker dan! Maar bij wie ligt die taak nu eigenlijk?

Wie koopt het condoom?

De meeste condoomgebruikers zijn hetero’s en zij gebruiken vooral het mannencondoom. Deze moet om de penis, dus vaak ligt de verantwoordelijkheid bij degene met de piemel. Ook weet hij precies welke hij fijn vindt zitten (dat kan nog weleens een dingetje zijn) en welke maat hij wil. Nog een voordeel; mannen hebben broekzakken, wat een goede plek is om een condoom bij je te dragen, vrouwen hebben dit vaak niet! Een portemonnee is trouwens geen goede

Vrouwencondooms kunnen gebruikt worden door man-vrouw- en vrouw-vrouwstellen. Op anticonceptiebijbel.nl lees je over het vrouwencondoom.

Dit zijn de cijfers uit een onderzoek die condoom.nl in 2019 hield:

  • 44,9% van de bestellingen worden door mannen gedaan
  • 55,1% van de bestellingen worden door vrouwen gedaan

Het is opvallend dat de meeste klanten vrouwen zijn, maar hieruit kunnen we niet gelijk concluderen dat vrouwen vaker een condoom bij zich dragen. Zo kan het zijn dat vrouwen vaker online condooms bestellen en mannen vaker in de drogist, bijvoorbeeld.

Om op je partner te vertrouwen dat hij een condoom bij zich heeft is best wel tricky, dus wij vrouwen hebben dan liever ook iets bij de hand! Mannen bedenken namelijk vaak smoesjes dat het wel zonder kan. Hoe je daarop kan reageren lees je hier: Hoe ga je er mee om als hij geen condoom wil omdoen?


Jullie samen

De beste oplossing en antwoord op de vraag is natuurlijk dat jullie beiden een condoom bij jullie hebben. Beter één te veel, dan nul. Jullie hebben samen seks en hebben dus ook samen de verantwoordelijkheid. En onthoud: een condoom beschermt je niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen een soa! Daarom is het belangrijk dat je altijd (mits je een relatie hebt en 100% zeker bent dat niemand een soa heeft) een condoom te gebruikt.

Benieuwd welke condooms er zijn? Lees het hier: Lesje condomologie: Alle sorteren maten condooms uitgelicht!

Meer over condooms:

Maak van een condoom omdoen een feestje

Condoom gedoe? Deze pro-tips moet je weten

Wat gebeurd er als je een condoom gebruikt dat over datum is?

Beeld: Pexels, Giphy.com

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy